Εργατικό κίνημα
Kάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τις απεργίες

Ένα βήμα παραπέρα στην προσπάθεια καταπάτησης εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιώματων προχωράει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο “Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας”. Ωράρια κατά παραγγελία των αφεντικών, εμπόδια για να προκηρυχθούν και να πραγματοποιηθούν οι απεργίες, ποινικές διώξεις συνδικαλιστών.

Πιο συγκεκριμένα, με το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά νομιμοποιούν και επίσημα την κατάργηση του 8ωρου, αλλά και την αργία της Κυριακής. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι οι “επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας”. Με λίγα λόγια νομοθετούνται οι απλήρωτες υπερωρίες και το α λα καρτ ωράριο με αντάλλαγμα κάποια ρεπό. Επίσης, προβλέπεται “προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή”. Σαν να μην έφταναν αυτά, θεσπίζει και online παρακολούθηση του χρόνου εργασίας με τη θέσπιση ψηφιακής κάρτας, ενώ μεταφέρει τις αρμοδιότητες της Επιθεώρησης Εργασίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), παραπέμποντας σε πολύ πιο πολύπλοκες δικαστικές διαδικασίες τις καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Θεσμοθετείται η υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις γενικές συνελεύσεις για τη λήψη απόφασης απεργίας και με απαρτία πάνω από 50% των εργαζόμενων. Έτσι, προσπαθούν να καταργήσουν ουσιαστικά τις συλλογικές διαδικασίες, τη συζήτηση και τη ζύμωση που γίνεται στα σωματεία. Επίσης, αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό του προσωπικού ασφαλείας στο 40% σε περίπτωση απεργίας. 

Εργοδοτικά λοκντάουν

Για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος πρέπει να είσαι “φακελωμένος” ηλεκτρονικά στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο. Ποινικοποιείται ακόμα περισσότερο η συνδικαλιστική δράση, καθώς απαγορεύονται καταλήψεις χώρων και εισόδων, ενώ η άσκηση  “ψυχολογικής βίας” όπως αναφέρεται, για παράδειγμα μια απεργιακή φρουρά ή ακόμα και παρότρυνση σε απεργία, καθιστά αυτόματα την απεργία παράνομη. Στον αντίποδα, στα αφεντικά, τους μοναδικούς υπεύθυνους για ψυχολογική βία στους εργαζόμενους, δίνουν τη δυνατότητα του εργοδοτικού lockdown. 

Με αυτό το νομοσχέδιο καταργούν τον συνδικαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε κάτω από την πίεση του εργατικού κινήματος το 1982, που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην απεργία, απαγόρευε τις συνδικαλιστικές απολύσεις και το εργοδοτικό lockdown. 

Η κυβέρνηση κάνει τεράστιο λάθος αν νομίζει ότι λόγω πανδημίας και απαγορεύσεων, το εργατικό κίνημα και η νεολαία θα αφήσουν να περάσει αυτό το τερατούργημα. Αντίστοιχες επιθέσεις, ακόμα κι αν ψηφίστηκαν, έχουν μείνει στα χαρτιά.  Υπάρχει η δυνατότητα να ενοποιηθούν όλα τα ποτάμια αντίστασης σε έναν ορμητικό χείμαρρο πανεργατικού και νεολαιΐστικου ξεσηκωμού, που θα στείλει σπίτι του το Μητσοτάκη και όλο τον συρφετό των νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών της κυβέρνησής του.