Γράμματα και σχόλια
Μητσοτάκης-Ερντογάν πιο καταστροφικοί κι απ’ τον σεισμό

O ισχυρός σεισμός στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου έδειξε για ακόμη μια φορά το πόσα πολλά ενώνουν τους λαούς στις δύο πλευρές του Αιγαίου. 

Αναδείχτηκε ότι ενώ οι κυβερνήσεις έχουν ριχτεί σε ένα πολύμηνο ξέφρενο ανταγωνισμό για τον έλεγχο των ΑΟΖ προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη των πολυεθνικών, έχουν αφήσει τους λαούς τους απροστάτευτους απέναντι στους σεισμούς.

Μήνες, χρόνια τώρα, εκατομμύρια ευρώ σπαταλώνται στις συνεχείς βόλτες των στόλων και στις εικονικές αερομαχίες στην περιοχή και πολλά παραπάνω ξοδεύονται στα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά κανείς δεν νοιάζεται για τα εκατοντάδες ετοιμόρροπα παλιά σπίτια, σαν και αυτό που καταπλάκωσε τα δύο παιδιά στη Σάμο. Ή τις σάπιες νεόκτιστες κατασκευές που έχουν χτιστεί και στις δύο χώρες την περίοδο των “πάρτι” του οικοδομικού μπουμ αλλά δεν πληρούν τις αντισεισμικές προϋποθέσεις σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη. 

Αυτό αναδείχτηκε με τον πιο σκληρό τρόπο στη Σμύρνη. Είναι τσάμπα οι “θριαμβολογίες” ότι η καταστροφή ήταν μικρότερη στην Ελλάδα επειδή ήταν καλύτερα προετοιμασμένη. Όπως δήλωσε ο σεισμολόγος Παπαζάχος στο ΑΠΕ ΜΠΕ, αυτό είχε να κάνει και με την φύση του ρήγματος: “Αν το ρήγμα έκλινε προς τη μεριά της Σάμου, θα είχαμε ακριβώς αντίστροφη εικόνα, τις πιο σημαντικές κινήσεις στην Σάμο, με πολύ δυσμενέστερο απολογισμό”.

Γεωτρήσεις

Αλλά δεν είναι μόνο το ζήτημα των οικοδομών στις δύο πλευρές του Αιγαίου που ανέδειξε ο σεισμός. Είναι και η επικινδυνότητα του ίδιου του ανταγωνισμού για τις γεωτρήσεις σε μια σεισμογενή περιοχή.  Όπως αναδεικνύουν σεισμολόγοι, όπως ο Τσελέντης: 

“Η άντληση του πετρελαίου προκαλεί δευτερογενή γέννηση σεισμών, προκαλεί ενεργοποίηση ρηγμάτων. Κλασικό, το παράδειγμα της Οκλαχόμα. Μία περιοχή εντελώς ασεισμική, στην οποία η άντληση προκάλεσε σεισμό κοντά στα 5,7 Ρίχτερ... Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο σεισμός μπορεί να κόψει την γεώτρηση… σαν καρότο! Και επειδή μιλάμε για κοιτάσματα υψηλών πιέσεων τότε θα έχουμε το φαινόμενο blowout. Δεν μπορεί να δουλέψει και το πετρέλαιο βγαίνει πάνω. Και καταλαβαίνετε αυτό, τι σημαίνει! Ενδεχόμενο να υπάρξει ρύπανση… όπως στο Μεξικό.. Εκεί είχαμε 4 εκατομμύρια βαρέλια αργό πετρέλαιο που βγήκαν στις ακτές και καταστράφηκαν ολόκληρες κοινωνίες”. 

Επιπλέον ανέδειξε την ταχύτητα με την οποία ένας σεισμός μπορεί να φέρει τους ίδιους τους κατοίκους των νησιών, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, στην ίδια ακριβώς κατάσταση στην οποία βρίσκονται μόνιμα, οι χιλιάδες πρόσφυγες στα ΚΥΤ της Σάμου, της Χίου και της Λέσβου, δηλαδή σε αντίσκηνα και κοντέινερ. 

Η μόνη απάντηση σε μια φυσική καταστροφή είναι η Αλληλεγγύη προς όλους τους πληγέντες, άστεγους, πρόσφυγες  -και η προετοιμασία ώστε κράτος και κοινωνία να είναι έτοιμοι την επόμενη φορά.

Και τα ζητήματα είναι άμεσα: Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Στη Σάμο, όπου όπως αναφέρουν οι υπάλληλοι του δήμου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέχρι την Δευτέρα 1000 σπίτια είχαν δηλώσει φθορές ενώ 300 κατοικίες είχαν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες καθώς και 11 σχολεία. Στην Τουρκία, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 76, οι τραυματίες τους 962 ενώ σαράντα κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλα περίπου χίλια υπέστησαν λιγότερο εκτεταμένες ζημιές. 

Που θα μείνουν όλοι αυτοί, πως και πότε θα αποζημιωθούν, θα αναλάβουν οι κυβερνήσεις προγράμματα δωρεάν στέγασης για τον κόσμο που έχασε το σπίτι του, θα πάρουν αντισεισμικά μέτρα; Έχουν την δυνατότητα η πολιτική προστασία να αντιμετωπίσει την πανδημία ταυτόχρονα με μια πλημμύρα όπως στην Καρδίτσα ή  ένα σεισμό όπως στη Σάμο; Πόσο προσωπικό και τι εξοπλισμό διαθέτει; Αυτά είναι τα ερωτήματα που έχουν να απαντήσουν ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης. 

 Είναι στο χέρι των εργαζομένων και της νεολαίας των δύο χωρών να υψώσουν την φωνή τους και να πούνε όχι στις γεωτρήσεις, όχι στις δαπάνες για τον πόλεμο, λεφτά για τις ανάγκες μας τώρα.