Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Αγ. Σάββας - Ξεσηκωμός για να σώσουμε ζωές!

Συγκέντρωση εργαζομένων στο προαύλιο του Αγ. Σάββα. Φωτό: Σύλλογος Εργαζομένων

Ξεσηκωμός σήμανε στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας την περασμένη εβδομάδα. Αφορμή στάθηκε η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σε προσωπικό και ασθενείς, αλλά και η διαχείριση της κατάστασης από τη διοίκηση. Πάνω από είκοσι κρούσματα βρέθηκαν σε εργαζόμενους και δέκα σε ασθενείς με τη μία ογκολογική κλινική να κλείνει και να βγαίνουν σε καραντίνα πολλοί εργαζόμενοι. Η διοίκηση προσπάθησε να ρίξει το φταίξιμο στους εργαζόμενους, μιλώντας για ΕΔΕ για να διερευνηθούν οι ευθύνες του προσωπικού! 

Αυτά έφεραν ένα ξέσπασμα οργής που εκφράστηκε με μαζικές κινητοποιήσεις το τριήμερο 29-31/10. Με κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων, δεκάδες υγειονομικοί όλων των ειδικοτήτων, συγκεντρώθηκαν ξανά και ξανά στο προαύλιο, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι την 1η ΥΠΕ. Ο ξεσηκωμός είχε αποτέλεσμα καθώς υποχρέωσε διοίκηση, ΥΠΕ και Υπουργείο σε μία μέρα να βρίσκουν 1200 rapid test για όλο το προσωπικό, συνεργεία του Δήμου να πραγματοποιήσουν απολύμανση γύρω από το νοσοκομείο  και να βγαίνουν περισσότεροι εργαζόμενοι σε καραντίνα, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τότε και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έξαρση των κρουσμάτων. Μετά τις κινητοποιήσεις ο Κικίλιας υποχρεώθηκε να υποσχεθεί τακτικά τεστ για όλους τους υγειονομικούς. 

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων συγκρίνει σε ανακοίνωσή του τα μέτρα που επέβαλαν οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών του Αγ.Σάββα, με την πολιτική του Υπ.Υγείας στο νοσοκομείο που είχαν σαν συνέπεια: “Να βγουν θετικοί στο τεστ κορονοϊού τον τελευταίο μήνα πάνω από 20 εργαζόμενοι, 10 ασθενείς, ένας εκ των οποίων κατέληξε. Να κλείσουν τα νοσηλευτικά τμήματα Γ1, Γ2, τμήμα της διοικητικής υπηρεσίας, αλλά και το ιατρικό τμήμα της Β’ Παθολογικής, δηλαδή να κλείσει το μισό παθολογικό του μεγαλύτερου αντικαρκινικου νοσοκομείου. Να ξεκινήσει ΕΔΕ από τους φωστήρες της διοίκησης για ανεύρεση τυχόν ευθυνών στο προσωπικό. Η νύχτα με την μέρα δηλαδή. Από την μία οι εργαζόμενοι που με αγώνα διεκδικούν τα αυτονόητα και σε ένα βαθμό τα κερδίζουν και τα επιβάλλουν και από την άλλη μία κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της, που τρέχουν και δεν φτάνουν, όταν πια είναι αργά αλλά και που θρασύτατα στοχοποιούν ακόμα και αυτούς που κινδυνεύει η ζωή τους κάνοντας με αυτοθυσία την δουλειά τους. Πρέπει να ξεσηκωθούμε! Εμπρός για επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις, κινητοποιήσεις σε όλα τα νοσοκομεία όπως στον Άγιο Σάββα!”.

Οι κινητοποιήσεις στον Αγ. Σάββα έδωσαν έμπνευση και σε εργαζόμενους άλλων νοσοκομείων. Την Τρίτη 3/11 έγινε συγκέντρωση στο ΓΝΑ Γεννηματάς, με επόμενο σταθμό την ημέρα δράσης που καλέι το Συντονιστικό Νοσοκομείων στις 12/11.