Εργατικό κίνημα
Τουρισμός-επισιτισμός: Επιμένουμε απεργιακά 10/11

2/11, Απεργιακή διαδήλωση εργαζομένων σε Τουρισμό-Επισιτισμό. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Συνεχίζουν τη μάχη για την επιβίωση οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, τουρισμό και ξενοδοχεία με νέα 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) για την Τρίτη 10 Νοέμβρη. Προηγήθηκε η 24ωρη απεργία του Συνδικάτου Ν. Αττικής του κλάδου τη Δευτέρα 2/11. Στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος και μετά στο Υπουργείο Εργασίας συμμετείχαν εργαζόμενοι από πολλά επιχειρησιακά σωματεία ξενοδοχείων, εργαζόμενοι στην εστίαση και το αντικαπιταλιστικό δίκτυο εργαζόμενων του κλάδου “Καμαριέρα”.

Η μάχη αυτή κορυφώνεται ειδικά μετά τα νέα μέτρα για λουκέτο στην εστίαση σε 19 νομούς με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του ιού, ανάμεσά τους την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που θα βρεθούν “στον αέρα” λόγω του λοκντάουν, είναι αυτοί που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο κόστος αυτών των μέτρων. Είτε γιατί θα βγουν σε αναστολή εργασίας και θα παίρνουν με δίμηνη καθυστέρηση 500 ευρώ, είτε γιατί θα κληθούν να δουλέψουν με ακόμη πιο εξαντλητικούς ρυθμούς στα μαγαζιά που κάνουν διανομή ή παραλαβή από το κατάστημα. Όσοι πάλι δουλεύουν “μαύρα” δεν θα μπορούν να έχουν καμιά στήριξη.

Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την προστασία από την πανδημία είναι, λέει, μέτρα με το λιγότερο κόστος για την οικονομία. Είναι ένα μεγάλο ψέμα από όλες τις απόψεις, οικονομικά, πολιτικά και σε αποτελεσματικότητα απέναντι στην εξάπλωση του ιού. Αντί να επιτάξουν τα άδεια ξενοδοχεία και να βάλουν μέσα άστεγους και πρόσφυγες από τα στρατόπεδα, δίνοντας δουλειά σε πολλούς ξενοδοχοϋπαλλήλους, χτίζουν φράχτες στον Έβρο και σπαταλούν δισεκατομμύρια σε πολεμικούς εξοπλισμούς. Τα κριτήριά τους για την οικονομία είναι πώς θα διατηρήσουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές, το ελάχιστο κόστος είναι μόνο για αυτούς. 

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό έχουν βιώσει στο πετσί τους αυτή την πραγματικότητα όχι μόνο τώρα στην κρίση, αλλά και στη μεγάλη άνθηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Τα αφεντικά του κλάδου δεν μοιράστηκαν ποτέ τα κέρδη τους, αλλά θέλουν τώρα να μοιραστούν οι ζημιές. Γι' αυτό, μήνες τώρα, από την αρχή της πανδημίας, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για να κοντράρουν αυτή την πολιτική. 

“Είμαστε στο δρόμο γιατί χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την προστασία μας από τον κορονοϊό και για την επιβίωσή μας οικονομικά, η κυβέρνηση κλείνει την εστίαση, καθώς αυτό έχει μικρότερο κόστος από το να φτιάξει παραπάνω ΜΕΘ και να κάνει προσλήψεις στα νοσοκομεία και στις συγκοινωνίες”, μας είπε ο Βασίλης Μυρσινιάς, μπουφετζής και μέλος του δικτύου “Καμαριέρα”. “Πάμε για ένα χειμώνα που ο κόσμος που έχει ανάγκη τη στέγαση και την εστίαση, πετιέται τελείως. Εκκενώνουν χώρους αλληλεγγύης όπως η δομή ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο, ενώ δεν ανοίγουν μεγάλα τουριστικά καταλύματα για να είναι προστατευμένος ο κόσμος που μένει στους δρόμους ή οι πρόσφυγες σε σκηνές και από τα καιρικά φαινόμενα και από την επιδημία. Στην Αθήνα υπάρχουν δεκάδες μεγάλα ξενοδοχεία που είναι άδεια σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Χρειάζεται η Ομοσπονδία να κρατήσει και να οργανώσει την απεργία που έχει προκηρύξει στις 10 Νοέμβρη, ενώ εμείς ως ‘Καμαριέρα’ θα κάνουμε περιοδείες σε χώρους δουλειάς που λειτουργούν, με νέο υλικό που βγάζουμε για να μαζικοποιηθεί και η κινητοποίηση και το δίκτυό μας”.

“Από το τέλος του Μάρτη μέχρι σήμερα παραμένει η ίδια τραγική κατάσταση για τους εργαζόμενους και το χειρότερο είναι ότι δεν έχει τέλος”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΕΤ. “Απ' ότι φαίνεται οι αναστολές σύμβασης εργασίας πάνε από μήνα σε μήνα, ενώ δεκάρα δεν έχει πάρει ένα μεγάλο κομμάτι του κλάδου που παραμένει ανασφάλιστο. Όσοι δούλεψαν ήταν βορά στην πανδημία και σε πλήρη εντατικοποίηση. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ξεσηκωμός από τη δικιά μας πλευρά ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία και στην κυβέρνηση που τους κάνει όλα τα χατήρια και θα συνεχίσει να τα κάνει”.