Καταπίεση και απελευθέρωση
Φασιστικό έγκλημα η δολοφονία του Ζακ

Συγκέντρωση τη μέρα που ξεκίνησε η δίκη των δολοφόνων του Ζακ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

“Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, ο αδελφός μας Ζακ, η αδελφή μας Zackie δολοφονήθηκε βάναυσα από μερικούς ομοφοβικούς νοικοκυραίους που έβαλαν την ιδιοκτησία πάνω από την ανθρώπινη ζωή, υπό την απάθεια και ανοχή των περαστικών.”

Από τη θέση αυτή, που ακούγεται και περισσότερο κινηματικά, μου λείπει ένα κεντρικό στοιχείο αναφοράς: ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

Ο Ζακ δεν δολοφονήθηκε από "νοικοκυραίους": ο μεσίτης είναι οπαδός της Χρυσής Αυγής, όπως κατέδειξαν δημοσιογραφικές και μη αναρτήσεις που ακολούθησαν την δολοφονία. Και ποιος τυχαίος νοικοκυραίος μπορεί να διατηρεί μαγαζί, δη κοσμηματοπωλείο, για χρόνια στην οδό Γλάδστωνος, στο παρακράτος της πλατείας Κάνιγγος και της Ομόνοιας; 

Ο Ζακ δεν δολοφονήθηκε γιατί κάποιοι επέλεξαν την ιδιοκτησία έναντι της ζωής: μια τέτοια θέση αποδέχεται την θεσμική αφήγηση πως ο Ζακ μπήκε στο μαγαζί με σκοπό ΝΑ ΒΛΑΨΕΙ την ιδιοκτησία. Όμως γνωρίζουμε πως τον Ζακ τον κυνηγούσαν, σε ένα πλαίσιο που μένει να διαλευκανθεί, και μπήκε στο μαγαζί ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ. Προκύπτει εύλογο ερώτημα πώς ένας ιδιοκτήτης ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟΥ φεύγει από το μαγαζί του έστω και για λίγο και ΑΦΗΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να τεκμηριωθεί πιθανόν μια ιστορία ενέδρας.

Ο Ζακ δολοφονήθηκε από ομοφοβικούς: σίγουρα, όπως είναι και τεράστια μερίδα συνανθρώπων μας στην Ελλάδα του 2020. Δολοφονήθηκε επειδή ήταν κραγμένη/ τραβέλι/ πούστρα/ αδερφάρα; Ακόμα και αν η απάντηση είναι ΝΑΙ, παραμένει κεντρικό και αποκαλυπτικό το ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΣΥΛΙΑΣ των ομοφοβικών δολοφόνων του. Μπορεί αυτή τη φορά να μην επιστρατεύτηκε ολόκληρος πυρήνας, όμως ήταν τόση η σιγουριά τους που κατέληξε σε μια δολοφονία ΜΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Τέτοιο το αίσθημα ασυλίας που μετά τη δολοφονία δεν δίστασαν γρήγορα να σκουπίσουν αίματα, γυαλιά και αποδεικτικά στοιχεία για να ξανανοίξει το μαγαζί κανονικά.

Και ασφαλώς, οι δολοφόνοι δεν είναι μόνο οι δύο πολίτες: η ΕΛ.ΑΣ. στην άφιξή της ολοκλήρωσε το έγκλημα, και αφού αποτελείωσε το θύμα, σε πνεύμα καλής συνεργασίας τού φύτεψε μαζί με τις κλωτσιές και τις αρβυλιές και φανταστικά μαχαίρια και ναρκωτικά.

Τέλος, σε σχέση με τους περαστικούς, ένα προσωπικό σχόλιο: αν έβλεπα πλήθος με χρυσαυγίτες και μπάτσους στο κέντρο της Αθήνας μερικά χρόνια πριν μέρα μεσημέρι να δολοφονούν έναν συνάνθρωπό μου, στ' αλήθεια ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν θα μπορούσα να αντιδράσω. Συνένοχη; Ίσως. Σίγουρα όμως τρομοκρατημένη!

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, ο αδελφός μας Ζακ, η αδελφή μας Zackie δολοφονήθηκε βάναυσα από ακροδεξιά, ομοφοβικά καθίκια, πολίτες και μπάτσους, μπαίνοντας και αυτή στην αιματηρή λίστα των θυμάτων της εγκληματικής ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής.

Είναι ακριβώς η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ που συνδέει τις δολοφονίες του Παύλου και του Ζακ. Είναι αυτή που συνδέει τη δολοφονία της αδελφής μας με τη ραγδαία εκείνη αύξηση επιθέσεων σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τότε που η Χρυσή Αυγή είχε δύναμη στους δρόμους. Η κυρία Μάγδα Φύσσα μια χαρά το κατάλαβε.

Οι βάναυσες και ύπουλες επιθέσεις όπου πολλοί βαράνε λίγους και ευάλωτους, όπου οι συνεργασίες με τους θεσμούς και την ΕΛ.ΑΣ. καλά κρατούν, όπου το αίσθημα ασυλίας και παντοδυναμίας κυριαρχεί, ο ίδιος ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. σε τέτοια περιστατικά, δεν μας είναι άγνωστα! Περάσαμε 5,5 χρόνια δικάζοντας μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση, που επιτέλους αναγνωρίστηκε και θεσμικά ως τέτοια: η απόφαση στη δίκη αυτή είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ για όλα αυτά τα εγκλήματα στα οποία εντάσσεται και η δολοφονία του αδελφού μας.

Άμεσα χρειάζεται να στηρίξουν τον αγώνα μας σωματεία, σύλλογοι, συλλογικότητες, εργατικοί χώροι, ενάντια σε ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ που τώρα εκδικάζεται.

Όλες μαζί έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο 6/11, 11/11 και σε όσες άλλες ημερομηνίες χρειαστεί, για να νικήσουμε για άλλη μια φορά τους λύκους -για να μην επιτρέψουμε στο φασισμό καμία άλλη δολοφονία, καμία άλλη επίθεση, καμία άλλη ατιμωρησία.

Η μάχη συνεχίζεται.

Μαρία Σερέτη

• Για να στηρίξετε και οικονομικά τη δικαστική μάχη, μπορείτε να βρείτε εδώ το σχετικό crowd funding: tinyurl.com/y6l89hbw