Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Ξανά στις πύλες στις 12 Νοέμβρη

Σε πανελλαδική ημέρα δράσης καλεί στις 12 Νοέμβρη το Συντονιστικό Νοσοκομείων με συγκεντρώσεις στην πύλη κάθε νοσοκομείου και κέντρου Υγείας, ενώ διεκδικεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών και τις ομοσπονδίες να συμμετέχουν με στάσεις εργασίας. Η νέα αυτή κινητοποίηση των υγειονομικών έχει την προοπτική να λειτουργήσει σαν σκαλοπάτι για μια μεγάλη πανελλαδική απεργία στο τέλος του μήνα.

“Τρία μέτρα μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της πανδημίας: Πρώτον μαζικές μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ εδώ και τώρα, τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδων. Δεύτερο, επίταξη χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Τρίτο, μέχρι 15 μαθητές στα τμήματα, προσλήψεις στα σχολεία, αύξηση δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προστασία σε όλους τους χώρους δουλειάς, μαζικά τεστ, άδειες και ρεπό” τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό και σχολιάζει τα νέα μέτρα της κυβέρνησης: “Μόνο οργή και αγανάκτηση προκάλεσε το διάγγελμα του Μητσοτάκη. Λουκέτο στην εστίαση, μάσκες παντού και για την ουσία ούτε λέξη. Καμία πρόσληψη στο ΕΣΥ, καμία αλλαγή στα σχολεία με τα συνωστισμένα πολυπληθή τμήματα, στη συχνότητα δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κανένα μέτρο στα εργοστάσια που δεν έχουν δυνατότητα τηλεργασίας. Μπόλικη δόση ατομικής ευθύνης αλλά και κούνημα δακτύλου για τις κριτικές απέναντι στους "ειδικούς" επιστήμονές τους. Όλα αυτά την στιγμή που εξελίσσονται η εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων και όσων χρειάζονται νοσηλεία σε κοινά κρεβάτια ή ΜΕΘ. Με το ΕΣΥ να έχει ξεπεράσει τα όρια του (στην αρχή ακόμα του χειμώνα) και την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων σε εργαζόμενους δημοσίων νοσοκομείων αλλά και νοσηλευόμενων.

Η κυβέρνηση έξι μήνες τώρα δεν έκανε τίποτα! Τρέχει να προλάβει το φούντωμα της πανδημίας, με μπαλώματα και ξεχαρβαλώνοντας την συνολική λειτουργία της δημόσιας περίθαλψης. Με την μετατροπή, ανοιχτά ή μουλωχτά των νοσοκομείων σε μονάδες μιας νόσου, καταργώντας ή συγχωνεύοντας κλινικές και τμήματα, με τις μετακινήσεις προσωπικού από ήδη αποδυναμωμένες μονάδες υγείας για να καλύψουν τα κενά, με την οδηγία που καταργεί το 80% των χειρουργείων, με την αισχρή μεταχείριση του υγειονομικού προσωπικού με καραντίνα 7 ημερών και όχι 14μερη όπως ισχύει για όλους τους άλλους, με την απουσία οργάνωσης της πρόληψης και προστασίας με συνεχή τεστ και πάνω από όλα με την πριμοδότηση και την κερδοσκοπία του Ιδιωτικού τομέα”.