Διεθνή
Ο Τραμπ κινητοποίησε ένα επικίνδυνο ακροδεξιό κίνημα. Δεν πρόκειται να το νικήσουν ούτε οι Δημοκρατικοί, ούτε το Κράτος ούτε ο “χώρος του κέντρου”.

Οπαδοί του Τραμπ εισβάλουν στο Καπιτώλιο

Η κινητοποίηση στην Ουάσιγκτον από ακροδεξιούς διαδηλωτές την Τετάρτη πρέπει να αποτελέσει αφορμή για ώθηση στους αγώνες της εργατικής τάξης.

Δεν είναι λόγος για συσπείρωση γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα, για λατρείες των θεσμών της δημοκρατίας των ΗΠΑ ή για να επιδιωχτεί η ανοικοδόμηση κάποιου «χώρου του κέντρου».

Χιλιάδες υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ έκαναν πορεία και στη συνέχεια εκατοντάδες εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου. Αναγκάσαν σε προσωρινή εγκατάλειψη την διαδικασία επικύρωσης της προεδρικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Καθώς διέσχιζαν τους διαδρόμους του Κογκρέσου, κουβαλούσαν μια σημαία της Συνομοσπονδίας, αυτή των υποστηρικτών της σκλαβιάς κατά τον εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ. Δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για μια «εξέγερση της εργατικής τάξης». Πολλοί από τους παρευρισκόμενους ήταν αρκετά εύποροι, με αρκετά χρήματα για στρατιωτικό εξοπλισμό και για να διασχίσουν τη χώρα.

Η μέρα αυτή είχε προετοιμαστεί από τον Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του οι μετανάστες, οι μαύροι, οι μουσουλμάνοι και άλλες μειονότητες αποτέλεσαν συστηματικά τον αποδιοπομπαίο τράγο. Αυτό ενθάρρυνε τους ρατσιστές. Ένιωσαν ότι στον Λευκό Οίκο βρισκόταν ένας δικός τους άνθρωπος. 

Ακολούθησαν λυσσασμένες καταγγελίες ενάντια στο κίνημα Black Lives Matter, στην αριστερά και το σοσιαλισμό που τροφοδότησαν τις ακροδεξιές ομάδες. Ο Τραμπ υπερασπίστηκε τον Κάιλ Ρίτενχαους, έναν άντρα που υποστηρίζει την πολιτοφυλακή και που σκότωσε δύο αντιρατσιστές διαδηλωτές στην Κενόσα, στο Ουισκόνσιν, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από την ψηφοφορία στις 3 Νοεμβρίου και μετά, και παρά τις αδιάσειστες αποδείξεις για την ήττα του, ο Τραμπ επέμενε ότι κέρδισε και ότι του έκλεψαν τις εκλογές με μια απάτη. Αυτή ήταν εν μέρει μια απελπισμένη κίνηση, για να ανατραπεί το αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας πολιτικούς των Πολιτειών και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αλλά έστελνε συγχρόνως και ένα μήνυμα, έχτιζε έναν “ιερό μύθο”, για να κρατήσει τους υποστηρικτές του: ο ιερός σκοπός τους δεν είχε ηττηθεί, απλά εμποδίζονταν με κομπίνες και απατεωνιές από τους αντιπάλους τους.

Αυτή η πεποίθηση συμβάλλει στην ενθάρρυνση των ομάδων των ρατσιστών, των υπέρμαχων της “λευκής ανωτερότητας”, των φασιστών και άλλων. Αυτή οδήγησε στο να μπει στο στόχαστρο η συνάντηση του Κογκρέσου που επικύρωνε την ψηφοφορία του Κολεγίου των Εκλεκτόρων.

Στις 20 Δεκέμβρη ο Τραμπ σε ένα τουίτ του έλεγε πως «Είναι στατιστικά αδύνατο να έχουμε χάσει τις εκλογές του 2020, Μεγάλη διαμαρτυρία στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου. Να είστε εκεί, τα πράγματα θα είναι άγρια! 

Ενώ η πορεία ήταν σε εξέλιξη ο Τραμπ εξέφραζε την «αγάπη» του για τους υποστηρικτές του, χαρακτηρίζοντας τους «πολύ ξεχωριστούς».

Πολλοί από τους δεξιούς που τώρα λένε ότι είναι τρομοκρατημένοι από όσα συνέβησαν, στο παρελθόν χάιδευαν τον Τραμπ και αυτού του είδους την πολιτική.

Η Τερέζα Μέι είχε σπεύσει να εκφράσει το θαυμασμό της αμέσως μετά την εκλογή του. Ο Μπόρις Τζόνσον διοργάνωσε μια επίσημη κρατική επίσκεψη στη Βρετανία, ώστε να μπορεί να τον καλοπιάσει και να τον παινέψει. 

Νόμοι

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, η οποία την Πέμπτη είπε ότι τα λόγια του Τραμπ «οδήγησαν ευθέως» στην εισβολή στο Καπιτώλιο, θέλει να φέρει αντι-μεταναστευτικούς νόμους, σαν αυτούς του Τραμπ, στη Βρετανία.

Στις ΗΠΑ ήταν ευρέως γνωστό ότι υπήρχε η δυνατότητα για την ακροδεξιά να κινηθεί όπως κινήθηκε. Την περασμένη εβδομάδα και οι δέκα εν ζωή Υπουργοί Άμυνας έγραψαν ένα κείμενο όπου υποστήριζαν πως «Οι προσπάθειες να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στην επίλυση των εκλογικών διαφορών θα μας οδηγήσουν σε επικίνδυνο, παράνομο και αντισυνταγματικό έδαφος».

Αυτοί οι πιστοί υπηρέτες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και καπιταλισμού κάλεσαν το στρατό να «απέχει από πολιτικές ενέργειες που υπονομεύουν τα αποτελέσματα των εκλογών ή εμποδίζουν την επιτυχία της νέας ομάδας». Το ότι εξέφραζαν μια τέτοια γνώμη δεν ήταν τυχαίο. Αντικατόπτριζε μια ευρεία αντίληψη των κυβερνώντων κύκλων ότι επρόκειτο να συμβούν γεγονότα όπως αυτά της Τετάρτης.

Οι πρώην Υπουργοί Άμυνας υπολόγιζαν ότι, επιτρέποντας στον Μπάιντεν να γίνει πρόεδρος, η “υγεία” του συστήματός τους θα εξυπηρετούνταν καλύτερα. Δεν αποκάλυψαν όμως σε βάθος τις δυνητικές εξελίξεις που τους είχαν αναστατώσει.

Οι ακροδεξιοί διαδηλωτές έτυχαν ειδικής μεταχείρισης από τους μπάτσους, τουλάχιστον στην αρχή. Όπως έγραψε η Washington Post, «Σε μια πόλη που βρίσκοταν σε υψηλή επιφυλακή, σε ένα κτίριο με δική του αστυνομική υπηρεσία 2.000 αστυνομικών, ο κόσμος κατάφερε να μπει με τίποτα περισσότερο από κοντάρια σημαιών, ασπίδες και σπρωξιές. Κανένας δεν τους σταμάτησε και μάλιστα μερικοί αστυνομικοί βιντεοσκοπήθηκαν να κάνουν στην άκρη καθώς οι ταραχοποιοί μπούκαραν». 

Όπως έχουν επισημάνει πολλοί, αν στη θέση τους βρίσκονταν οπλισμένοι διαδηλωτές του Black Lives Matter, θα υπήρχαν τουλάχιστον μαζικές συλλήψεις και πιθανώς θα είχε γίνει μακελειό. 

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και η Εθνοφρουρά - που ήταν πανταχού παρούσες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτό το καλοκαίρι μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό - καθυστέρησαν.

Κράτος

Αυτό που έγινε δεν ήταν πραξικόπημα. Για να πετύχει κάτι τέτοιο θα χρειάζονταν πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις στο δρόμο, σημαντική στήριξη από μεγάλες επιχειρήσεις και μια ευρύτερη υποστήριξη μέσα στην άρχουσα τάξη και τις κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους.

Μερικοί από τους υποστηρικτές του Τραμπ θα καλωσορίζαν ευχαρίστως μια τέτοια εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια της πορείας στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου Μέρι Μίλερ είπε σε μια συγκέντρωση: «Ακόμα και αν κερδίσουμε μερικές εκλογές, πάλι θα χάνουμε εκτός και αν κερδίσουμε τις καρδιές και τα μυαλά των παιδιών μας. Αυτή είναι η μάχη. Ο Χίτλερ είχε δίκιο. Είπε 'όποιος έχει μαζί του τη νεολαία ελέγχει και το μέλλον'».

Μεγάλο μέρος των σχολίων που διαβάζει κανείς τώρα υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει «υπεράσπιση της δημοκρατίας» με επίκεντρο τη στήριξη στους Δημοκράτες.

Αλλά ο Μπάιντεν δεν πρόκειται να αποτελέσει ανάχωμα στην ανάπτυξη των ακροδεξιών δυνάμεων. Καθώς οι υποστηρικτές του Τραμπ ξέφευγαν και προκαλούσαν καταστροφές, ο Μπάιντεν ζήτησε να αναληφθεί δράση -από τον Τραμπ. Παρακάλεσε τον πρόεδρο να εμφανιστεί στην εθνική τηλεόραση για να «απαιτήσει τον τερματισμό αυτής της πολιορκίας». 

Ο Μπάιντε δεν σήμανε ποτέ τον συναγερμό για τις κινήσεις του Τραμπ. Το μόνο που έχει κάνει είναι να υποσχεθεί ότι θα υποστηρίξει το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και τους καπιταλιστές που επωφελούνται από αυτό. Αυτό είναι όμως το σύστημα που παρήγαγε τον Τραμπ και ενίσχυσε την Ακροδεξιά. Ταυτόχρονα ο Μπάιντεν είχε καταδικάσει τους «ταραξίες» των διαδηλώσεων του Black Lives Matter.

Στην πραγματικότητα αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερες μαχητικές διαδηλώσεις ενάντια στον Τραμπ και τον ρατσισμό στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Όταν πάρει την εξουσία, ο Μπάιντεν θα συνεχίσει τις πολιτικές υπέρ των αφεντικών που οδήγησαν σε τεράστια φτώχεια και οργή.

Το μάθημα από τις δεκαετίες του '20 και του '30 είναι ότι για να σταματήσει η ανάπτυξη της οποιασδήποτε φασιστικής δύναμης, οι εργάτες πρέπει να χτίσουν ένα ζωντανό κίνημα με επίκεντρο τους δρόμους και τους χώρους εργασίας.

Όποτε οι εργάτες εμπιστεύτηκαν τους κυρίαρχους πολιτικούς διαπίστωσαν ότι αυτοί οι ίδιοι πολιτικοί ήταν που ανέβασαν τελικά τους φασίστες στην εξουσία.

Η αμερικανική κυρίαρχη τάξη που καταδικάζει τώρα τα γεγονότα της Τετάρτης δεν έχει τίποτα να πει για τους βομβαρδισμούς και τις δολοφονίες εκατομμυρίων, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Το ίδιο θα έκαναν και μέσα στην ίδια τους τη χώρα, αν το θεωρούσαν απαραίτητο.

Προς το παρόν τα αφεντικά δεν χρειάζονται την άκρα δεξιά. Τους αρέσει το παρόν σύστημα που έχει αποφέρει ρεκόρ κερδών στο χρηματιστήριο εν μέσω των δεινών και του μαζικού θανάτου που έχει προκαλέσει η πανδημία. Και η πραγματική δύναμη βρίσκεται στις αίθουσες συνεδριάσεων των εταιρειών και στους μηχανισμούς του κράτους, όχι στα κυβερνητικά κτίρια.

Αυτή δεν είναι η τελική πράξη του Τραμπισμού. Καθώς οι υποστηρικτές του διασκορπίζονταν, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Αυτά είναι τα πράγματα και τα γεγονότα που συμβαίνουν όταν κλέβουν μια ιερή σαρωτική εκλογική νίκη με τόσο μοχθηρό και απροσχημάτιστο τρόπο από μεγάλους πατριώτες που έχουν υποστεί μια κακή και άδικη μεταχείριση εδώ και πολύ καιρό. Πηγαίνετε σπίτι με αγάπη και ειρήνη. Να θυμάστε αυτήν την ημέρα για πάντα!»

Είναι μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί εάν η εργατική τάξη δεν κινητοποιηθεί.

Τσάρλι Κίμπερ
μεταφρασμένη αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας Socialist Worker