Κορονοϊός
Θανατερές κυβερνητικές επιλογές

23/2, απεργία στα νοσοκομεία. Φωτό: Λένα Βερδέ

Από “επιτυχία” σε “επιτυχία” πηγαίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη διαχείριση της πανδημίας. 

Μεγάλα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε κλινικές covid. Βαριά περιστατικά που θα έπρεπε να παρακολουθούνται  στις ΜΕΘ τώρα νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. Αφήνουν έτσι χιλιάδες αρρώστους από άλλες ασθένειες χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στη δημόσια Υγεία και τους σπρώχνουν στις αγκαλιές των ιδιωτικών κλινικών.

Φαίνεται όμως πως οι ασθενείς δεν αρκούν στις τελευταίες, οι οποίες θέλουν και τους τραυματίες. Έτσι η διοίκηση του ΚΑΤ με εντολή της 1ης ΥΠΕ και του Υπουργείου αποφάσισε την κατάργηση 7 κλινών ΜΕΘ και μετατροπή τους σε κλίνες μιας νέας υποστελεχωμένης ΜΕΘ-covid “αφήνοντας έτσι στο μοναδικό νοσοκομείο με τραυματολογική κατεύθυνση, πανελλαδική αναφορά και καθημερινή εφημερία, μόνο 15 κλίνες Γενικής ΜΕΘ”, όπως τονίζει η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ. 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να “τακτοποιεί” τους δικούς της κάνοντας κουρελόχαρτο τα όποια, αδημοσίευτα, πρωτόκολα με βάση τα οποία οργανώνεται το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας, συνεχίζουν να κάνουν καθημερινά τα εμβόλια που “περισσεύουν και θα πετιούνταν”, παρακάμπτοντας τις λίστες προτεραιότητας, με την δικαιολογία ότι είναι εύκολα προσβάσιμοι λόγω επαγγέλματος. 

Το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει όμως για τους απλούς φαντάρους όποιες και αν είναι οι συνέπειες για τους ίδιους και τις τοπικές κοινωνίες. Στη Χίο,την προσπάθεια των κατοίκων που είχαν καταφέρει να μηδενίσουν τα κρούσματα κορονοϊού, κατέστρεψε η παντελής έλλειψη προληπτικών ελέγχων και μέτρων στα στρατόπεδα όπου μετά την άφιξη νεοσύλλεκτων βρέθηκαν 10 νέα κρούσματα. Και η αντιμετώπιση; Αντί για μαζικά και συστηματικά τεστ στον πληθυσμό ζητάνε από τους φαντάρους να φοράνε μάσκα ακόμα και στον ύπνο τους!