Εργατικό κίνημα
Απεργία στα ΕΛΠΕ

9/5, απεργία και συγκέντρωση έξω από τα διυλιστήρια στον Ασπρόπυργο. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

Με δύο 24ωρες απεργίες, στις 14 και 20 Μάη, απαντούν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στην προωθούμενη από την κυβέρνηση παράδοση της εταιρίας στον Λάτση. Στις 5/5, μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, πραγματοποιήθηκε το ΔΣ ΕΛΠΕ όπου «παρουσιάστηκε η ειλημμένη απόφαση της σημερινής διοίκησης (ορισμένης από την Κυβέρνηση) για την αλλαγή του Καταστατικού της Εταιρείας, και ουσιαστικά την απεμπόληση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου για ορισμό Διοίκησης (Management) και την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος ενός από τους τελευταίους παραγωγικούς πυλώνες της οικονομίας μας», όπως τονίζει το σωματείο των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ.

«Επέλεξαν τη Μ. Τετάρτη για να ξεκινήσουν αυτή την ιστορία και την περίοδο που σαν σωματείο έχουμε εκλογές, θεωρώντας ότι έτσι δεν θα μπορέσουμε να οργανώσουμε αγώνες. Αλλά δεν τους βγήκε», δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. «Αναγκάστηκε η κυβέρνηση να οργανώσει μια τεράστια προπαγάνδα με τους πληρωμένους κονδυλοφόρους της για να αναδείξουν πόσο σπουδαία είναι αυτά τα σχέδια και τι ανάπτυξη φέρνουν. Στην πράξη αναδιοργανώνουν την εταιρία, ώστε να χαθεί ο έλεγχος του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια και να περάσει στον Λάτση, χωρίς να κοστίσει τίποτα σε αυτόν. 

Ξεπούλημα

Προηγουμένως, το ξεπούλημα του 60% της εταιρίας -με διαδικασίες που κανονικά θα έπρεπε να στείλουν κόσμο στη φυλακή- σε μετόχους, δίνοντας στον Λάτση μεγάλο κομμάτι, κατέληξε το 2003 σε μία συμφωνία η οποία έδινε την πλειοψηφία στο ΔΣ των ΕΛΠΕ, 7 στους 13, στο Ελληνικό Δημόσιο και άλλοι δύο επιπλέον ορίζονταν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων. Αυτά θέλουν τώρα να τα καταργήσουν. 

Μας λένε ότι είναι επιβεβλημένο από τις κοινοτικές οδηγίες να περάσουν σε ένα μικρό ποσοστό διορισμένων από το κράτος και χωρίς εκπροσώπους των εργαζομένων, ώστε οι σύμβουλοι να είναι ανεξάρτητοι στην πλειοψηφία. Δηλαδή οι τραπεζίτες είναι ανεξάρτητοι, ενώ οι εργαζόμενοι όχι. Άρον άρον προχωράνε στην αλλαγή του καταστατικού για να μπορούν να ψηφίσουν το νέο διοικητικό συμβούλιο. 

Στόχος τους είναι να φτιαχτεί μια εταιρία συμμετοχών (αλλιώς holding εταιρία), που θα είναι η μητρική, ενώ τα ΕΛΠΕ, ΕΚΟ, κτλ θα είναι οι θυγατρικές. Είναι στη λογική της σαλαμοποίησης, όπως κάναν στη ΔΕΗ και στον ΟΤΕ. 

Τις κάνουν κομμάτια και μετά τα πουλάνε και τα διαχειρίζονται ξεχωριστά. Παρά τον πόλεμο που δεχόμαστε, θεωρούμε ότι οι απεργίες, που κηρύχτηκαν με ομόφωνη απόφαση, θα έχουν μεγάλη επιτυχία γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει πώς αυτό θα επηρεάσει τη ζωή και τη δουλειά του».