Διεθνή
Μαδρίτη: Το κόστος της συγκυβέρνησης PSOE-Podemos

Σάντσεθ και Ιγκλέσιας

Η εκλογική επιτυχία της Ιζαμπέλ Ντιάζ Αγιούζο και του δεξιού Λαϊκού Κόμματος στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης ήταν ένα σοκ για την Αριστερά όχι μόνο στην ίδια την Ισπανία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά δεν ήταν έκπληξη.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Μαδρίτης αποτελούν πολύ περισσότερο ήττα της κυβέρνησης παρά επιτυχία της δεξιάς. Ο κόσμος τιμώρησε την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ και του Πάμπλο Ιγγλέσιας για τις αποτυχίες και τις προδοσίες τους: για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για τη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας, για την προκλητική προτεραιοποίηση των «αναγκών» των επιχειρήσεων σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας, για όλες τις αθετημένες υποσχέσεις τους.

Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη στις εκλογές της 4ης Μάη. Αλλά δυσανάλογη από γειτονιά σε γειτονιά. Οι εργάτες και φτωχοί απείχαν σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από ότι οι κάτοικοι των πλούσιων συνοικιών – που έτρεξαν με ενθουσιασμό να ψηφίσουν για την «ελευθερία» τους να συνεχίζουν τις δουλειές τους κανονικά χωρίς να εμποδίζονται από ασημαντότητες σαν τον κορονοϊό και το θανατικό στα γηροκομεία και τις φτωχογειτονιές. 

Η Αγιούζο ανήκει στην ακροδεξιά πτέρυγα του Λαϊκού Κόμματος – και δεν φροντίζει καθόλου να το κρύβει. Η μάχη είναι ανάμεσα στην «ελευθερία και τον κομμουνισμό» έλεγε το βασικό της προεκλογικό σλόγκαν. Αυτό που ονόμαζε «ελευθερία» ήταν η «ανυπακοή» απέναντι στα λοκντάουν που επέβαλε λόγω της πανδημίας η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας. Ο «κομμουνισμός» ήταν ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Podemos – ενός κάποτε ριζοσπαστικού κόμματος που είχε γεννηθεί από το κίνημα των πλατειών το 2014.

Ρεκόρ κρουσμάτων

Η Αγιούζο κυβερνάει την περιφέρεια της Μαδρίτης από τον Αύγουστο του 2019. Όταν ξέσπασε η πανδημία αρνήθηκε να ακολουθήσει τις οδηγίες της κεντρικής κυβέρνησης. Μέχρι σήμερα οι νεκροί από τον κορονοϊό ξεπερνούν τις 15 χιλιάδες στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων στη χώρα.  

Στις εκλογές της 4ης Μαΐου το Λαϊκό Κόμμα κατάφερε να διπλασιάσει τις ψήφους του: από το 22,2% των εκλογών του Ιανουαρίου του 2019 ανέβηκε στο 44,7% κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις 65 από τις 136 έδρες της Βουλής της Μαδρίτης. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αντίθετα, το μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές του 2019, καταποντίστηκε: από το 27,3% έπεσε στο 16,8%. Ακόμα χειρότερα ήταν τα αποτελέσματα για το (νέο)φιλελεύθερο Ciudadanos («Πολίτες»), το κόμμα με το οποίο συγκυβερνούσε η Αγιούζο τους προηγούμενους μήνες: από το 19,5% έπεσε στο 3,5% και έμεινε εκτός Βουλής.

Ο μεγάλος ηττημένος όμως των εκλογών ήταν το Podemos. Ο Πάμπλο Ιγγλέσιας, o ηγέτης του κόμματος, είχε παραιτηθεί πρόσφατα από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου της κυβέρνησης για να θέσει υποψηφιότητα στης εκλογές της Μαδρίτης, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αναχαιτίσει την άνοδο του Λαϊκού Κόμματος. Η προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς: το Podemos κατάφερε να αυξήσει οριακά μόνο τα ποσοστά του -από το 5,6% στις εκλογές του 2019 στο 7,3%. Ο Ιγγλέσιας παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και δήλωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική.

 Οι εφημερίδες και τα κανάλια της δεξιάς υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς τη νίκη του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη. Και φρόντισαν να τονίσουν ότι δεν ήταν μόνο το Λαϊκό Κόμμα αυτό που αύξησε τη δύναμή του: το ακροδεξιό VOX (ένα κόμμα που έχει γίνει η σφηκοφωλιά φασιστών στην Ισπανία) αύξησε τις έδρες του από 12 στις 13 στο νέο κοινοβούλιο. Το VOX είχε στηρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση της Αγιούζο. Και δήλωσε αμέσως μετά τις εκλογές ότι θα συνεχίσει να τη στηρίζει. Ο κόσμος της Αριστεράς στην Ισπανία έχει σκληρές μάχες μπροστά του για να μην αφήσει την απογοήτευση από τη συγκυβέρνηση PSOE-Podemos να τρέφει την ακροδεξιά.