Διεθνή
Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

11/5, Διαδήλωση στη Τζενίν. Φωτό: Yousef Awad

Με φονικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα 10 Μάη απάντησε το Ισραήλ στην εξέγερση των Παλαιστινίων που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ενάντια στις επιχειρήσεις του ισραηλινού κράτους που πετάει τους Παλαιστίνιους έξω από τα σπίτια τους και τις γειτονιές τους για να εγκαταστήσει ισραηλινούς εποίκους. Μέχρι την Τρίτη το πρωί, ο ισραηλινός στρατός είχε πλήξει 130 «στόχους» δολοφονώντας 24 ανθρώπους από τους οποίους τα 9 παιδιά και αφήνοντας 100 τραυματίες. Με ρουκέτες προς το Ισραήλ απάντησε η Χαμάς στις οποίες τραυματίστηκε ελαφρά ένας Ισραηλινός. 

Οι εικόνες από τους νεκρούς, την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων αλλά και την εισβολή του ισραηλινού στρατού με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στο Τέμενος Αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο μουσουλμανικό τόπο στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, μέσα στο Ραμαζάνι, έχει εξοργίσει όχι μόνο τους Παλαιστίνιους αλλά ολόκληρο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Πολλές διαμαρτυρίες γίνονται σε πόλεις στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη. 

Το Σαββατοκύριακο, 610 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από τις επιθέσεις της αστυνομίας στις διαδηλώσεις που συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που αντιστέκονται στην απόπειρα του ρατσιστικού κράτους-απαρτχάιντ του Ισραήλ να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα, όπου οι ισραηλινές αρχές προωθούν την έξωση οικογενειών για να εγκατασταθούν Ισραηλινοί έποικοι. Στην Πλατεία Τεμένων η αστυνομία επιτέθηκε άγρια στους Παλαιστίνιους ενώ ακολούθησε η εισβολή στο Αλ Άκσα. Ο Νουρ Μτουρ, που πέρασε τη νύχτα στο τέμενος, δήλωσε στο  Al Jazeera: «Σκοπευτές πήγαν στην οροφή της πύλης στο συγκρότημα του τζαμιού. Άρχισαν να πυροβολούν με σφαίρες καουτσούκ τους πάντες. Ταυτόχρονα, ένας τεράστιος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων εισέβαλε από διαφορετικές κατευθύνσεις». 

Η αστυνομική επίθεση είχε ως στόχο να ανοίξει τον δρόμο σε μια πορεία δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών που γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ και κάθε χρόνο περνάει μέσα από  παλαιστινιακές γειτονιές - χλευάζοντας τους ανθρώπους που ζουν εκεί. 

Εποικισμός

Το Ισραήλ εισέβαλε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967 και αργότερα ισχυρίστηκε ότι του ανήκει. Έκτοτε προσπαθεί να εκδιώξει τους Παλαιστινίους για να δημιουργήσει μια εβραϊκή πλειοψηφία στην πόλη.

Χρησιμοποιεί ένα νόμο που ψήφισε το 1970 σύμφωνα με τον οποίο οι Παλαιστίνιοι στην ανατολική Ιερουσαλήμ μπορούν να εκδιωχθούν από τα σπίτια ώστε το Ισραήλ να πετύχει εβραϊκή εθνοτική πλειοψηφία. Τα σπίτια πωλούνται ή δίνονται στους Ισραηλινούς εποίκους. Νέοι αριθμοί προσφύγων έρχονται να προστεθούν στους εκατοντάδες χιλιάδες των Παλαιστινίων που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948. Ο Αμπντελφατάχ Σκαφί, ένας Παλαιστίνιος που χάνει το σπίτι του δήλωσε ότι «είναι το αποκορύφωμα του ρατσισμού, οι Εβραίοι να μπορούν να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, αλλά οι Άραβες όχι».

Την ίδια στιγμή που εξελίσσεται αυτό το έγκλημα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που συνεδρίασε εκτάκτως δεν έδωσε στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ γιατί ένα «δημόσιο μήνυμα δεν θα ήταν πρόσφορο σε αυτό το στάδιο». Εκ μέρους της ΕΕ, ο Ζ. Μπορέλ ζήτησε υποκριτικά να σταματήσει η «μεγάλη έξαρση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, φροντίζοντας να επιτεθεί στους Παλαιστίνιους γιατί «οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του άμαχου πληθυσμού στο Ισραήλ είναι εντελώς απαράδεκτες και τροφοδοτούν την κλιμάκωση»! 

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «Η Ελλάδα εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία της για τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στα Ιεροσόλυμα τις τελευταίες ημέρες και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων, ορισμένοι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές προκειμένου να απόσχουν από τη χρήση βίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση».

Σε αμέσως επόμενη ανακοίνωση δεν δίστασε να στηρίξε ανοιχτά το μακελειό: «Η Ελλάδα εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμάχου πληθυσμού στο Ισραήλ, οι οποίες είναι καταδικαστέες και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζουμε εκ νέου την ανάγκη όπως όλες οι πλευρές προβούν σε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση».

Θα ήταν λίγο να μιλήσει κανείς για Πόντιους Πιλάτους. Ο Δένδιας και ο Μητσοτάκης, αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν από αυτούς, έχουν ανακηρύξει το Ισραήλ σε βασικό τους σύμμαχο στην περιοχή. Τα αεροπλάνα που βομβαρδίζουν αμάχους στην Γάζα πετάνε κάθε τρεις και λίγο στις κοινές ασκήσεις πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Είναι συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα που διεξάγεται εδώ και δεκαετίες στην Παλαιστίνη.

Μόνη απάντηση, η διάλυση του ρατσιστικού κράτους-απαρτχάιντ του Ισραήλ που είναι και ο μόνος δρόμος για να ανοίξει η δυνατότητα, Άραβες και Εβραίοι εργάτες, εργάτριες, αγρότες και αγρότισσες, να ζήσουν ειρηνικά  σε μια ενιαία Παλαιστίνη, με τα ίδια δικαιώματα. Λευτεριά στην Παλαιστίνη!