Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
H θέση των χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή!

Μεταγωγή Γ. Λαγού. Φωτό: Αργύρης Μακρής

Αποφυλακίστηκε ο Γιώργος Τσακανίκας, μέλος του πενταμελούς της τοπικής της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, στις 13/5, ο Γ. Τσακανίκας είναι ο δεύτερος από τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες που παίρνει αναστολή έκτισης ποινής μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της δίκης της Χρυσής Αυγής. Τον περασμένο Φλεβάρη είχε γίνει δεκτή και η αίτηση αποφυλάκισης του Νίκου Παπαβασιλείου, του εμπρηστή της πλατείας Αμερικής.

Ο Γ. Τσακανίκας ήταν ηγετικό στέλεχος της πιο φονικής τοπικής της Χρυσής Αυγής, αυτής που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα. Είχε καταδικαστεί σε έξι χρόνια κάθειρξη για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση. Από το υλικό της δίκης της Χρυσής Αυγής είχε προκύψει η συμμετοχή του στις “δράσεις” της τοπικής, ενώ ήταν υπεύθυνος ιδεολογικού και εκπαίδευσης. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανέλαβε σε στενή συνεργασία με τον Λαγό να ξαναοργανώσει τα μέλη της Νίκαιας που είχα σκορπίσει με τις διώξεις.

Οι αποφυλακίσεις ήρθαν πριν καν φυλακιστούν οι καταδικασμένοι ηγέτες Χ. Παππάς και Γ. Λαγός. Το μήνυμα έχει σταλεί από την ίδια την κυβέρνηση που δεν έχει κάνει επί της ουσίας καμία κίνηση για να υλοποιηθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που λέει ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση. Δεν έχει γίνει καμία κίνηση για να κλείσουν τα εναπομείναντα “γραφεία” της Χρυσής Αυγής, ούτε για να απομακρυνθούν από τα δημοτικά συμβούλια οι ναζί που εκλέχτηκαν με ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής. Δεν έχουν αποζημιωθεί τα θύματα της ναζιστικής συμμορίας.

Ακόμη περισσότερο, η κυβέρνηση συνεχίζει και κλιμακώνει τη ρατσιστική πολιτική των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των φονικών περιπολιών στο Αιγαίο, των παράνομων επαναπροωθήσεων και των απαγωγών και βασανισμών προσφύγων. Δέκα χρόνια μετά το πογκρόμ της Αθήνας το 2011, που έδειξε πως ο ρατσισμός της κυβέρνησης άνοιγε διάπλατα στους ναζί τον δρόμο να εισβάλουν στην κεντρική πολιτική σκηνή και να απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας, η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει την ίδια τακτική και δίνει πατήματα στους ακροδεξιούς του κρατικού μηχανισμού να προσφέρουν διευκολύνσεις στους φυλακισμένους φασίστες.

Φυλακίστηκε ο Λαγός

Στις 16/5 φυλακίστηκε στο Δομοκό ο Γιάννης Λαγός, πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου. Ο Λαγός καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και 8 μήνες κάθειρξη για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και δεν του δόθηκε αναστολή έκτισης ποινής, ωστόσο σουλατσάριζε ελεύθερος μέχρι πρότινος στις Βρυξέλλες πίσω από τη βουλευτική ασυλία του. Μετά τη σχετική ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο στις 27/4 έγινε άρση της ασυλίας του και εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Σε ανακοίνωσή της στις 16/5 η ΚΕΕΡΦΑ τονίζει: “Η έκδοση από το Βέλγιο στην Αθήνα και η φυλάκιση στο Δομοκό του νεοναζί Γιάννη Λαγού, του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής αφήνει στην ΕΛΑΣ και τον Χρυσοχοΐδη ένα μεγάλο ερώτημα που χρειάζεται να απαντήσουν άμεσα: θα συνεχίσουν το παρασκηνιακό νταραβέρι για την παράδοση του φυγά Χρήστου Παππά ή θα τον συλλάβουν επιτέλους;”

Ενώ καταλήγει: “Δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο στους Μιχαλολιάκους, τους Κασιδιάρηδες και τους Λαγούς μαζί με τους Βελόπουλος να βγουν από το περιθώριο στηριγμένοι στην ρατσιστική εκστρατεία του Μητσοτάκη, του Μηταράκη και του Χρυσοχοΐδη. Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι των μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για να ανοίξουν τα σύνορα, να πάρουν χαρτιά οι πρόσφυγες, να σαπίσουν στη φυλακή οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. Θα μας βρούνε μπροστά τους!”