Περιβάλλον
Εξάρχεια: Το Μετρό στην πλατεία;

28/5, Πλατεία Εξαρχείων. Φωτό: Σωκράτης Ταγκόπουλος

Την Παρασκευή 28/5 πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εξαρχείων ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα το μετρό στην πλατεία. Την εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από πολλές συλλογικότητες της γειτονιάς, παρακολούθησαν γύρω στα 150 άτομα. 

Ο Γιώργος, κάτοικος της γειτονιάς και μέλος της αυτοδιαχειριζόμενης Συνέλευσης του πάρκου Ναυαρίνου, τόνισε τον ρόλο που θα παίξει το μετρό στο να χαθεί η πλατεία των Εξαρχείων και συνολικά η φυσιογνωμία της γειτονιάς, ενώ θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν αλυσίδες καφέ τύπου Starbucks, βάζοντας το αντιπαράδειγμα του πάρκου, το οποίο όταν αγκαλιάστηκε από την γειτονιά κατάφερε να εδραιωθεί. 

Η Μαριάννα, κάτοικος Εξαρχείων και αρχιτεκτόνισσα, τόνισε το γενικό χαρακτήρα όλων των σταθμών της νέας γραμμής, οι οποίοι καταστρέφουν τους ελάχιστους δημόσιους ανοιχτούς χώρους και το πράσινο μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η πλατεία θα εξαφανιστεί ως τέτοια και θα γίνει τόπος διέλευσης. Στη συζήτηση που ακολούθησε μπήκε έντονα το στοιχείο ότι δεν χρειάζεται πραγματικά άλλος ένας σταθμός στην περιοχή. Από την πλευρά της Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας ο Πέτρος Κωνσταντίνου έδωσε έμφαση στην κόντρα με την κυβέρνηση αλλά και την δημοτική αρχή, η οποία δίνει γη και ύδωρ για τις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας και του real estate και αγνοεί τις ανάγκες των κατοίκων.

Σωκράτης Ταγκόπουλος, κοινοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας