Διεθνή
Κούβα: Μαζικές διαδηλώσεις

11/7, Κούβα. Φωτό: Ιnfobae

Μαζικές διαδηλώσεις γίνονται τις τελευταίες μέρες στην Κούβα ενάντια στη φτώχεια, στις ψηλές τιμές στο φαγητό, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και για την αύξηση των κρουσμάτων του covid19. Oι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στα δυτικά του νησιού και απλώθηκαν στη χώρα φτάνοντας στην Αβάνα. Υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία που επιτέθηκε με δακρυγόνα, γκλομπς, σπρέι πιπεριού και έκανε μαζικές συλλήψεις, ενώ έγιναν και αντιδιαδηλώσεις από υποστηρικτές της κυβέρνησης. 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και αγωνιστές της κουβανικής Αριστεράς για τους οποίους έχει ξεκινήσει διεθνής καμπάνια που ζητάει την απελευθέρωσή τους. (βλέπε κάτω). «Είμαι εδώ εξαιτίας της πείνας, επειδή δεν υπάρχουν φάρμακα, εξαιτίας των διακοπών ρεύματος, εξαιτίας του ότι υπάρχουν ελλείψεις στα πάντα» ανέφερε ένας από τους διαδηλωτές. «Περνάμε δύσκολες στιγμές, χρειάζεται να αλλάξει το σύστημα» ανέφερε η δασκάλα χορού Miranda Lazara. (πηγή: εφημερίδα Socialist Worker).

Κυρώσεις

Oι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν το γνήσιο αίσθημα αντίστασης των απλών ανθρώπων όπως έχουν κάνει και στο Ιράν ή στο Χονγκ Κονγκ. Έχουν επιβάλει εδώ και δεκαετίες αποκλεισμό στην Κούβα και οι κυρώσεις έγιναν πιο αυστηρές επί προεδρίας Τραμπ παίζοντας μεγάλο ρόλο στη σημερινή κρίση. Και ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν έδινε υποσχέσεις για βελτιώσεις στις σχέσεις μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, οι κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ -συνεργάτες του μάλιστα έσπευσαν να «υποστηρίξουν» τις διαδηλώσεις, αλλά η υποστήριξή τους είναι κάλπικη. Ο Λευκός Οίκος δεν δίνει δεκάρα για τα δικαιώματα του κουβανικού λαού, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι αποκλειστικά και μόνο η επέκταση του ελέγχου του πάνω στην Κούβα.

Η πλήρης αντίθεση στις κυρώσεις και σε κάθε ιμπεριαλιστική παρέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα δεν μεταφράζεται βέβαια σε υποστήριξη στην κουβανική κυβέρνηση όταν επιτίθεται στους εργάτες και τους φτωχούς που διαδηλώνουν γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά -την ίδια στιγμή που η κουβανέζικη κυβέρνηση ανοίγεται όλο και περισσότερο στην αγορά. Η πτώση του κουβανέζικου νομίσματος και η άνοδος του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του τουρισμού λόγω covid19, έχει οξύνει την κρίση, με την κουβανική κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει «γιατρειά» με ακόμη περισσότερα ανοίγματα στην ιδιωτική οικονομία.    

Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωσή του το μπλογκ των Communistas στην Κούβα απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων: «Σήμερα το απόγευμα οι κουβανοί βγήκαν στους δρόμους εξαιτίας της οξείας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Κούβα και της ανικανότητας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η Κούβα μπορεί να βγήκε στους δρόμους με το λανθασμένο σύνθημα “Πατρίδα και ζωή”, αλλά βγήκε στους δρόμους για λόγους πέρα ​​από ένα σύνθημα, βγήκε για να απαιτήσει από την κυβέρνηση γνήσιο σοσιαλισμό. Εκείνοι που βρίσκονταν στους δρόμους δεν ήταν μόνο καλλιτέχνες και διανοούμενοι, αυτή τη φορά ήταν ο λαός με όλη την πλατιά ποικιλομορφία του».


 

Απελευθερώστε τον Φρανκ Γκαρσία και τους συντρόφους του

Εδώ και χρόνια, εδώ και δεκαετίες, έχουμε καταγγείλει τον αποκλεισμό που επέβαλαν οι αρχές των ΗΠΑ κατά της Κούβας. Καταγγείλαμε και συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε τις ποικίλες πολιτικές και μέτρα που υιοθέτησε η Ουάσιγκτον από το 1959-1960 για να απομονώσει, να  αποσταθεροποιήσει και να επιτεθεί στην Κούβα. Είμαστε αντιιμπεριαλιστές και πεπεισμένοι διεθνιστές. 

Γι’ αυτούς τους λόγους, μας ανησυχεί ιδιαίτερα η είδηση της σύλληψης κατά τη διάρκεια μιας πορείας διαμαρτυρίας στην Αβάνα στις 11 Ιουλίου του Frank Garcia Hernandez, κουβανού ιστορικού και μαρξιστή, του Leonardo Romero Negrin, νεαρού σοσιαλιστή που σπουδάζει φυσική στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, του Maykel Gonzalez Vivero, διευθυντή του Tremenda Nota (περιοδικού για τα δικαιώματα των LGBTQI) και του Marcos Antonio Perez Fernandez, προπανεπιστημιακού φοιτητή. Ο Frank Garcia Hernandez είναι ένας σημαντικός μελετητής που έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη για το έργο του σχετικά με την επανεκτίμηση της ιστορίας της κουβανικής αριστεράς και τη διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου για τον Τρότσκι στην Αβάνα το 2019. Ζητάμε την χωρίς όρους απελευθέρωση του Φρανκ και όλων των συντρόφων του και τον σεβασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των κουβανών…”.

Αυτή την έκκληση υπογράφουν πολλές προσωπικότητες της Αριστεράς διεθνώς, ανάμεσά τους:

Νoam Chomsky, Etienne Balibar, Mike Davis, Robert Brenner, Eric Toussaint, Alex Callinicos, Luciana Genro ex-candidata a Presidente, direção nacional do PSOL (Party of Socialism and Liberty) e deputada estadual Rio Grande do Sul, Brazil.

Kαι απο την Ελλάδα: Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος Συλλόγου εργαζομένων Αγίου Σάββα, Μαρία Στύλλου, εκδότρια του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω, Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη. 

Μπορείτε να υπογράψετε το κείμενο εδώ.