Περιβάλλον
6 Νοέμβρη: Όλοι στο Σύνταγμα!

Μια εβδομάδα μένει μέχρι την εκκίνηση της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα Cop 26 στην Γλασκώβη και η αποτυχία της ήδη ομολογείται δια στόματος του ίδιου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες: «Οι τρέχουσες δεσμεύσεις των κρατών για το κλίμα αποτελούν «εισιτήριο χωρίς επιστροφή προς την καταστροφή» και ότι απομένει ελάχιστος χρόνος για να «αποφευχθεί η αποτυχία» της COP26. 

Φυσικά, ο κόσμος που προετοιμάζεται εδώ και εβδομάδες να διαδηλώσει στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη, τη μέρα Διεθνούς Δράσης στις 6 Νοέμβρη δεν περίμενε το γενικό γραμματέα για να κινητοποιηθεί. ΗΠΑ, Καναδάς, Βραζιλία, Αργεντινή, Βρετανία, Ιρλανδία Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία  Αυστραλία, σε δεκάδες πόλεις σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο η 6η Νοέμβρη θα είναι μέρα μαζικής αντίδρασης στην πολιτική των κυβερνήσεων και των συμφερόντων που εξυπηρετούν. 

Δεκάδες διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πόλεις στην Βρετανία με τους διοργανωτές (Cop26 Coalition, ομπρέλα στην οποία συμμετέχουν δεκάδες οργανώσεις και συνδικάτα) να αναμένουν 100.000 διαδηλωτές μόνο στην Γλασκώβη, όπου θα πραγματοποιηθεί και αντισύνοδος. Ήδη μια σειρά από συνδικάτα έχουν πάρει αποφάσεις για πραγματοποίηση απεργιών σε δήμους και συγκοινωνίες της πόλης, τις μέρες της Συνόδου.

Στην Ελλάδα ήδη υπάρχει κάλεσμα από δεκάδες συλλογικότητες για μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα στο Σύνταγμα στις 2μμ ενώ συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις. Στον κατάλογο, που συνεχώς διευρύνεται, ανάμεσα στις συλλογικότητες που μας καλούν να διαδηλώσουμε είναι οι εξής: Δίκτυο Ενημέρωσης Πολιτών ενάντια στις Εξορύξεις/

STOP Πρέβεζα, Δυτικό Μέτωπο, Δίκτυο EcoCorfu ΟικοΚερκυρα, Ενεργοί Πολίτες Α’ Κοινότητας-Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή, Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών, Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (Κ.Π.Α.Μ.Ρ.Ρ), Μας σκάβουν τον λάκκο, Μικρογεωγραφίες, Νομαδική Αρχιτεκτονική, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Οικολογικό Δίκτυο, Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας, Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο) Αττικής, Ποδονίφτης Ρε(ύ)μα Κριτικής των Καιρών και Δράσης, Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου (ΠΑΖ), Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, Πρωτοβουλία Κατοίκων Πεντέλης-Μελισσίων, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, Φίλοι της Φύσης, ΦΥΣΗτΗΡες κ.α. Νωρίτερα, την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι, σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα καλούν επίσης φορείς, αγροτικοί σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές από όλη τη χώρα.

«Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις ζωές μας σ’ αυτούς που κυβερνάνε. Ούτε για τη διαχείριση της πανδημίας, ούτε για την προστασία του περιβάλλοντος» αναφέρει στο κάλεσμά της για τις 6 Νοέμβρη η Πρωτοβουλία ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή και την Περιβαλλοντική καταστροφή. «Όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την κλιματική αλλαγή, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των κινημάτων, αλλά και επιδεινώνουν τα αποτελέσματα των καταστροφών εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαλύουν το δημόσιο και τις υπηρεσίες προστασίας και αντιμετώπισής τους».