Αντιπολεμικό κίνημα
ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι

Η τυπική αφορμή για να μπει η Βρετανία στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο τον Αύγουστο του 1914 ήταν η παραβίαση της ουδετερότητας του Βελγίου από το γερμανικό στρατό. Η βρετανική προπαγάνδα ηρωοποίησε το «θαρραλέο μικρό Βέλγιο» για να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

Σήμερα το ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις ΗΠΑ κάνει μια παρόμοια εκστρατεία για την «ηρωική Ουκρανία» που αντιστέκεται στον Πούτιν. Από δω οι αξίες της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, μας λένε, από κει ο «Τσάρος». Είναι υποκριτές και ψεύτες. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι εξίσου επιθετικές με τον Πούτιν, έχουν το ίδιο μερτικό στο αίμα που χύνεται στην Ουκρανία όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και οχτώ χρόνια. 

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πολεμούν ήδη στην Ουκρανία έστω κι αν δεν έχουν στείλει μάχιμα τμήματα. Τις βδομάδες πριν την έναρξη του πολέμου, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευε, με πανηγυρικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα φορτία όπλων που κατέφταναν σε γιγάντια μεταγωγικά από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, κυρίως φορητούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους. 

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δε θα μπορούσαν να διεξάγουν τις μάχες γύρω από το Κίεβο και το Χάρκοβο χωρίς τα αποθέματα των πολεμοφοδίων, ραντάρ, οπλικών συστημάτων, που είχε σωρεύσει η δυτική βοήθεια.   Σύμφωνα με τους Φαινάνσιαλ Τάιμς την περασμένη χρονιά η συνολική στρατιωτική βοήθεια της Δύσης ήταν αξίας 650 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Σε συνθήκες πραγματικού πολέμου τα αποθέματα εξαντλούνται ταχύτατα. Οι ΗΠΑ σπεύδουν να αυξήσουν τις αποστολές για να κρατηθεί το Κίεβο και τα άλλα πολεμικά μέτωπα. Η αμερικάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πακέτο 350 εκατομμυρίων δολαρίων, και από κοντά οι σύμμαχοί τους. 

Αποφασισμένες

Τα όπλα, πυρομαχικά και άλλα εφόδια μεταφέρονται στην Πολωνία και θα προωθούνται με κομβόι στην Ουκρανία. Θα είναι μια περίπλοκη επιχείρηση. Αλλά οι ΗΠΑ είναι τόσο αποφασισμένες ώστε ετοιμάζονται και για την περίπτωση που καταρρεύσει η κυβέρνηση Ζελένσκι για να εξοπλίζουν με ειδικές επιχειρήσεις, την ουκρανική αντίσταση. 

Η στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ουκρανία δεν είναι πρόσφατη εξέλιξη. Εχει ξεκινήσει από το 2009, λίγους μήνες μετά τον πόλεμο στην Γεωργία. Από τότε μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει 1,5 δις δολάρια για τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού. Και βέβαια ο ουκρανικός στρατός χρειάστηκε εκπαίδευση για αυτά τα όπλα. Την παρείχαν πάλι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, στο έδαφος της Ουκρανίας σε μια βάση κοντά στην πόλη Γιεβόριβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. 

Με άλλα λόγια, η Ουκρανία δεν ήταν στο ΝΑΤΟ. Αλλά το ΝΑΤΟ ήταν στην Ουκρανία. 

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949. Δεν ήταν «αμυντική συμμαχία» για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας όπως υποστήριζε η δυτική ψυχροπολεμική προπαγάνδα. Ήταν και παραμένει μια επιθετική, αντιδραστική συμμαχία. Το σύνθημα που ακουγόταν το 1999, στις αντιπολεμικές συγκεντρώσεις κόντρα στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Σερβία, αποτυπώνει την ουσία: «Πενήντα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι και τρομοκρατία».  

Οι ΗΠΑ ήταν από την αρχή η κυρίαρχη δύναμη στη «Συμμαχία». Είχαν βγει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκόσμια, διέθεταν το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ. Θέλανε να επιβάλλουν τα συμφέροντά των δικών τους πολυεθνικών παντού. Όχι στήνοντας αποικιακές αυτοκρατορίες όπως είχαν κάνει παλιότερα η Βρετανία και η Γαλλία, αλλά με την κυριαρχία τους στην «ελεύθερη αγορά». 

Για να το καταφέρουν αυτό έπρεπε να κάνουν δυο πράγματα: να ανασχέσουν τη δεύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, την κρατικοκαπιταλιστική Ρωσία. Και να επιβάλλουν την πειθαρχία στο δυτικό στρατόπεδο. Το ΝΑΤΟ ήταν το εργαλείο και για τα δυο. 

Στρατιωτικοποίηση

Η συγκρότηση και η ανάπτυξή του δεν έφερε την ειρήνη, έφερε την στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης. Το ΝΑΤΟ δεν υπεράσπισε τη δημοκρατία. Μια από τις πρώτες χώρες που εντάχτηκαν στην συμμαχία το 1949 ήταν η Πορτογαλία. Την κυβερνούσε η φασιστική δικτατορία του Σαλαζάρ. Όταν η Επανάσταση των Γαρυφάλλων ανέτρεψε αυτή τη δικτατορία το 1974 οι εξεγερμένοι φαντάροι και οι εργάτες διαδήλωναν ενάντια στο ΝΑΤΟ. 

Όμως, δεν ήταν «μόνο» η Πορτογαλία. Στη δεκαετία του ’50 το ΝΑΤΟ έστησε ένα ολόκληρο δίκτυο «μυστικών στρατών» που υποτίθεται θα έκαναν «ανορθόδοξο» πόλεμο σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. Αυτά τα δίκτυα πήραν διαφορετικές ονομασίες, Γκλάντιο στην Ιταλία, Κόκκινη Προβιά εδώ. Ήταν χώρος συγκέντρωσης κάθε λογής ακροδεξιών και φασιστών, επίδοξων πραξικοπηματιών και κάποιων πραγματικών όπως της χούντας στην Ελλάδα το 1967. 

Το 1991 διαλύθηκε η αντίπαλη στρατιωτική συμμαχία που είχε στήσει η Ρωσία, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τυπικά, τίποτα δεν απειλούσε τη «βορειοατλαντική» ασφάλεια. Όμως, το ΝΑΤΟ δε διαλύθηκε αντίθετα άρχισε να επεκτείνεται προς ανατολάς, για να διασφαλίσει την πρωτοκαθεδρία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Η επέκτασή του συνοδεύτηκε με πολέμους. 

Στη δεκαετία του ’90 βρισκόταν στο κέντρο της επέμβασης των ΗΠΑ στους πολέμους που διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία. Στη Βοσνία το 1995 ήταν ο πρώτος γύρος. Το 1999 το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε το πόλεμό του στην Σερβία βομβαρδίζοντας τη χώρα για 70 μέρες. Ηταν ένας υποτίθεται «ανθρωπιστικός» πόλεμος, για να προστατευθούν οι Αλβανοί του Κοσόβου από τη σερβική εθνοκάθαρση. Ο Πούτιν σήμερα απλά αντιγράφει το ΝΑΤΟ όταν μιλάει για προστασία των ρώσων της ανατολικής Ουκρανίας. 

Το 2001 το ΝΑΤΟ έφτασε στο Αφγανιστάν για να σώσει υποτίθεται τη χώρα από τον «ισλαμικό σκοταδισμό» και να απελευθερώσει τις γυναίκες. Ηταν υποκρισίες. Ο πραγματικός στόχος ήταν ο έλεγχος της κεντρικής Ασίας κόντρα στην Κίνα και σε ένα βαθμό και στην Ρωσία. Ακολούθησαν 20 χρόνια κατοχής που έληξαν με μια ταπεινωτική ήττα φέτος το καλοκαίρι. 

Οι ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ ενισχύουν τώρα την παρουσία τους στην Πολωνία και της Βαλτικές Χώρες. Σχηματίζονται οι γραμμές της επόμενης αναμέτρησης για τον έλεγχο «στρατηγικών σημείων και διαδρόμων. Μαζί με μια τεράστια αύξηση των εξοπλισμών. 

Πάλη ενάντια στον πόλεμο σημαίνει και πάλη να διαλυθεί αυτή η συμμαχία. 

 

Δείτε και το άρθρο "Ψεύτικες οι δικαιολογίες του Πούτιν"