Η κερδοσκοπική αύξηση των τιμών του Φυσικού Αερίου (ΦΑ) στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, που ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τα δεδομένα του πολέμου, με τις κυρώσεις της Δύσης στο ρώσικο ΦΑ, έχουν ανοίξει την όρεξη των ευρωπαϊκών κρατών και των πολυεθνικών εταιρειών ενέργειας για επέκταση των επενδύσεων στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έτρεξε να ανακοινώσει την «επιτάχυνση των ερευνών για την ανεύρεση φυσικού αερίου σε συνεργασία με ιδιώτες» ύστερα από σύσκεψη με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Στόχος της κυβέρνησης είναι «να υπάρχει μία καθαρή εικόνα, έως το 2023, για το εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα με ορίζοντα εκμετάλλευσης το 2028».
Οι έρευνες θα γίνουν σε 6 χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές, που είχαν ήδη αδειοδοτηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - στη Δυτική Ελλάδα και στα δυτικά της Κρήτης. Στην «Περιοχή Ιωάννινα» (μισθωτής της παραχώρησης είναι η Energean), στην «Περιοχή 2» (θαλάσσια παραχώρηση βορειοδυτικά της Κέρκυρας με μισθωτές τις Energean και ΕΛ.ΠΕ), στην «Περιοχή Ιόνιο» και «Περιοχή 10» (δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις στο Ιόνιο Πέλαγος με μισθωτή τα ΕΛ.ΠΕ), στην «Περιοχή Δυτικά της Κρήτης» και στην «Περιοχή Νοτιοδυτικά της Κρήτης» (δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις που έχει μισθώσει η κοινοπραξία TotalEnergies, ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ).
Σύμφωνα με μελέτες της ΕΔΕΥ, αν είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων, οι περιοχές αυτές θα μπορούσαν, δυνητικά, να φιλοξενούν αποθέματα της τάξης των 12 δις. βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ή των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, ικανών να καλύψουν το 15%-20% της κατανάλωσης Φ.Α. στην Ε.Ε., με την αξία του να υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.
Ο Μητσοτάκης δηλώνει ότι «εάν έχουμε σημαντικά κοιτάσματα αερίου, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο» αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για ένα σχέδιο επενδύσεων που θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο τις τσέπες των ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών ενέργειας. Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την σημερινή ενεργειακή κρίση, θα εξακολουθήσει να κρατάει τις τιμές ενέργειας στα ύψη και, κυρίως, θα εντείνει την κλιματική κρίση και θα καταστρέψει το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων στις περιοχές των εξορύξεων.
Η πολυδιαφημιζόμενη «πράσινη μετάβαση», της ΕΕ, έχει μετατρέψει το ρυπογόνο ΦΑ ως «καύσιμο γέφυρα» από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη προς τις ΑΠΕ. Αλλά, όσα κόλπα και να κάνει η ΕΕ, το μεθάνιο που εκλύεται από το ΦΑ είναι επιβλαβές αέριο. Τόσο επιβλαβές που η πρόσφατη Διάσκεψη για το Κλίμα στην Γλασκόβη αποφάσισε τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% ως το 2030. Είναι καθαρή παράνοια. Δεν έχουν περάσει καν έξι μήνες από τη Σύνοδο της Γλασκώβης και οι υποσχέσεις για μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα στο 50% ως το 2030 και κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, για την υλοποίηση του στόχου της αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι 1,5C σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, έχουν μετατραπεί σε θριαμβολογικές εξαγγελίες για αύξηση των ρύπων. Οι καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που ήδη βιώνουμε, θα γίνουν εφιάλτης.
Οι έρευνες και οι εξορύξεις θα σημάνουν την ολική καταστροφή των χερσαίων περιοχών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η περιοχή της Ηπείρου εμπεριέχει οικοσυστήματα υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας με απειλούμενα είδη προς εξαφάνιση, ένα σημαντικό μέρος του «Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου» και 14 προστατευόμενες περιοχές του Νatura 2000. Οι πηγές και τα νερά της Ηπείρου θα μολυνθούν. Οι περιοχές του Ιονίου εμπεριέχουν ή γειτνιάζουν με πολύτιμα και ευαίσθητα θαλάσσια πάρκα.
Οι υδρογονάνθρακες δεν αποτελούν «εθνικό πλούτο» ούτε η πιθανή εκμετάλλευσή τους θα οδηγούσε σε «ενεργειακή αυτάρκεια» και απεξάρτηση από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες.
Οι συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, στις παραπάνω εταιρείες, προβλέπουν, σύμφωνα με το σχετικό νόμο Σταθάκη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι εταιρείες έχουν τον τίτλο κυριότητας σε όλες τις ποσότητες υδρογονανθράκων στις συγκεκριμένες περιοχές των συμβάσεων. Δηλαδή, οι εταιρείες δεν έχουν καμία δέσμευση πως όλο ή μέρος του προϊόντος θα καταλήξει στην ελληνική αγορά για «ενεργειακή αυτάρκεια». Από τη στιγμή που το ΦΑ αποτελεί χρηματιστηριακό είδος, θα πωλείται στη διεθνή αγορά και θα πηγαίνει σε όποιον πληρώνει τις συγκεκριμένες εταιρείες περισσότερο. Γι’ αυτό και οι τιμές θα παραμείνουν στα ύψη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συναινεί σε αυτή τη καταστροφική και κερδοσκοπική πολιτική. Φτάνει στο σημείο, μάλιστα, να κατηγορεί το Μητσοτάκη για αργοπορία και ολιγωρία.
Οι υδρογονάνθρακες στα έγκατα της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης δεν αποτελούν «εγχώριοι ενεργειακοί πόροι», όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ και ζητάει την εκμετάλλευσή τους «χωρίς μεσάζοντες». Η εξόρυξη και η χρήση τους καταστρέφει το κλίμα, το περιβάλλον και τις ζωές μας. Γι’ αυτό πρέπει να παλέψουμε να παραμείνουν εκεί όπου βρίσκονται.
Η ενέργεια δεν είναι εμπόρευμα. Είναι αγαθό. Μπορούμε να λύσουμε το γόρδιο δεσμό της ενεργειακής κρίσης χρησιμοποιώντας ενεργειακούς πόρους που δεν θα καταστρέφουν το περιβάλλον. Υπάρχει και η τεχνογνωσία και η δυνατότητα. Αλλά, για να γίνει αυτό θα πρέπει τον έλεγχο στην ενέργεια να τον πάρει η εργατική τάξη από την χούφτα των κερδοσκόπων και το σύστημα που τους στηρίζει.