Διεθνή
Ανταπόκριση από Γαλλία: Στους δρόμους ενάντια στη φασιστική απειλή

Φοιτητική συνέλευση στη Σορβόνη

Δεκάδες χιλιάδες κόσμος διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο 16/4 ενάντια στον ρατσισμό. Οι διαδηλώσεις ήρθαν σαν απάντηση στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, όπου ο Μακρόν συγκέντρωσε το 27.8% των ψήφων και η Λεπέν το 23.1%. Εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, όπου θα αναμετρηθεί ο Μακρόν με τη Λεπέν, φουντώνει η μάχη να μη δοθεί “ούτε μια ψήφος στη Λεπέν”.

Σχεδόν 40.000 διαδήλωσαν στο Παρίσι και πάνω από 150.000 σε όλη τη χώρα. Οι διαδηλώσεις του Παρισιού αντιμετώπισαν την καταστολή, τα δακρυγόνα και τις συλλήψεις της αστυνομίας του Μακρόν. Τις προηγούμενες μέρες το φοιτητικό κίνημα είχε κάνει την αρχή, με καταλήψεις στη Σορβόνη και άλλα πανεπιστήμια. 

Ο Γκαέλ Μαρτίν δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Η κατάληψη στη Σορβόνη ξεκίνησε αρχικά από μικρές ομάδες φοιτητών της επαναστατικής αριστεράς που κατάφεραν γρήγορα να κερδίσουν και άλλους στην ιδέα της κατάληψης. Κάλεσαν μια πρώτη μαζική διαδήλωση στην πλατεία του Πάνθεου και στη συνέχεια βρέθηκαν μαζί με άλλους/ες φοιτητές/ τριες στη διαδήλωση του Σαββάτου.

Προσπάθεια για κατάληψη έγινε και στο τμήμα Κοινωνικών Επιστημών αλλά με την κάλυψη της αστυνομίας, έγινε επίθεση φασιστών που τη διέλυσε. Επόμενος σταθμός ένα μεγάλο συλλαλητήριο σε σχολεία και σχολές αυτή την Τρίτη. Κατάληψη υπάρχει από την προηγούμενη βδομάδα και στο πανεπιστήμιο Paris 8, ενώ στα Paris 7 και Nanterre έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου η Καμπάνια Αντιρατσισμός και Αλληλεγγύη και η Πορεία Αλληλεγγύης κάλεσαν σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για το Σάββατο 16 Απρίλη. Μαζί τους συμμετείχαν και οργάνωσαν η France Insoumise (Ανυπότακτη Γαλλία), το NPA, οι συλλογικότητες των Χωρίς Χαρτιά, κάποια -όχι αρκετά- συνδικάτα εκπαιδευτικών, φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια και μπλοκ της αυτονομίας. Τα συνθήματα που ακούγονταν ήταν “όχι φασίστες στις γειτονιές μας – καμιά γειτονιά για τους φασίστες”, “απελάστε τον Ζεμούρ, κλείστε μέσα τη Λεπέν, ελευθερώστε τους Sans Papiers (χωρίς χαρτιά)”, “αλληλεγγύη στους Χωρίς Χαρτιά”', “Η νεολαία λέει: Σκατά στη Λεπέν”.

Δεν συμφωνούν όλοι στο ποιο πρέπει να είναι το κέντρο των κινητοποιήσεων. Άλλοι φοβούνται και λένε πως πρέπει να ψηφίσουμε Μακρόν για να μην βγει η Λεπέν, άλλοι πως πρέπει να απέχουμε και άλλοι πως πρέπει να μην δώσουμε ούτε μια ψήφο στη Λεπέν. Υπάρχει επίσης ένα κομμάτι των ψηφοφόρων της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν που σκέφτεται να ψηφίσει Λεπέν και ένα άλλο που λέει ότι είναι και οι δύο τα ίδια σκατά. Αυτά τα προβλήματα οφείλονται στο ότι η Αριστερά δεν έχει σωστή ανάλυση ούτε για τον ρατσισμό, ούτε για τον φασισμό. Και επιπλέον δεν εμπνέει.

Αυτό που θα είναι καθοριστικό είναι να υπάρξουν κομμάτια που θα μπορέσουν να τραβήξουν τον κόσμο στη μάχη ενάντια στον ρατσισμό. Το πιο σημαντικό είναι να συζητήσουμε με τους γύρω μας και να ξεκαθαρίσουμε αυτά τα ζητήματα. Να καθορίσουμε το πού πάνε τα πράγματα με δράσεις μαζί με τους Sans Papiers (χωρίς χαρτιά) και τις συλλογικότητες. Όποια και να είναι η τακτική που πιστεύει ο καθένας ότι είναι καλύτερη για τον δεύτερο γύρο των εκλογών προκειμένου να μη βγει η Λεπέν, να μην αφήσουμε να μας διαιρούν, αλλά να συμφωνήσουμε στο ότι πρέπει να οργανώσουμε μεγάλες κινητοποιήσεις και ένα δυνατό κίνημα».