Άδικη η κριτική του ΠΑΜE για τη ΓΕΝΟΒΑ – Intracom

Από τις τελευταίες εκλογές του σωματείου μας αναδείχθηκε η δυνατότητα να υπάρξει αριστερή πλειοψηφία καθώς η Γένοβα κέρδισε 4 έδρες και η παράταξη που συνδέεται με το ΠΑΜΕ (ΑΕΕ) άλλες τόσες. Το άθροισμα ξεπερνάει το άθροισμα των άλλων παρατάξεων (ΑΚΕ 6 έδρες, ΕΚΕΙ 1). Όμως η ΑΕΕ αρνήθηκε την πρόταση για συγκρότηση αριστερής ηγεσίας στο σωματείο. Μια πιθανή εξήγηση είναι το γεγονός ότι το ΠΑΜΕ συγκεντρώνει τις προσπάθειες του στην ανάδειξη του κλαδικού σωματείου ΣΕΤΗΠ σε ανταγωνισμό με το εργοστασιακό σωματείο του ομίλου της Ιντρακόμ. Στην προσπάθεια αυτή έχει χρησιμοποιήσει μεθόδους όπως διάλυση συνελεύσης με δικαιολογία την έλλειψη απαρτίας. Μετά από τέτοιες πρακτικές είναι μάλλον υπερβολικό να ζητάει από τη Γένοβα ευθύνες για το αν μπορεί να βγει στην Ιντρακόμ απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Η τακτική του ΠΑΜΕ βασίζεται σε μια αντίληψη αρνητικών συσχετισμών που οδηγεί σε ενέργειες υποκατάστασης των εργαζομένων από τις δικές του δυνάμεις. Λίγο πολύ αυτό που λένε είναι ότι ο κόσμος είναι φοβισμένος, η συνείδηση της ταξικής του θέσης είναι χαμηλά και άρα δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος τη μάχη. Σαν «ταξικό ρεύμα» σε αυτές τις συνθήκες μένει μόνο να περιοριστούμε στην αποκάλυψη και την καταγγελία των άλλων δυνάμεων και ταυτόχρονα στη δράση να προχωράμε σε συμβολικές κινήσεις με τις ξεχωριστές μας διαδηλώσεις ή τις απεργίες και τις περιφρουρήσεις με τα δικά μας «ταξικά σωματεία» . Η συνέχεια είναι ότι όποιος αντιστρατεύεται τις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ είναι ή εργοδοτικός ή τυχοδιώκτης.

Είναι μια αντίληψη αδυναμίας για το κίνημα που δεν πάει μακριά, γιατί δεν ενώνει στη δράση πουθενά στη βάση πρακτικών στόχων, δεν κερδίζει από την κρίση της σοσιαλδημοκρατίας, γιατί δε χτίζει αγωνιστικούς δεσμούς με τον κόσμο της σοσιαλδημοκρατίας. Εμείς μέσα στον χώρο επιμένουμε για τις δυνατότητες που έχει ο κόσμος εδώ και τώρα, για τους κοινούς αγώνες που μπορεί να ξεδιπλώσει, σέρνοντας όσους βάζουν φρένα και εκβιαστικά διλήμματα.

Επιμονή

Οργανώνουμε τα κατεβάσματα στις απεργίες της ΓΣΕΕ μαζί με αυτόν τον κόσμο και έχουμε σταθερή και σημαντική συμμετοχή σαν σωματείο στις πανεργατικές μέσα από τη δική μας επιμονή. Παίρνουμε πρωτοβουλίες μέσα στον χώρο που εκφράζουν τη δυναμική και ενώνουν τους εργαζόμενους απέναντι στον εργοδότη και τις απευθύνουμε σε όλες τις παρατάξεις. Έτσι δώσαμε τη μάχη για το ωράριο και τα λεωφορεία απειλώντας με απεργία παλιότερα, έτσι φτάσαμε να έχουμε την 24ωρη απεργία με αίτημα να μη γίνουν απολύσεις στις 20 Νοέμβρη του 2008, οργανώνοντας από κοινού και την περιφρούρηση ώστε να φτάσουμε σε απόλυτη επιτυχία και να φοβίσουμε τον εργοδότη.

Έτσι φτάσαμε να διεκδικούμε και αιτήματα πέρσι για 10% αυξήσεις στο χώρο σε περίοδο κρίσης αλλά και με πρόταση για δυο 24ωρες απεργίες για να προωθηθούν. Πρόταση που ξαναμπαίνει για διεκδίκηση φέτος αφού πέρσι δεν ολοκληρώθηκε κάτω από την άρνηση των ΑΚΕ-ΑΕΕ να την υποστηρίξουν σθεναρά μέχρι το τέλος. (Συμφώνησαν το περασμένο Νοέμβρη, στο ξεκίνημα της Γ.Σ. με 350 άτομα να διαλύσουν τη Γ.Σ. με το πρόσχημα της απαρτίας, ενώ τυπικά χρειαζόμασταν 415 άτομα, αριθμός που θα επικυρώνονταν στην κάλπη σε κάθε περίπτωση).

Και παράλληλα με όλες τις πρωτοβουλίες μας στη δράση που συσπειρώνουν τους εργαζόμενους και στριμώχνουν τις άλλες παρατάξεις, ανοίγουμε την κουβέντα πολιτικά για όλα τα ζητήματα με ξεκάθαρα επιχειρήματα από τη σκοπιά του αντικαπιταλισμού που ενώνουν τον κόσμο και του ανοίγουν ξεκάθαρο προσανατολισμό. Σ´ αυτό το δρόμο συνεχίζουμε και με την πανεργατική που είναι μπροστά μας για να μην παραδώσουμε το ασφαλιστικό και τις συλλογικές συμβάσεις στους τραπεζίτες- κερδοσκόπους, αλλά και με τη στήριξη των αιτημάτων του χώρου στη Γ.Σ. του σωματείου στις 6 του Μάη, που εμείς προτείναμε και πέρασαν στο Δ.Σ.(για αυξήσεις στα μικτά το 2010 από 130 ευρώ σε όσους είναι μέχρι 1300 ευρώ, 10% για όσους είναι από 1300-1700 ευρώ και 170 ευρώ για όσους είναι πάνω από τα 1700 μικτά. Για να μην περάσει το 2010 καμία απόλυση, για να ενισχυθεί το επίδομα βρεφονηπιακού, και να δοθεί η κάρτα απεριορίστων διαδρομών σε όλους τους συναδέλφους).

Για την Πρωτοβουλία Γένοβα Ιntracom

Γιάννης Θεοχάρης,
αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον όμιλο Intracom

• Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο εργαζομένων στην Ιντρακόμ, την Πέμπτη 6 Μάη στο εστιατόριο Α1 από τις 11.30 ως τις 2.30 με θέμα «Απόφαση για αιτήματα το 2010-Πρόγραμμα Δράσης».