«Συγκρότηση ανοιχτής απεργιακής επιτροπής για να οργανώσουμε από τα κάτω το νοσοκομείο, όροφο τον όροφο, τμήμα το τμήμα. Παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 Οκτώβρη στις 11:45πμ, όταν ο Πλεύρης θα κόβει κορδέλες στο ανακαινισμένο ΤΕΠ, δωρεά του Λάτση. Καθολική απεργία στις 20 Οκτώβρη, με προσωπικό ασφαλείας σε κάθε τμήμα, χωρίς τακτικά χειρουργεία, παρακλινικές εξετάσεις, εξωτερικά ιατρεία. Συμμετοχή με ακριβώς τον ίδιο τρόπο στην μεγάλη πανεργατική απεργία στις 9 Νοεμβρίου».
Με αυτές τις προτάσεις κατέβαινε η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στο ΓΝΑ Γεννηματάς στη γενική συνέλευση των εργαζόμενων του νοσοκομείου την Τρίτη 4 Οκτώβρη. Στόχος των αγωνιστών/τριών του σχήματος ήταν το άπλωμα του αγώνα που ξεκίνησαν οι παθολόγοι του Γεννηματάς σε όλο το νοσοκομείο.
Ο ξεσηκωμός των παθολόγων, ενάντια στην υπερεφημέρευση και τις επικίνδυνες συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς, έγινε κεντρικό θέμα όχι μόνο μέσα στο Γεννηματάς αλλά σε όλα τα νοσοκομεία, τα συνδικάτα της Υγείας, τα ΜΜΕ. Η μαζικότητα, η μαχητικότητα και η αποφασιστικότητα των γιατρών κέρδισε την προσοχή όλων. Ο αγώνας τους ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες με παρέμβαση στη Διοίκηση, γενική συνέλευση αμέσως μετά, κυκλοφορία κειμένου που υπογράφτηκε από πενήντα γιατρούς, περιοδείες ενημέρωσης μέσα στο νοσοκομείο και συνέντευξη τύπου στην πύλη του νοσοκομείου.
«Ζούμε επικίνδυνες στιγμές για την υγεία τη δικιά μας και των ασθενών μας», είπε εκεί η Αργυρή Ερωτοκρίτου, παθολόγος και μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων. «Τους τελευταίους μήνες και μέσα στην περίοδο της πανδημίας υποχρεωνόμαστε σε υπερεργασία και υπερεφημέρευση. Εδώ και μια βδομάδα έχουμε καταθέσει προγράμματα ασφαλή με τα όρια του αριθμού των εφημεριών που ορίζει ο νόμος. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιδράσουμε και είναι κομμάτι μιας μάχης που δίνεται σε όλο το ΕΣΥ. Καλούμε στην απεργία στις 20 του μήνα και λέμε ότι θα κλιμακώσουμε τις κινήσεις μας. Διεκδικούμε μαζικές μόνιμες προσλήψεις, να αυξηθούν οι θέσεις των παθολόγων, αυξήσεις στους μισθούς, να ξεκινήσει επιτέλους εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να σταματήσει τώρα ο εκβιασμός από τη διοίκηση και κάποιους συντονιστές διευθυντές».
Κινδυνεύει κόσμος
«Οι ελλείψεις δεν έχουν προκύψει τώρα, κρατάνε πολλούς μήνες ως χρόνια», συνέχισε η Γεωργία Φίλιππα, παθολόγος και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. «Αν μέχρι πρότινος η ασφάλεια των ασθενών κρεμόταν από μια τρίχα, κι αυτή έχει κοπεί. Κινδυνεύει κόσμος, εδώ και μήνες αναγκαζόμαστε να κάνουμε εφημερίες πολύ πάνω από το πλαφόν μας, κουτσουρεμένες βάρδιες και στα επείγοντα, εσωτερικές εφημερίες με λιγότερους γιατρούς από το μίνιμουμ όριο ασφαλείας. Προειδοποιούμε να κόψουν τους εκβιασμούς, δεν δεχόμαστε κανένα εντέλλεσθαι, δεν δεχόμαστε τις απαντήσεις του διοικητή ότι “θα εφημερεύετε όσο χρειάζεται κι αυτό είναι νόμιμο”».
«Αυτή η κατάσταση επικρατεί χρόνια, αλλά οι αυτονόητες λύσεις όπως οι αυξήσεις των θέσεων των ειδικευομένων και η επιτάχυνση των διορισμών τους δεν έχουν συμβεί», τόνισε ο Μάριος Χαντζόπουλος, ειδικευόμενος παθολόγος. «Το αποτέλεσμα είναι αυξημένος φόρτος εργασίας τόσο τα πρωινά όσο και στις εφημερίες. Ο όγκος δουλειάς στην πανδημία έχει πολλαπλασιαστεί, ο χρόνος αναμονής των ασθενών είναι τεράστιος -ακόμα και οκτώ ώρες για να εξεταστεί κάποιος στα επείγοντα».
«Η κατάσταση είναι επικίνδυνη κυρίως για τους ασθενείς», συνέχισε ο Στέφανος Φερούς, ειδικευόμενος παθολόγος. «Φτάνουν με ασθενοφόρο στα επείγοντα και πολλές φορές δεν υπάρχει καν φορείο για να έρθουν να εξεταστούν. Οι αναμονές ξεπερνάνε το δεκάωρο σε κάποιες περιπτώσεις. Έχουμε τηλεφωνήματα από το γραφείο κίνησης που ρωτάνε εμάς τους γιατρούς αν μπορεί ο τάδε ασθενής να μπει σε ράντζο για να εξοικονομήσουμε κρεβάτι για να μπει ένας άλλος ασθενής που ενδεχομένως είναι πιο βαριά. Ασθενείς έρχονται το μεσημέρι μιας μέρας και ανεβαίνουν στο ράντζο ή στο κρεβάτι τους την επόμενη το μεσημέρι. Κι αυτό μόνο στα επείγοντα. Ό,τι γίνεται μετά πάνω στον όροφο είναι μια άλλη τραγική ιστορία».
Ακολούθησε νέα μαζική διαμαρτυρία στον Διοικητή καθώς και στον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, από τους οποίους για άλλη μια φορά οι γιατροί δεν πήραν καμιά απάντηση. Ο πρώτος τους περέπεμψε στον δεύτερο και ο δεύτερος στην... Γκάγκα. Αυτή η μετάθεση των ευθυνών απλά εξοργίζει ακόμα περισσότερο τους υγειονομικούς που συνεχίζουν τη μάχη.
«Στο νοσοκομείο μας η εικόνα τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει αλλάξει», αναφέρει η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή. «Κάθε δύο μέρες αγωνιστές γιατροί από τις παθολογικές κλινικές μαζί με συμπαραστάτες από άλλες ειδικότητες και κλάδους σαρώνουμε όλους τους ορόφους και τα τμήματα. Ενημερώνουμε όλους και όλες ότι η πρωτοβουλία να κοπεί εδώ και τώρα η εξοντωτική υπερεφημέρευση και υπερεργασία των ειδικευόμενων αφορά όλες τις κλινικές, νοσηλευτές και γιατρούς, τραυματιοφορείς, διοικητικούς, μόνιμους και συμβασιούχους. Η ανταπόκριση είναι θεαματική».

