Περιβάλλον
Χανιά: Save Falasarna

Γέμισε η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων, την Τρίτη 19/10, από κόσμο, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας save falasarna, για να συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν για τη σωτηρία της παραλίας της Φαλάσαρνας στη δυτική ακτή του Ν. Χανίων.

Στη συγκεκριμένη παραλία η εταιρία «ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ Α.Ε» της οικογένειας Τσατσαρωνάκη, που έως τώρα δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας, θέλει να χτίσει, σε μια έκταση 120 στρεμμάτων, τα 70 εκ των οποίων πάνω στην παραλία, 5στερο ξενοδοχείο, 850 κλινών. 

Έχοντας χαρακτηριστεί ως στρατηγικοί επενδυτές, πατώντας πάνω στους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη και φυσικά στηριζόμενοι στις πλάτες που εξασφαλίζουν οι διασυνδέσεις με το πολιτικό και αυτοδιοικητικό κατεστημένο, προσπαθούν να απαλλοτριώσουν την παραλία για λογαριασμό τους, ισχυριζόμενοι ότι θα προστατέψουν μάλιστα και το περιβάλλον. 

Ξενοδοχείο τέτοιου μεγέθους θα σημάνει την ιδιωτικοποίηση ενός μεγάλου τμήματος της παραλίας που θα περιορίζει την ελεύθερη  πρόσβαση. Οι περιφράξεις έχουν ξεκινήσει με σκοπό να μετατραπεί παραλία σε τόπο για εκλεκτούς VIP πελάτες με πανάκριβες ξαπλώστρες δίπλα από τις οποίες σου απαγορεύεται να στρώσεις πετσέτα. 

Η Φαλάσαρνα περιλαμβάνεται στις περιοχές που εξετάζονται από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΜΠ) για τις περιοχές του Δικτύου Natura Δυτικής Κρήτης. Είναι μία από τις τρεις περιοχές στον κόσμο που φύεται το κρινάκι Andtocymbium rechingeri που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Η τσιμεντοποίηση και η δραστηριότητα που συνεπάγεται μια τέτοιου μεγέθους επένδυση θα έχει καταστρεπτικές περιβαλλοντικές συνέπειες. Θα δεσμεύσει τεράστιες ποσότητες νερού σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα ενώ ο βιολογικός καθαρισμός που προβλέπεται να δημιουργηθεί εντός της προστατευόμενης περιοχής αποτελεί από μόνος του μια απειλή για την ίδια την περιοχή. 

Με μια σκανδαλώδη απόφασή της, η επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης γνωμοδότησε θετικά στη πολεοδόμηση της παραλίας παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και του Δημοτικού Συμβουλίου Κισσάμου.

Στην Κρήτη όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν υπάρξει σημαντικοί αγώνες για τη σωτηρία του περιβάλλοντος από την επέλαση των αρπακτικών της αγοράς. Σημαντικές νίκες έχουν επιτευχθεί όπως είδαμε και πρόσφατα στον Παλίγκρεμνο στο Ρέθυμνο, όπου μια ανάλογου μεγέθους επένδυση ακυρώθηκε κάτω από την πίεση της αντίστασης του κινήματος για την προστασία της φύσης. 

Η συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να περάσουμε από τις διακηρύξεις και τη «θεσμική» αντιπολίτευση στην κινηματική δράση. Ήδη υπήρξαν οι πρώτες κινήσεις για να αναπτυχθεί μια ανάλογη αναγκαία δράση. Η πρωτοβουλία save falasarna πραγματοποίησε την πρώτη της παρέμβαση στο φεστιβάλ κινηματογράφου που γίνεται αυτές τις μέρες στην πόλη. Έχει μεγάλη σημασία ν’ ανοιχτεί στους μαζικούς χώρους, τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές κλπ. Έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλατύ μέτωπο σωτηρίας της παραλίας. 

Σεραφείμ Ρίζος