Εργατικό κίνημα
Υπουργείο Οικονομικών - Συνε΄δριο ΟΣΥΟ 7-8/11: Όλοι στην Πανεργατική 9Ν

1/11, Κινητοποίηση των τριών ομοσπονδιών tτου υπουργείου Οικονομικών. Φωτό: eforiakoi.org

Ανοικτή σύσκεψη για την οργάνωση της Γενικής Απεργίας της 9/11 πραγματοποιήθηκε, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα στην ΓΔΗΛΕΔ, την προηγούμενη Τρίτη 25/10. Συμμετείχαν δέκα συνάδελφοι από όλους τους κλάδους, προγραμματιστές, διοικητικοί και εφοριακοί, μόνιμοι και συμβασιούχοι.

Η συμμετοχή και η συζήτηση ήταν σαφώς πιο αναβαθμισμένη και πλούσια από αντίστοιχες συσκέψεις σε προηγούμενες απεργίες, καθώς συμμετείχαν περισσότεροι συνάδελφοι, έγιναν περισσότερες τοποθετήσεις και συζητήθηκαν πιο συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με την προπαγάνδιση της απεργίας και τη συμμετοχή στην ίδια τη συγκέντρωση εκείνη την ημέρα. Αφενός φάνηκε ότι το κλίμα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης είναι πιο έντονο μέσα στην υπηρεσία, αφετέρου έπαιξε προωθητικό ρόλο η εκλογική επιτυχία της ριζοσπαστικής αριστεράς στις εκλογές του Συλλόγου ΓΓΔΕ, δυο εβδομάδες νωρίτερα. Ενδεικτικό του πόσο σημαντική ήταν αυτή η εξέλιξη για την ίδια την πανεργατική (αναφέρθηκε και στην ίδια την συζήτηση) είναι το γεγονός ότι ήδη, μετά από πρόταση μας ως Αριστερής Ενωτικής Πρωτοβουλίας, το ΔΣ είχε συμφωνήσει να κυκλοφορήσει δική του προκήρυξη, ενώ μέχρι τώρα απλά κοινοποιούσε τις ανακοινώσεις ΑΔΕΔΥ.

Την Δευτέρα 31/10 έχει κανονιστεί νέα συνάντηση της Επιτροπής που θα αποφασίσει πρόγραμμα εξορμήσεων για την απεργία για όλη την εβδομάδα, πως μπορούν να αξιοποιηθούν πούλμαν για να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι απεργοί στην μετακίνησή τους, πως μπορεί να πιεστεί και το υπόλοιπο ΔΣ να πραγματοποιήσει γύρες ενημέρωσης κ.ά.

Παράλληλα με την μάχη της απεργίας καλούμαστε να δώσουμε αυτή και του συνεδρίου της ΟΣΥΟ, στις 7-8/11 (που πολύ κακώς δεν αποφασίστηκε να μετατεθεί για μετά τις 9/11). Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που είναι ανοικτά τα ζητήματα της Προσωπικής Διαφοράς που δεν παίρνουν οι νέοι συνάδελφοι, του Ειδικού Μισθολογίου στην ΑΑΔΕ που συνδέεται με την Αξιολόγηση, των συμβασιούχων ΣΟΧ που όλο και πληθαίνουν, και κυρίως του ποια θα είναι η συνέχεια της μάχης ενάντια στην κυβέρνηση μετά την Γενική Απεργία. Ως παράταξη συμμετέχουμε φέτος με αναβαθμισμένη παρουσία συνέδρων (6 από 1 την προηγούμενη φορά) με σκοπό να δυναμώσουμε, μέσα από τις γραμμές της Αριστερής Μαχητικής Πρωτοβουλίας, την αριστερή αντιπολίτευση μέσα στο ΔΣ αλλά και να βγάλουμε για πρώτη φορά σύνεδρο στην ΑΔΕΔΥ. Ταυτόχρονα θέλουμε να καταγραφούν αποφάσεις και θέσεις που θα αποτελέσουν βάση ώστε στην επόμενη τριετία η Ομοσπονδία να πιεστεί να είναι ασπίδα των δικαιωμάτων των εργαζομένων του Υπουργείου, και όχι “συνομιλητής” κυβέρνησης και Διοίκησης που θα φρενάρει τις αντιδράσεις της βάσης.

Νίκος Τουρνάς,
μέλος ΔΣ Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓΔΕ

• Την Τρίτη 1/11, 4μμ, στο Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7), οι τρεις Ομοσπονδίες του υπουργείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την άμεση απόδοση της Προσωπικής Διαφοράς στους συναδέλφους που δεν την λαμβάνουν