Η Αριστερά
DSiP - Τουρκία: Χτίζουμε αντικαπιταλιστική εναλλακτική

Από την εκδήλωση του DiSP για τον Σοσιαλισμό στην Ιστανμπούλ.

Εκδηλώσεις για τον Σοσιαλισμό 

Το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (DSiP) στην Τουρκία διοργανώνει εκδηλώσεις για τον Σοσιαλισμό σε πέντε διαφορετικές πόλεις αυτό το φθινόπωρο. Η πρώτη από αυτές πραγματοποιήθηκε στην Ιστανμπούλ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Περισσότερα από εκατό άτομα συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν για τις πολλαπλές κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση μιας διεθνιστικής και σοσιαλιστικής απάντησης.

Η εκδήλωση διήρκησε τρεις ημέρες και περιελάμβανε εννιά συζητήσεις, που απλώνονταν από τον αγώνα για το κλίμα έως τις κουβέντες για τα συνδικάτα, από την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες έως τις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στην Τουρκία τον επόμενο χρόνο.

Το Σάββατο έγινε η συζήτηση με τίτλο «Η σημασία των σοσιαλιστικών ιδεών στην εποχή της καταστροφής και της επανάστασης» με αρκετούς διεθνείς ομιλητές. Ο Άλεξ Καλλίνικος από το βρετανικό SWP σχολίασε την παγκόσμια εικόνα με την οικονομική, οικολογική και πολιτική κρίση για τις κυρίαρχες τάξεις σε όλο τον κόσμο. Υποστήριξε ότι η λύση είναι η σοσιαλιστική επανάσταση και έδωσε επιχειρήματα για τη συγκρότηση επαναστατικών οργανώσεων σε όλες τις χώρες. Ο Πάνος Γαργκάνας από το ΣΕΚ ύψωσε το λάβαρο του διεθνισμού λέγοντας ότι η απειλή του πολέμου και μιας νέας κούρσας εξοπλισμών φορτώνει επιπλέον βάρη στους φτωχούς και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Υποστήριξε ότι πρέπει να ενωθούμε με τους εργαζόμενους στη δράση -σε απεργίες και διαδηλώσεις σε πολλά μέτωπα- παλεύοντας για καλύτερους μισθούς αλλά και για την υπεράσπιση των γυναικών ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις. Αυτό σημαίνει εμπλοκή σε ενιαία μέτωπα και αντίθεση με τον σεχταρισμό. Είπε επίσης ότι η εργατική τάξη χρειάζεται ένα αιχμηρό στήριγμα για να ανατρέψει το σύστημα και το κράτος που το υπερασπίζεται και κάλεσε με τη σειρά του στο χτίσιμο επαναστατικών σοσιαλιστικών οργανώσεων.

Από τα κάτω

Η Virginia Rodino από το Marx21 στις ΗΠΑ μίλησε για τους δικούς τους αγώνες ενάντια στην ακροδεξιά. Επιχειρηματολόγησε ενάντια σε εκείνους που προτείνουν στον κόσμο μόνο «να ψηφίσει» και άσκησε κριτική στους Δημοκρατικούς. Και τόνισε τη σημασία των αγώνων από τα κάτω σε πολλά διαφορετικά θέματα. Ο Ozan Tekin από το DSIP επέκρινε επίσης όσους στην Τουρκία λένε στον κόσμο ότι το καλύτερο είναι να μην κάνει τίποτα τώρα και να περιμένει τις εκλογές του επόμενου έτους. Υποστήριξε ότι μια επιτυχημένη εκλογική στρατηγική για την αριστερά θα μπορούσε να οικοδομηθεί μόνο με τη βοήθεια των κοινωνικών κινημάτων και των αγώνων των εργαζομένων. Ανέφερε τις εμπειρίες της Οκτωβριανής Επανάστασης για όλους τους εργάτες και τους καταπιεσμένους υποστηρίζοντας ότι η εργατική επανάσταση έχει όλες τις απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Στην τελευταία εκδήλωση την Κυριακή συζητήθηκαν οι εθνικές εκλογές στην Τουρκία την επόμενη χρονιά. Το DSIP δεσμεύεται να παλέψει στην πρώτη γραμμή κατά του κυβερνώντος συνασπισμού από το AKP-MHP, αλλά επίσης υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με την κυρίαρχη αντιπολίτευση. Το καθήκον της αριστεράς δεν είναι να στηρίζει τις δεξιές πολιτικές τους μόνο και μόνο για να απαλλαγεί από την τωρινή κυβέρνηση. Υποστηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων, οικοδομούμε την αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες, υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και τα δικαιώματα των Κούρδων, τις γυναίκες, τους ΛΟΑΤΚΙ+ και αγωνιζόμαστε για την αλλαγή του συστήματος ενάντια στην κλιματική καταστροφή. 

Το DSiP θα ψηφίσει το HDP στις εκλογές και θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεδιπλωθούν οι εργατικοί αγώνες ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίζει τις επαναστατικές σοσιαλιστικές ιδέες μέσα στο κίνημα. Η Εκδήλωση για τον Σοσιαλισμό μάς βοήθησε να εντάξουμε νέους συντρόφους στο κόμμα και θα συνεχίσουμε αυτόν τον μαραθώνιο αγώνα στην Άγκυρα, τη Σμύρνη, τη Ραιδεστό και την Προύσα.

Ozan Tekin