Γράμματα και σχόλια
«Κλεμμένα είναι»

Ο συλλέκτης κ. Στερν στο σπίτι του στο Μανχάταν, με τις κλεμμένες κυκλαδικές αρχαιότητες

Κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού ενάντια στη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλείας την Τετάρτη 2/11 στα εγκαίνια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης-Γουλανδρή.  Τη συγκέντρωση καλούν στις 7μμ (Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου, περιοχή Ρηγίλλης) ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Όπως τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση: «Κλεμμένα Είναι! Η διαβόητη “Συμφωνία” για τα 161 κυκλαδικά αντικείμενα αποδεικνύεται σκάνδαλο ολκής... Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επιμένουν στον δρόμο νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλίας και της αναγόρευσης των αποδεκτών προϊόντων εγκλήματος (παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων) σε «δωρητές» και «ευεργέτες».

Στις 2 Νοεμβρίου εγκαινιάζουν, εν κρυπτώ, έκθεση 15 αντικειμένων από τα 161 της Συλλογής Στερν στο ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα αντικείμενα αυτά δεν έχουν ελεγχθεί με τη νόμιμη διαδικασία για το αν είναι αυθεντικά ή κίβδηλα, ούτε για το πώς βρέθηκαν από τις Κυκλάδες στη συλλογή ενός πολυεκατομμυριούχου στη Νέα Υόρκη!».