Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου θα γίνουν τελικά οι εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΟΣΥΟ που θα γίνει 7 και 8 Νοεμβρίου. Είναι μία πολύ θετική εξέλιξη, αφότου πρώτα 22 συνάδελφοι προσφύγαμε στο Πρωτοδικείο για το διορισμό προσωρινής διοίκησης του συλλόγου μας.
Είναι οι πρώτες εκλογές που θα κάνει ο σύλλογός μας μετά από 4 χρόνια, μιας και το Δ.Σ. που είχε εκλεγεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 έκανε χρήση όλων των παρατάσεων που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στα συνδικαλιστικά όργανα λόγω πανδημίας και συνέχισε τη θητεία του και μέσα στο 2022 παρότι είχε λήξει η παράταση της θητείας του. Πρακτικά η λειτουργία του συλλόγου μας είχε περιοριστεί σε μία «εξ αποστάσεως επικοινωνία» μέσω διαδικτυακών ενημερώσεων για θέματα που μας απασχολούσαν, κάτι που οδήγησε στην απαξίωση οποιασδήποτε συλλογικής διαδικασίας.
Αναπόφευκτη συνέπεια αυτής της παρατεταμένης θητείας ήταν να επικρατήσει η απογοήτευση ανάμεσα στους συναδέλφους και τελικά να ακυρωθούν δυο φορές οι προγραμματισμένες εκλογές για Δ.Σ. και αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα λόγω έλλειψης υποψηφίων. Οι συνάδελφοι που συμμετέχουμε στη Μαχητική Πρωτοβουλία πήραμε αρκετές φορές πρωτοβουλίες συλλογής υπογραφών με αίτημα τη διεξαγωγή δια ζώσης γενικών συνελεύσεων και ορισμό ημερομηνίας εκλογών ήδη από το Φεβρουάριο, όμως η πλειοψηφία του Δ.Σ. δεν ικανοποίησε το αίτημά μας να ορίσει άμεσα εκλογές με διάφορες προφάσεις (έλλειψη χρόνου, μεγάλος φόρτος εργασίας κλπ). Έτσι φτάσαμε τελικά το Σεπτέμβριο στην παράδοξη εξέλιξη, η πλειοψηφία του Δ.Σ. που αρνούνταν να οργανώσει οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία να παραιτείται -παρότι είχε λήξει η θητεία τους- «σε ένδειξη διαμαρτυρίας» για την αδιαφορία των συναδέλφων.
Επίσης αρνήθηκαν να μας δώσουν τον απολογισμό της θητείας τους καθώς και την έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής, ακύρωσαν την εκλογοαπολογιστική συνέλευση και παρότι αρκετοί συνάδελφοι μαζευτήκαμε στο χώρο της συνέλευσης για να συζητήσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε το αδιέξοδο στο οποίο είχαμε βρεθεί, οι ίδιοι δεν παρευρέθηκαν. Η προσφυγή στο Πρωτοδικείο ήταν πλέον μονόδρομος γιατί ακόμα και τα λεφτά του συλλόγου είναι μπλοκαρισμένα στην τράπεζα μιας και η ισχύς των υπογραφών των υπεύθυνων διαχείρισης του λογαριασμού έχει λήξει εδώ και 2 χρόνια.
Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται στα συνδικάτα με τον απεργοσπαστικό νόμο Χατζηδάκη, χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ άλλοτε να υπερασπιστούμε τη δημοκρατική λειτουργία των σωματείων μας και να πάρουμε πίσω τη συλλογικότητα που στερηθήκαμε με πρόφαση την πανδημία. Αυτός ο σύλλογος έχει πίσω του μία ιστορία 16 χρόνων, από τότε που κάναμε την επιλογή να ενώσουμε τους δυο ξεχωριστούς συλλόγους που υπήρχαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πάνω σε αυτή την εμπειρία πατάμε για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια.