Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Νέο Ηράκλειο: Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές και τα σχολεία μας

1/11, Ηράκλειο Αττικής. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Μαζική ήταν η αντιφασιστική διαδήλωση στο Νέο Ηράκλειο την Τρίτη 1 Νοέμβρη. Με σύνθημα “Έξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας”, εκατοντάδες αντιφασίστες/τριες από το Ηράκλειο και τις γύρω γειτονιές διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης και έστειλαν ηχηρό μήνυμα τόσο ενάντια στο “μνημόσυνο” - νεκροφιλική φιέστα που οργανώνουν κάθε χρόνο οι φασίστες στα πρώην “γραφεία” τους υπό την προστασία της αστυνομίας, όσο και ενάντια στις τελευταίες επιθέσεις φασιστικών ομάδων στο Μαρούσι.

Η πιο πρόσφατη έγινε στις 6/10 στο 1ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου, όταν ομάδα 15 φασιστοειδών επιτέθηκε σε μέλη των Μαθητών/τριών Anticapitalista και της ΚΕΕΡΦΑ που έκαναν εξόρμηση καλώντας στην αντιφασιστική συγκέντρωση στη δίκη της ΧΑ  και στην πανεργατική απεργία.

Η κινητοποίηση υπήρξε αποτέλεσμα μαζικού συντονισμού φορέων και συλλογικοτήτων των βορείων προαστίων, μετά από σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης “Εκτός των Τειχών” Αμαρουσίου. Δεκάδες φορείς, ανάμεσα στους οποίους η Δ’ και Β’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, ο ΣΕΠΕ Αμαρουσίου και Ενώσεις Γονέων από τα βόρεια προάστια έχουν υπογράψει κοινό κείμενο με το οποίο καλούν σε ενωτικές δράσεις προκειμένου να τσακιστεί κάθε προσπάθεια των φασιστών να πατήσουν πόδι στα σχολεία και στις γειτονιές. Το επόμενο βήμα των δράσεων θα είναι αντιφασιστική συναυλία στον ΗΣΑΠ Μαρουσιού.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στον ΗΣΑΠ Ηρακλείου. Εκεί διαβάστηκε το κοινό κείμενο των φορέων, καθώς και χαιρετισμός του Κώστα Παπαδάκη, συνηγόρου πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Όπως ανέφερε: «Χαιρετίζω την αποψινή συγκέντρωση και κάθε αγώνα για να ανακοπεί η προσπάθεια αναβίωσης της φασιστικής και ρατσιστικής βίας από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση και τους επίδοξους μιμητές της. Ο φασισμός γεννιέται από το καπιταλιστικό σύστημα σαν μια διέξοδος από την κρίση του, την οποία δεν πρέπει να επιτρέψουμε. Με τον αγώνα στη κοινωνία, τα σχολεία, τα συνδικάτα, τις γειτονιές θα τον νικήσουμε και θα απαιτήσουμε από τα δικαστήρια και το κράτος να αποδοκιμάσει τη βία και την απειλή στις ελευθερίες και τα δικαιώματα που ο λαός αυτός έχει κατακτήσει.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α. γνωρίζουμε ότι η δικαιοσύνη δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται με τον αγώνα. Αλλιώς θα υπάρχει μόνο για να βγάζει παράνομες τις απεργίες, να φυλακίζει αθώους και να αφήνει ενόχους. Η ιστορία μας προειδοποιεί για την αθώωση των εμπρηστών της ΕΕΕ των δοσίλογων της κατοχής, το χάδι στους δολοφόνους του Γρηγόρη Λαμπράκη, την ασυλία του μετεμφυλιακού παρακράτους και των συνεργατών της χούντας με το στιγμιαίο. Αλλά ήρθε πλέον η ώρα να οριστικοποιήσουμε την ανατροπή της ατιμωρησίας, την αλλαγή της ιστορίας, με την καταδίκη των εγκληματιών ναζιστών και στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας. 

Καμία επανάπαυση

Το χρωστάμε στα θύματα του φασισμού και του ναζισμού στη χώρα μας και όχι μόνο, το χρωστάμε στη γενιά της αντίστασης, στη γενιά του αντιδικτατορικού αγώνα και του Πολυτεχνείου, το χρωστάμε σε όλους όσους αγωνίζονται για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια στα υπολείμματα της ρατσιστικού δηλητήριου της Χ.Α, όπου και αν αυτό βρίσκει φιλοξενία. Το χρωστάμε στο παγκόσμιο αντιφασιστικό κίνημα που δεν έπαψε στιγμή να αγωνιά για την προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού στην Ελλάδα. Χωρίς καμία επανάπαυση, χωρίς κανέναν εφησυχασμό, συνεχίζουμε. Ενωμένη η δημοκρατική κοινωνία δίνει με μεγαλύτερη ακόμα ένταση τη μάχη μέσα και έξω από τα δικαστήρια και θα νικήσει ξανά».

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές/τριες πέρασαν από τους δρόμους του Ν. Ηρακλείου φωνάζοντας συνθήματα όπως “Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί”, “Όχι απελάσεις ρατσιστικές, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες”, “Ούτε στο Ηράκλειο ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά”.

Η ΚΕΕΡΦΑ Βορείων και όλοι οι φορείς που οργάνωσαν τη διαδήλωση καλούν στη συνέχιση της καμπάνιας για να συγκεντρωθούν κι άλλες υπογραφές στο κοινό κείμενο, το οποίο αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Δύο χρόνια μετά την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, οι φασίστες προσπαθούν να ξανασηκώσουν κεφάλι. Το βλέπουμε στη διάρκεια της δίκης στο Εφετείο όπου ο δικηγόρος τους, Πλεύρης, χαιρετάει φασιστικά με την ανοχή του δικαστηρίου και της αστυνομίας. Το βλέπουμε με τις πάνω από δέκα επιθέσεις σε μετανάστες και αντιρατσιστές που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο. 

Η πολιτική της ακρίβειας, της φτωχοποίησης, της καταστολής, του ρατσισμού και του σεξισμού είναι ενάντια στις ανάγκες και στα συμφέροντα του λαού και, ταυτόχρονα, ενισχύει την ανασύνταξη του φασιστικού κινήματος.

Η κυβέρνηση της φασίστριας, θαυμάστριας του Μουσολίνι, Μελόνι στην Ιταλία, η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη με τη συμμετοχή των φασιστών από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η άνοδος της Λεπέν στη Γαλλία και των φασιστών σε άλλες, μας προειδοποιούν ότι δεν τελειώσαμε με την απειλή του φασισμού.   

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο καλούμε όλες και όλους, φορείς και συλλογικότητες, κάθε δημοκρατικό πολίτη να ενώσουμε τις δυνάμεις και τις φωνές μας για να βάλουμε οριστικά το φασισμό στο "χρονοντούλαπο της ιστορίας".

Ο φασισμός δεν είναι μόνο ιδεολογία. Είναι ένας μηχανισμός βίας και δολοφονίας ενάντια σε κάθε τι διαφορετικό, σε κάθε τι που τους μπαίνει εμπόδιο. Χωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα, τη φυλή, το σεξουαλικό προσανατολισμό. Από το Ολοκαύτωμα μέχρι τις δολοφονίες του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα και του μετανάστη Λουκμάν και από τις οι επιθέσεις σε μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σε ανάπηρους, σε ρομά μέχρι αγωνιστές συνδικαλιστές και αντιφασίστες, η ιστορία του φασισμού είναι γεμάτη αίμα».