Εκπαίδευση και νεολαία
Εκπαιδευτικοί: Νέο χαστούκι στην Κεραμέως

11/10/2021, Απεργία εκπαιδευτικών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Νέο βατερλώ για την Κεραμέως και τον νόμο Χατζηδάκη αποδείχτηκε η προσπάθεια να επιβληθούν ηλεκτρονικές εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ. Παρά τη στήριξη που είχε αυτή τη φορά από τις παρατάξεις της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, δύο στους τρεις, για άλλη μια φορά έδειξαν “ανυπακοή” στη γραμμη του υπουργείου Παιδείας, όπως καλούσαν οι Παρεμβάσεις. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό αποχής είναι ακόμα μεγαλύτερο. 83,47% άγγιξε η αποχή στην περιφέρεια Αττικης στις εκλογές για τα ΚΥΣΠΕ.

«Η Κεραμέως πήγε να στήσει εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική κάλπη βάζοντας σε εφαρμογή τον νόμο Χατζηδάκη. Δεν της πήγαν καθόλου καλά τα πράγματα», τονίζει η Εύα Ηλιάδη, εκπαιδευτικός, Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας και μέλος του δικτύου “η Τάξη μας”. «Βγήκε κι ανακοίνωσε ότι “ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκλογές με ποσοστά συμμετοχής 34% για το ΚΥΣΔΕ και για το ΚΥΣΠΕ 37%”. Πραγματικά είναι ανέκδοτο. Το Υπουργείο έδωσε τα ρέστα του επιχειρώντας ένα ακόμα βήμα για την κατάργηση των δια ζώσης διαδικασιών. Ο κόσμος των σχολείων τούς γύρισε μαζικά την πλάτη με τεράστια ποσοστά αποχής. Είναι πολύ σημαντικό ότι ακόμα και κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ανταρσία στη γραμμή της ηγεσίας του και απείχε από τη διαδικασία, όπως καλούσαν τα σχήματα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. 

Το σημαντικό είναι ότι πάμε σε μια πανεργατική απεργία με τα σχολεία να μοιάζουν με καζάνι που βράζει κι έχοντας αναγκάσει την Κεραμέως σε ένα ακόμα μεγάλο στραπάτσο. Η απεργία θα βρει τον κλάδο στην πρώτη γραμμή και θα δώσει την ευκαιρία να ενώσουμε την αντιπαράθεση με τις επιθέσεις της Κεραμέως με όλες τις άλλες μάχες. Σε αυτή τη σύνδεση είναι η δύναμη για να κατακτήσουμε το σύνολο των διεκδικήσεών μας. Αυξήσεις, μαζικούς μόνιμους διορισμούς, μόνιμη και σταθερή εργασία. Ό,τι κι αν λέει η Κεραμέως οι ελλείψεις είναι εδώ και η ανάγκη για προσλήψεις επιτακτική. Στο σχολείο μου για παράδειγμα που είναι στο κέντρο της Αθήνας έχει 33 διδακτικές ώρες κενές λόγω ελλείψεων και μάλιστα σε μαθήματα που εξετάζονται από την Τράπεζα Θεμάτων. Πλέον μετά και το στραπάτσο με τις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια, η Κεραμέως δεν έχει καμία νομιμοποίηση. Χρειάζεται να ξηλώσουμε αυτήν και όλη την κυβέρνηση». 

«Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τους αγώνες μας, έχει διαμορφώσει ένα σημαντικό, ταξικό, πολιτικό κριτήριο σε μεγάλα τμήματα του κλάδου που οδήγησε χιλιάδες εκπαιδευτικούς να σταθούν όρθιοι υπερασπίζοντας τα συνδικάτα τους και τις πραγματικές δημοκρατικές, συλλογικές τους διαδικασίες. Η αποχή μεταφράζεται ως απαίτηση προς τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ηγεσίες για πιο αποφασιστική στάση απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης», τονίζει η ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης, σχήμα των Παρεμβάσεων στον ΣΕΠΕ Χανίων και συνεχίζει:

«Χρειάζεται να έχει κανείς απύθμενο θράσος για να αποδίδει την αποχή στην αποστοίχιση από τα συνδικάτα και την έλλειψη ενδιαφέροντος των εκπαιδευτικών για τους αγώνες. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για συνδικαλιστές που προέρχονται από το χώρο του Δικτύου (στην Α/βαθμια εκπ/ση) και των ΣΥΝΕΚ (στη Β/βαθμια) οι οποίοι διαρκώς επιχειρούν να πατούν σε δύο βάρκες. Θολώνουν τα νερά και ψάχνουν άλλοθι για τις δικές τους αντιφάσεις και αμφισημίες στον κλάδο».