Η Αριστερά
6 Νοέμβρη: Μονοήμερο εκδηλώσεων "Κράτος και Επανάσταση"

Γεμάτο το αμφιθέατρο της Νομικής στο Μονοήμερο "Κράτος και Επανάσταση". Φωτό: Αρχείο ΕΑ

Η επικαιρότητα του Μαρξ και του Λένιν

Ο Mαρξισμός και το Kράτος ήταν το θέμα της δεύτερης συζήτησης του μονοήμερου. Τη συζήτηση άνοιξε ο Σ. Κοντογιάννης μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω που θύμισε τη θεωρία του Μαρξ και τον Ένγκελς για την καταγωγή του κράτος και του ρόλου του. 

«Στο Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος γράφουν ότι η εκτελεστική εξουσία του σύγχρονου κράτους είναι μια επιτροπή για τη διαχείριση των κοινών υποθέσεων της αστικής τάξης. Κι αυτή η άποψη δέχεται ακόμα και σήμερα επιθέσεις. Από τις θεωρίες που μπορούμε να τις περιγράψουμε ως θεωρίες του ‘κοινωνικού συμβολαίου’. Δηλαδή ότι το κράτος είναι ένα ουδέτερος θεσμός που προέρχεται από τη συμφωνία των ατόμων να παραχωρήσουν ένα κομμάτι της ελευθερίας τους για το κοινό καλό. 

Αντίθετα, ο Μαρξ και ο Ένγκελς υποστήριζαν ότι το κράτος δεν υπήρχε πάντα. Σήμερα ξέρουμε ότι στο 99% της ιστορίας του χόμο σάπιενς δεν υπήρχε. Το κράτος εμφανίστηκε όταν οι κοινωνίες χωρίστηκαν σε τάξεις εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων για να υπερασπίζει τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών». 

Στη συνέχεια ο Σ. Κοντογιάννης αναφέρθηκε στο σύγχρονο κράτος εξηγώντας πως είναι «δεμένο με χίλια νήματα» με την τάξη των καπιταλιστών καταρχάς γιατί οι καπιταλιστές έχουν την οικονομική εξουσία. Θύμισε τι έγινε το 2015 με το δημοψήφισμα «όταν η ΕΚΤ έκλεισε τις τράπεζες και η άρχουσα τάξη εκβίασε με την οικονομική της ισχύ». Και επισήμανε ότι παρόλη την προπαγάνδα του νεοφιλελευθερισμού για «λιγότερο κράτος», το σύγχρονο κράτος γιγαντώνεται για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους. Tο «λιγότερο κράτος» αφορά πάντα τις κοινωνικές υπηρεσίες τις δαπάνες για τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας.  

Στη συνέχεια ο Λέανδρος Μπόλαρης παρουσίασε την στρατηγική του Μαρξ και του Ένγκελς για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και την συντριβή του αστικού κράτους. «Αυτό που διέκρινε τους κλασικούς του μαρξισμού ήταν ο απόλυτος δημοκρατισμός τους. Όχι μόνο στην πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα αλλά συνολικά για την στρατηγική τους. Η εργατική τάξη “θα οργανωθεί σε κράτος” και συλλογικά θα χτίσει μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και εν τέλει χωρίς τάξεις και κράτος». 

Η Παρισινή Κομμούνα για τον Μαρξ και τον Ένγκελς ήταν η ενσάρκωση για τι σημαίνει η πολιτική εξουσία της εργατικής τάξης. Πήρε την εξουσία και οργάνωσε την κοινωνική ζωή χωρίς την ανάγκη μόνιμου στρατού, μπάτσων και δικαστών. Η Κομμούνα ήταν ένα «μισο-κράτος» όπου οι αντιπρόσωποι των εργατών ήταν ανακλητοί κάθε στιγμή, συζητούσαν αποφάσιζαν και εφάρμοζαν τις αποφάσεις τους. 

Αυτή την κληρονομιά και τα διδάγματα της «εφόδου στον ουρανό» την υπεράσπισαν στη συνέχεια ο Μαρξ και ο Ένγκελς τις επόμενες δεκαετίες μέσα στην Αριστερά που μεγάλωνε απέναντι σε απόψεις που λέγανε ότι μπορούμε να κάνουμε το αστικό κράτος να λειτουργήσει για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας, μέσα από το δρόμο των εκλογών και των μεταρρυθμίσεων. 

Η Οκτωβριανή Επανάσταση

Η επόμενη συζήτηση για τον Λένιν και τη Δημοκρατία έπιασε το νήμα στη συνέχεια του μονοήμερου. Ο Ευ. Μακρόγλου, δικηγόρος επεσήμανε ότι ο Λένιν «λοιδορήθηκε» από τους αστούς, κατηγορήθηκε από τους ρεφορμιστές και διαστρεβλώθηκε από τον σταλινισμό». Εξήγησε ότι η αφετηρία για να αξιοποιήσουμε την κληρονομιά του είναι πρώτα απ’ όλα το ότι αφιέρωσε τη ζωή του στην συγκρότηση ενός κόμματος, των μπολσεβίκων, μια οργάνωση συνειδητών επαναστατών/τριών που είχε στο κέντρο της στρατηγικής της το «κάθε μαγείρισσα μπορεί να κυβερνάει το κράτος». 

Το κόμμα των μπολσεβίκων χτίστηκε με την διαρκή αλληλοτροφοδότηση με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων, ήταν ένα κόμμα σε διαρκή διάλογο με τα πιο προχωρημένα τμήματα της εργατικής τάξης, μεσα από την οργανωμένη σχέση με την επαναστατική εφημερίδα. Ήταν ένα κόμμα δημοκρατικό που πήγαινε μπροστά το κίνημα για την απελευθέρωση από την καταπίεση και την εκμετάλλευση. 

Ήταν αυτό το κόμμα που όταν ξέσπασε η Ρώσικη Επανάσταση το 1917 μπήκε στις μάχες για το προχώρημά της με το σύνθημα «όλη η εξουσία στα σοβιέτ» παρόλο που οι ίδιοι οι μπολσεβίκοι εκείνη τη στιγμή ήταν μειοψηφία στα σοβιέτ. 

Ο Πέτρος Κωσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να απαντήσουμε στις απόψεις που λένε ότι η Επανάσταση του Οκτώβρη ήταν ένα πραξικόπημα των μπολσεβίκων. Ο Οκτώβρης ήταν ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, που σταμάτησε εν τέλει τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη μεγαλύτερη σφαγή που είχε γνωρίσει η ανθρωπότητα. Και αυτό το έκανε με την εργατική τάξη μπροστά, που υλοποίησε την επιθυμία εκατομμυρίων ανθρώπων για ειρήνη». 

Στη συνέχεια επισήμανε όλες τις κρίσιμες στιγμές της επανάστασης και τις μάχες που χρειάστηκε να δοθούν: «Η αστική τάξη ήθελε να συνεχιστεί η σφαγή του πολέμου, ήθελε οι αγρότες να μην πάρουν τη γη, ήθελε οι βιομήχανοι να κάνουν ελεύθερα απολύσεις στα εργοστάσια και να τσακίσουν τις εργοστασιακές επιτροπές που έκαναν πράξη τον έλεγχο των εργατών/τριών για όλα τα ζητήματα». Η επανάσταση ήταν ένα «πανηγύρι των καταπιεσμένων» όπως έγραφε ο Λένιν. Και η νέα εργατική εξουσία στηρίχτηκε στις πιο πλατιές πολιτικές διαδικασίες που συμμετείχαν δεκάδες εκατομμύρια εργάτες, αγρότες, φαντάροι, που ψήφιζαν και αποφάσιζαν στα σοβιέτ, τις εργοστασιακές επιτροπές, τα συνδικάτα. 

Αυτή η εργατική εξουσία υλοποίησε όλα τα δημοκρατικά αιτήματα, έδωσε τη γη, έδωσε το δικαίωμα σε όλα τα καταπιεσμένα έθνη ακόμα και να αποσχιστούν από το ρωσικό κράτος, έβαλε άνοιξε την Παιδεία σε εκατομμύρια παιδιά και νέους, συγκρούστηκε με την γυναικεία καταπίεση και όλες τις αντιδραστικές ιδέες. 

Πάλη για εργατική δημοκρατία

Σήμερα, το πρόβλημα της δημοκρατίας, εξ αυτού που προηγήθηκε με το νεοφιλελευθερισμό και τις μεγάλες επιθέσεις στα συνδικάτα, παρουσιάζεται ιδιαίτερα οξυμένο. Γιατί ζούμε μια περίοδο τρομακτικής ανισότητας, που θυμίζει τις αρχές του 20ου αιώνα και αφορά πλέον όλες τις πτυχές της ζωής μας. Το ανώτερο 1% των εισοδημάτων μπορεί να φτάνει να κατέχει το 70%, 80% του πλούτου μιας χώρας. Είναι ανισότητα στην πρόσβαση στην Υγεία, αν μιλάμε για δημοκρατία από την οπτική της κοινωνίας. Δηλαδή έχουμε μια τρομακτική ταξική ανισότητα απέναντι στην πανδημία. Η οποία οφείλεται σε μια άλλη τρομακτική ταξική ανισότητα, αυτή της πρόσβασης στην Παιδεία την οποία αντιμετωπίζουμε και σήμερα στη χώρα μας. 

Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ στην κολεγιακή εκπαίδευση -και αυτά τα λένε συντηρητικοί κοινωνιολόγοι και οικονομολόγοι στην Αμερική- δεν μπορούν πλέον να ζήσουν και να δουλέψουν από το σπίτι, αναγκάζονται να βγουν να δουλέψουν στην «αγορά», στις φάμπρικες και εκεί είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία. Υπάρχει τρομακτική ανισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Οι γυναίκες αμείβονται από 15% εως και 40% λιγότερο και σε ιδιαιτέρως ανεπτυγμένες χώρες όπως η Βρετανία και η Ιαπωνία. 

Όμως ενώ αυτά τα παραδέχονται σχεδόν όλοι, όταν φτάνουμε στο διά ταύτα αρχίζουμε να διαφοροποιούμαστε. Εδώ μπαίνει το στοιχείο της επαναστατικής Αριστεράς. Γιατί μια σειρά απόψεις και πολιτικές δυνάμεις λένε ότι μια “συμμορία” χρηματιστικού κεφαλαίου που δεν είναι “παραγωγικοί” καπιταλιστές έχουν πάρει το τιμόνι και εμποδίζουν να γίνει το ορθολογικό. Λέει το μανιφέστο του Πικετί ότι αν το κράτος είχε δημοκρατία θα ακολουθούσε αναδιανεμητικές πολιτικές. Όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Το κράτος είναι ταξικό, εκφράζει ταξικά συμφέροντα. Γι’ αυτό δεν είναι διατεθειμένο να δώσει τίποτα. 

Λένε επίσης ότι τα κινήματα είναι αναποτελεσματικά. Το αντίθετο ισχύει. Η ταξική πάλη, η ένταση της ταξικής πάλης, είναι στοιχείο υπέρ της δημοκρατίας και υπέρ της ισότητας. Με αυτό πρέπει να βγούμε προς τα έξω. 

Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ψευτοδίλημμα. Το λεγόμενο δίλημμα του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού. Η χώρα βρίσκεται κάτω από τη μπότα του Μητσοτάκη και του αυταρχισμού της Δεξιάς -σωστό- κι ότι η εγγύηση της δημοκρατίας θα είναι ότι θα ανέβει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ή τον Βαρουφάκη. Εμείς λέμε, τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και τον συσχετισμό που τα επιβάλλει, θα τον εγγυηθεί το κίνημα. Όπως κατάφερε να μην υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία και να γίνεται σήμερα αυτή η δημοκρατική συζήτηση στο κτίριο της Νομικής. Αυτή είναι η βάση για την ανατροπή των συσχετισμών συνολικά. 

Υπάρχει η θεωρητική παρακαταθήκη του Μαρξ και του Λένιν γι’ αυτά. Αλλά και ένα τεράστιο οπλοστάσιο κινηματικής εμπειρίας για αυτά τα ζητήματα. Από τώρα μέχρι τις εκλογές μπορούν να γίνουν άξονες πολιτικής συσπείρωσης σε γειτονιές, πανεπιστήμια, χώρους δουλειάς. 

Νίκος Στραβελάκης, πανεπιστημιακός

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς τους τελευταίους μήνες γίνεται μια εξέγερση. Από το καλοκαίρι με πρωτοβουλία μας μαζέψαμε υπογραφές για να γίνει μια μαζική συνέλευση, περάσαμε στην υποδειγματική απεργία της 20 Οκτώβρη. Μια παλιά νοσηλεύτρια μας είπε «έχω να δω απεργία να οργανώνεται με αυτόν τον τρόπο από το 1986». 

Πήραμε την πρωτοβουλία για ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο ΕΣΥ, της υπερεφημέρευσης, της υπερεργασίας. Δουλεύουμε πολύ περισσότερο απ’ αυτό που ορίζει ο νόμος. Δώσαμε ένα ραντεβού όλοι οι παθολόγοι για να πάμε να μιλήσουμε στη διοίκηση του νοσοκομείου. Μέχρι τότε αυτά τα ραντεβού τα έκαναν οι διευθυντές των κλινικών, με μηδέν αποτέλεσμα. Με τον κόσμο που εξοργίστηκε φτιάξαμε ένα κείμενο με τα αιτήματά μας, που έλεγε ότι από δω και πέρα τα προγράμματα θα τα καθορίζουμε εμείς, τις εφημερίες και τα ρεπό. 

Στη συνέλευση που αναγκάστηκε να καλέσει το ΔΣ του σωματείου, ο κόσμος δεν χωρούσε στην αίθουσα. Σπάσαμε την προσπάθεια της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ που έχουν την πλειοψηφία να την κάνουν μονοθεματική, μόνο για τους παθολόγους. Από την συνέλευση βγήκε μια απεργιακή επιτροπή που έβαλε μπροστά να οργανώσει την απεργία της 20/10 και την Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη. Συνάδελφοι/ σσες που μπορεί να μην τους είχαμε δει ποτέ σε διαμαρτυρία έκαναν περιοδείες από όροφο σε όροφο επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη να στηριχτεί ο αγώνας, η απεργία. 

Ο ενδιάμεσος στα-θμός ήταν η κινητοποίηση στα εγκαίνια του νέου ΤΕΠ με χορηγία του ιδρύματος Λάτση. Τριακόσιοι περίπου εργαζόμενοι μαζευτήκαμε στο προαύλιο απέναντι στη φιέστα που οργάνωναν οι υπουργοί και τα μεγαλοστελέχη με παπάδες. Έτσι φτάσαμε στην πανυγειονομική απεργία της 20 Οκτώβρη. 

Τι συμπεράσματα βγαίνουν; Ένας κόσμος ένιωθε να απελευθερώνεται από το τι σημαίνει συντριπτικό ωράριο και συνθήκες με μια πρωτοβουλία που προήλθε από την αντικαπιταλιστική, επαναστατική Αριστερά. Πήρε το λόγο να μιλήσει απέναντι σε διοικητές και διευθυντές. Να αμφισβητεί το διευθυντικό δικαίωμα, να βγαίνει ο κόσμος και να λέει εμείς θα καθορίσουμε τα ρεπό, το προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες. Αυτή τη φορά ήταν διαφορετικό. Όλος ο κόσμος βγήκε με ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης, το «από κάτω» συγκροτήθηκε και βγήκε προς τα έξω. Οι απεργιακές επιτροπές είναι το άλας της γης.

Χρειάζεται να συντονιστούμε με τ’ άλλα νοσοκομεία και όλη την εργατική τάξη. Γιατί οι αυξήσεις και οι προσλήψεις είναι κοινό ζήτημα για όλες/ους. Η δημόσια Υγεία που αφορά τους πάντες. Μπαίνει το ζήτημα ποιος θα τα λύσει. Και ανοίγει η συζήτηση ότι αυτά δεν θα τα λύσει η ψήφος στις εκλογές αλλά η οργάνωση στο χώρο μας, στο νοσοκομείο μας, ώστε οι “από πάνω” να μην έχουν άλλη επιλογή από το να υλοποιήσουν αυτά που διεκδικούμε. Αυτή είναι ουσιαστική δημοκρατία.

Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος ΔΣ σωματείου Γεννηματά


Η πρώτη συζήτηση ήταν μια πολύ καλή εισαγωγή για την επικαιρότητα και τις κρίσεις της εποχής. Ακολούθησαν οι επόμενες δυο εύστοχες συζητήσεις που συνέδεσαν την επικαιρότητα με το ιστορικό κομμάτι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να βλέπουμε πώς θα μας μάθει η Ιστορία ότι μπορούμε να νικήσουμε από τα κάτω -για παράδειγμα στην τρίτη συζήτηση έγινε όλη η αναδρομή στους Μπολσεβίκους και το τι έγινε τη χρονιά της επανάστασης και μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένα τέτοιο μονοήμερο κάνει πιο απτά όλα τα στοιχεία που απαντάνε στη βασική ερώτηση: πώς θα κάνουμε την επανάσταση; Πώς παλεύουμε; Απαντήθηκε ήδη στην πρώτη συζήτηση, αλλά και στις επόμενες: συζητήθηκε η δράση του Λένιν, η εμπειρία της Παρισινής Κομμούνας. Κι όλα αυτά είναι πραγματικές ιστορίες, όχι ουτοπίες ή μελλοντικά σχέδια. Είναι το τρίτο μονοήμερο στο οποίο έρχομαι και κάθε τέτοιο μονοήμερο συνεισφέρει στο να δούμε ότι η επανάσταση δεν είναι άπιαστη ιδέα. 

Ο καπιταλισμός μάς βάζει σε διαδικασία να νιώθουμε ότι δεν έχουμε χρόνο για κάτι άλλο παρά μόνο στο να επιβιώσουμε στο να βγάλουμε λίγα λεφτά, να βγάλουμε τη σχολή, να νιώθουμε ότι έχουμε μια προκαθορισμένη πορεία κι ότι ακόμη κι αν παλέψουμε θα χάσουμε χρόνο. Είναι σημαντικό ο κόσμος να αφυπνίζεται και να μπαίνει στη δράση, να μένει σε εγρήγορση και να σκέφτεται κάτι καλύτερο.

Δανάη Νικολοπούλου, φοιτήτρια Ψυχολογίας ΕΚΠΑ 


 Σήμερα μάθαμε καινούρια πράγματα σε θεωρία και πράξη. Με πολύ λεπτομερή παραδείγματα, οι τοποθετήσεις ήταν όλες επίκαιρες. 

Το έργο του Λένιν “Κράτος και Επανάσταση” είναι πάντα επίκαιρο, ειδικά τώρα που έχουν οξυνθεί οι αντιθέσεις. Τέτοιες συζητήσεις, πάνω στα θεωρητικά θέματα, που πλαισιώνονται κι από έμπρακτα παραδείγματα, πάντα βοηθάνε το κίνημα και την Αριστερά. Χρειάζεται να εφαρμόσουμε τα παραδείγματα των επιτυχιών και να αναλύσουμε τα παραδείγματα των αποτυχιών. Να τα βάλουμε κάτω σαν εργαλειοθήκη και να τα αξιοποιήσουμε.

Αλέξανδρος, ιδιωτικός υπάλληλος


 

Θεωρώ πολύτιμο κι ανεκτίμητο ότι πάντα έχετε τη μέριμνα να κάνετε μια παύση μέσα σε μια πολύ δύσκολη και πυκνή συγκυρία, για να συζητηθούν οι επαναστατικές ιδέες και οι επαναστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας. 

Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για να τα θυμόμαστε, αλλά και για να μας χρησιμεύουν στη σημερινή εποχή. Αυτή που διανύουμε, την εποχή του «υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού» που έχουν καταρρεύσει όλοι οι μύθοι κι όλες οι ελπίδες που πούλησε ο καπιταλισμός περί ανάπτυξης και προόδου της ανθρωπότητας. Όταν ο αμύθητος πλούτος που παράγει η εργατική τάξη έχει συγκεντρωθεί στα χέρια τόσων λίγων, όταν το σύστημα γεννάει την κλιματική κρίση, γεννάει πανδημίες, ανατρέπει οικοσυστήματα.

Είναι μια φοβερή σύμπτωση ότι γίνεται η συζήτηση με τίτλο «η πάλη για τη δημοκρατία σήμερα», σε μια μέρα που αναδεικνύεται ένα ακόμη επεισόδιο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Και γίνεται ακόμα πιο ενδεικτικό πόσο σάπιο είναι αυτό το σύστημα. Είναι διατεθειμένοι να θέσουν σε εφαρμογή παρακρατικές τακτικές προκειμένου να αποτρέψουν την οποιαδήποτε πολιτική κρίση του συστήματός τους, την οποιαδήποτε λαϊκή κινητοποίηση. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει ένα στοίχημα για το κεφάλαιο και ολόκληρη την αστική τάξη πατώντας πάνω στην απογοήτευση που γέννησε η υποχώρηση του τεράστιου κινήματος της περιόδου των μνημονίων, απογοήτευση που γέννησε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η προδοσία του ΟΧΙ του λαού. Η κυβέρνηση έχει βάλει το στοίχημα να δημιουργήσει έναν τέτοιο μηχανισμό που να αποτρέπει τις μελλοντικές εξεγέρσεις, ανατροπές κι επαναστάσεις. Γι’ αυτό κι έχει επιτεθεί στο δικαίωμα της απεργίας και στα εργατικά δικαιώματα με το νόμο Χατζηδάκη, στο θεμελιώδες δικαίωμα στη διαδήλωση, στις δημοκρατικές ελευθερίες. Έχει στήσει δίκτυο υποκλοπών που παρακολουθούν μέχρι και τον εαυτό τους. Επιτίθεται στο πανεπιστήμιο και το φοιτητικό συνδικαλισμό που γεννάει ελπίδα και κινηματική πρακτική.

Επιτυχίες   

Ταυτόχρονα όμως είναι μια περίοδος αγώνων. Αυτό δείχνουν οι μεγάλες επιτυχίες του κινήματος της νεολαίας, όπου η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει το μέτρο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αλλά και οι αγώνες στον χώρο της Υγείας, στην Κόσκο, τη Μαλαματίνα κλπ. 

Όλα αυτά αναδεικνύουν κι ένα ακόμα στοιχείο. Υπάρχει το υπόβαθρο της πολιτικής ενότητας της ριζοσπαστικής αριστεράς που έχει την αυτοπεποίθηση, τη δυνατότητα, τους ανθρώπους, το πρόγραμμα, τις ιδέες. Κι όταν εφαρμόζει μαζικό λόγο και πολιτική ενότητα στην πρακτική της, μπορεί να κερδίζει τις μάζες. Αυτός νομίζω πρέπει να είναι οδηγός μας το επόμενο διάστημα σε κάθε επίπεδο, κινηματικό, πολιτικό κι εκλογικό. Είναι αναγκαιότητα η συγκρότηση ενός μετώπου της ριζοσπαστικής αριστεράς που διέπεται από κοινές αντιλήψεις και πρακτικές. Όπου έχει εφαρμοστεί, όπως στον κλάδο των δικηγόρων απ’ όπου προέρχομαι, στους φοιτητές, στους υγειονομικούς, έχουμε πετύχει όχι απλά να μη χάνουμε, αλλά  και να κερδίζουμε.      

Aναστασία Σταυροπούλου, δικηγόρος, Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡΑΣ)