Εργατικό κίνημα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Αγώνας δημοκρατίας άγονος;

Την Τετάρτη 2/11 ήταν προγραμματισμένες εκλογές για την ανάδειξη νέας εφορευτικής επιτροπής & αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΟΣΥΟ. Οι εκλογές δεν έγιναν ποτέ, τυπικά ο λόγος ακύρωσής τους ήταν η έλλειψη απαρτίας της απερχόμενης εφορευτικής επιτροπής. Ουσιαστικά βέβαια ο λόγος που δεν μπόρεσε να προχωρήσει η εκλογική διαδικασία είναι ότι οι συνθήκες μέσα στις οποίες ξεκίνησε η ψηφοφορία δημιούργησαν ένα κλίμα έντασης και εκφοβισμού που πήρε μπάλα ακόμα και τη δικαστική αντιπρόσωπο. 

Από νωρίς είχαμε μάθει ότι διακινούνταν από κάποιους συναδέλφους ένα κείμενο χέρι με χέρι και ζητούσαν από τα μέλη του συλλόγου να υπογράψουν για να κατατεθεί ένσταση και να ακυρωθούν οι εκλογές επειδή δεν είχε τηρηθεί από το Δ.Σ. της Προσωρινής Διοίκησης του συλλόγου το καταστατικό και οι προθεσμίες σχετικά με τις εκλογές. Είναι εντυπωσιακό ότι το κείμενο αυτό το υπέγραφαν και μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. του συλλόγου, οι ίδιοι που αρνούνταν να προκηρύξουν εκλογές επί 6 μήνες αφότου είχε λήξει η παράταση της θητείας τους, που δεν κάλεσαν ούτε μία τακτική συνέλευση μέσα σε 3 χρόνια και που αρνούνταν να εφαρμόσουν το άρθρο του καταστατικού για τις έκτακτες Γ.Σ. που επικαλούνταν ότι είχαμε παραβιάσει. Συγκεκριμένα, το άρθρο που ορίζει ότι το Δ.Σ. του συλλόγου οφείλει να συγκαλεί έκτακτη Γ.Σ. όταν τούτο ζητηθεί από το 1/20 των ταμειακώς εντάξει μελών, κάτι το οποίο δεν αφορούσε την έκτακτη Γ.Σ. που είχε καλεστεί εκείνη την ημέρα και η οποία είχε αποφασιστεί από το Δ.Σ. και όχι κατόπιν αιτήματος μελών. 

Είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό το γεγονός ότι η συνάδελφος η οποία πρωτοστάτησε στην «καμπάνια» συλλογής υπογραφών για την ένσταση και επέμενε με όχι και τόσο ευγενικό τρόπο ότι η δικαστική αντιπρόσωπος έπρεπε να την εξετάσει παρότι η ίδια εξηγούσε ότι δεν είναι δικιά της δικαιοδοσία, μας είχε εγκαλέσει για «εμμονή στη νομιμότητα» όταν μαζεύαμε υπογραφές για να οριστεί η τακτική συνέλευση και να προκηρυχτούν οι εκλογές και το Δ.Σ. που είχε λήξει η θητεία του αρνούταν να το κάνει.

Παρότι ακυρώθηκαν οι εκλογές, η όλη προσπάθεια κατέληξε σε φιάσκο γιατί πολύ περισσότεροι συνάδελφοι από αυτούς που υπέγραψαν την ένσταση υπερασπίστηκαν τις διαδικασίες και τη δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου, κάτι που φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και στο πολύ ήρεμο κλίμα που επικράτησε στη Γ.Σ. που έγινε πριν την ψηφοφορία και στην οποία – προφανώς – επέλεξαν να μην εμφανιστούν οι κατά βούληση θεματοφύλακες του καταστατικού και των εκλογικών διαδικασιών.

Με αυτό το κεκτημένο προχωράμε για να ξαναζωντανέψουμε τις συλλογικές διαδικασίες. Η τακτική γενική συνέλευση και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και αντιπροσώπων στην ΟΣΥΟ θα γίνουν στις 24 Νοεμβρίου. Πιστεύω ότι μέσα από τις δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει, πολλοί περισσότεροι συνάδελφοι καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται να υπερασπιστούμε την ύπαρξη αυτού του συλλόγου και θα βάλουν ακόμα πιο ενεργά τον εαυτό τους σε αυτή την προσπάθεια.

Τιάνα Ανδρέου, Πρόεδρος Δ.Σ. της Προσωρινής Διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς