Εργατικό κίνημα
Οι εργατικές μάχες στα νοσοκομεία

20/10, Πανυγειονομική απεργία. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

ΕΙΝΑΠ STOP στο Νομοσχέδιο Πλεύρη

Στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά) τη Δευτέρα 7/11 αποφασίστηκε να δώσουμε συνέχεια και μετά την πανεργατική απεργία στη μάχη ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του Πλεύρη που καταργεί την Πλήρη και Αποκλειστική Απασχόληση στους νοσοκομειακούς γιατρούς και ανοίγει παραπέρα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Καλούμε σε γενικές συνελεύσεις των γιατρών ανά νοσοκομείο και τη Δευτέρα 21/11 γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ για να αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις μας με 24ωρη ή 48ωρη απεργία.

Υπήρξε ομοφωνία στην ΕΙΝΑΠ κατά του νέου ν/σ του Πλεύρη για το ΕΣΥ, καθώς επίσης συζητήσαμε για τη μάχη για μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και ενάντια στις μετακινήσεις που γίνονται για να καλυφθούν αναποτελεσματικά οι τρύπες από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, όπως γίνεται στο νοσοκομείο της Παμμακάριστου.  

Κώστας Καταραχιάς, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν Έλενα Βενιζέλου

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ 

Στις 15 Νοέμβρη ψηφίζουμε - στηρίζουμε ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

«Η Ψυχική Υγεία δεν είναι πολυτέλεια και δεν ανήκει στους ιδιώτες»

Οι εκλογές του σωματείου μας γίνονται λίγες μέρες μετά τη μεγαλειώδη πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη και μέσα στη φωτιά του πανεργατικού ξεσηκωμού  από την απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στις 9 Νοέμβρη.

Στα νοσοκομεία είδαμε στην πράξη την αγανάκτηση να μετατρέπεται σε ποτάμι. Όταν στο «Γεννηματάς» είδαμε μαζικά τους συναδέλφους συγκεντρωμένους στα ΤΕΠ να απομονώνουν Πλεύρη και Γκάγκα και να πετυχαίνουν τα δίκαια αιτήματά τους (πχ. όχι υπέρ-εφημέρευση) όλοι γεμίσαμε αυτοπεποίθηση!

Η δύναμή μας φάνηκε ακόμη σε μια σειρά νοσοκομεία όπως: Έλενα, Δαφνί, Άγιος Σάββας, Αγία Όλγα, Σωτηρία, Αγλαΐα Κυριακού, Αγία Σοφία και όχι μόνο, τα οποία ξεσήκωσαν με τις κινητοποιήσεις τους τον κόσμο και έφεραν τελικά τη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων στην υγεία μπροστά στο υπουργείο Υγείας, στριμώχνοντας την κυβέρνηση.

Στο Δρομοκαΐτειο ακολουθήσαμε τον ίδιο δρόμο. Δεν χαρίσαμε το Σωματείο μας στη γραφειοκρατία και το μαρασμό. Ως κομμάτι του Συντονιστικού των Νοσοκομείων οργανώσαμε την παρουσία μας σε όλες τις απεργίες με πανό και απεργούς. Από τις 7 Απρίλη του 2020, όπου και σπάσαμε το σιωπητήριο της κυβέρνησης με πρόφαση την Covid-19, μέχρι και την τελευταία απεργία το Δρομοκαΐτειο με την παρέμβαση μας να δίνει συνέχεια το «παρών»!

Φέραμε τον αέρα του «από τα κάτω» στα τμήματά μας, βάλαμε μπροστά την ενωτική δράση, δεν ποντάραμε στην καταγγελιολογία και τον σεχταρισμό. Και είχαμε αποτέλεσμα! Από απεργία σε απεργία με τη δική μας συμβολή και επιμονή οι απεργοί του Δρομοκαΐτειου αυξήθηκαν και απλώθηκαν και σε άλλους κλάδους. 

Οι εργαζόμενοι του Δρομοκαΐτειου ήταν παρόντες και στη δίκη της Χρυσής Αυγής δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή! 

Πήραμε πολιτικές πρωτοβουλίες

Ανοίξαμε με μεγάλη επιτυχία τη συζήτηση για την γυναικεία απελευθέρωση και γίναμε κομμάτι της προσπάθειας για να γίνει επιτέλους η 8 Μάρτη απεργιακή. Οργανώσαμε για πρώτη φορά μέσα στο Δρομοκαΐτειο μαζική εκδήλωση για την γυναικεία καταπίεση, σε συνεργασία με το σωματείο, ακριβώς για να καταδείξουμε ότι η εργατική τάξη ενωμένη μπορεί να βάζει την πίεση στις ηγεσίες και να δίνει την μάχη ενάντια στο σεξισμό!

Ανοίξαμε ακόμη τη συζήτηση για την ψυχική υγεία, μέσα από το πρίσμα της μαρξιστικής ανάλυσης, σε μια μαζική βιβλιοπαρουσίαση, σε ώρα εργασίας.   

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες χρειάζεται να θυμηθούμε τη συνεχή υποτίμηση του επιστημονικού μας κύρους και της δουλειάς μας -όλων των ειδικοτήτων μέσα στο νοσοκομείο- που συστηματικά προωθείται από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση. Η συζήτηση γύρω από τη βιβλιοπαρουσίαση έφερε στο προσκήνιο την αξία της διεπιστημονικότητας και όχι το κλίμα αντιπαράθεσης, μαζικών εισαγωγών, απανωτών εφημεριών και εξιτηρίων υπό πίεση, που καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε. 

Η Ψυχική Υγεία είναι κομμάτι της Υγείας και όχι πολυτέλεια! Δεν μπορεί να στηρίζεται στα «προφίλ» που θέτουν οι εκάστοτε ΜΚΟ, ούτε στις ΣΔΙΤ που μας ετοιμάζουν, όπως ήδη ξεκίνησε στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Διεκδικούμε οι ασθενείς μας να νοσηλεύονται με ασφάλεια και να φεύγουν πηγαίνοντας σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, δίνοντας το βάρος πρωτίστως στην Κοινότητα, στην πραγματική αυτονόμησή τους και στην μεταρρύθμιση της ΨΥ. Δεν ανεχόμαστε να χτυπιούνται βάναυσα από την αστυνομία σε ώρα εφημερίας μέσα στο δικό μας νοσοκομείο!!!

Δυναμώνουμε τη φωνή κάθε εργαζόμενου και εργαζόμενης, αλλάζουμε το σωματείο μας με όπλο τη γενική συνέλευση και τον συντονισμό με τα άλλα νοσοκομεία. Λέμε όχι στον σεχταρισμό, τη θεωρία των αρνητικών συσχετισμών και τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Λέμε όχι στη διάσπαση των δυνάμεων μας και της διάλυσης των συνδικάτων μας ταυτίζοντας την ηγεσία με τα μέλη του Σωματείου. Λέμε όχι σε ένα σωματείο χωρίς γενικές συνελεύσεις και στοιχειώδη οργάνωση στο όνομα της αυτοδυναμίας της πρώτης δύναμης. 

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ!

ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΩΡΑ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΖΩΕΣ, ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΒΑΣΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 

ΟΧΙ ΓΙΑ ΡΑΦΑΛ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΔΙΤ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΡΑ!

Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΓΡΑΠΙΔΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Ανδρέα (κοινωνική λειτουργός)

ΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΡΗΝΗ του Στέφανου (ψυχίατρος επιμελήτρια Α)

ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Κωνσταντίνου (ψυχολόγος)

ΚΑΛΤΣΟΝΟΥΔΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ του Νικολάου (κοινωνική λειτουργός)

ΜΑΚΡΙΔΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ του Στέργιου (κοινωνική λειτουργός)

ΜΠΟΛΟΒΙΝΑ ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ του Θωμά (κοινωνική λειτουργός)

Υποψήφιοι για Εξελεκτική Επιτροπή

ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ του Βασίλειου (προϊστάμενη κοινωνικής υπηρεσίας)

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΝΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο γραφείο της Διοίκησης πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου την Τρίτη 8/11 ενάντια στην απροειδοποίητη και αιφνιδιαστική μετακίνηση τεχνολόγου ιατρικών εργαστηρίων της αιμοδοσίας στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, η διοίκηση πήρε πίσω τη μετακίνηση.

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσ. Έλενα Βενιζέλου, που κάλεσε τη συγέντρωση, έκανε λόγο για απαράδεκτη απόφαση που έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία του ήδη υποστελεχωμένου τμήματος της αιμοδοσίας και ανέφερε σε ανακοίνωσή του: 

«Για πολλοστή φορά το νοσοκομείο μας βρίσκεται στο στόχαστρο της διοίκησης, της ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, αποδυναμώνοντάς το με μετακινήσεις προσωπικού προς το Αλεξάνδρα αλλά και άλλα νοσοκομεία της ΥΠΕ. Μάλιστα ο εμπαιγμός είναι τόσο μεγάλος που λίγες μέρες πριν σε συνάντηση του προεδρείου του σωματείου μας η κα Γεννηματά είχε δεσμευθεί να μην υπάρξει άλλη μετακίνηση. Είναι προφανές μετά τις αναστολές, τις μηδενικές προσλήψεις και πλέον με τις συνεχιζόμενες μετακινήσεις, οι ελλείψεις προσωπικού έχουν φτάσει σε επίπεδα που οδηγούν σε σοβαρή υπολειτουργία τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου. Με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζουν ραγδαία το νοσοκομείο για να το ανοίξουν στους ιδιώτες, όπως άλλωστε προβλέπει το νέο νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ του Υπουργείου Υγείας, που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών ΕΣΥ.

Οι εργαζόμενοι/ ες του Έλενα δεν θα το επιτρέψουμε». 

ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ

Πριν λίγες μέρες συνέβη το τρίτο κατά σειρά ατύχημα στο νοσοκομείο μας από το καλοκαίρι, με την ανάφλεξη στον αξονικό. Μέχρι στιγμής έχουμε γλιτώσει από το να συμβεί κάτι κακό στο ανθρώπινο δυναμικό και σε ασθενείς. Όμως αυτά δε συμβαίνουν μόνο στο δικό μας νοσοκομείο. Τα "ατυχήματα" έχουν γίνει καθημερινότητα σε όλα τα νοσοκομεία και δυστυχώς σε κάποια από αυτά την έχουν πληρώσει άσχημα οι εργαζόμενοι, όπως η συναδελφισσα στο Αγλαΐα Κυριακού που έχασε το χέρι της ή στο Κρατικό της Νίκαιας που η συνάδελφισσα νοσοκόμα έπαθε ηλεκτροπληξία.

Η κυβέρνηση έχει φροντίσει τα τελευταία χρόνια να μειώσει τα κονδύλια για την υγεία κατά 1,5 δις. Κι όλο αυτό έρχεται να προστεθεί στα χρόνια απαξίωσης και διάλυσης της δημόσιας υγείας. Είναι λογικό λοιπόν οι συντηρήσεις να είναι ελλειπείς, τα μηχανήματα και το ανθρώπινο δυναμικό να δουλεύουν στο φουλ και όλη αυτή η κατάσταση να αυξάνει την πιθανότητα του λάθους και του ατυχήματος. Ο νέος προϋπολογισμός που ετοιμάζουν θα είναι ακόμα χειρότερος, μιας και πρέπει να αυξηθούν τα πλεονάσματα. Σε απλά ελληνικά δε θα δοθούν λεφτά για προσλήψεις, ΜΕΘ, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, συντηρήσεις και ως εκ τούτου οι συνθήκες εργασίας θα χειροτερεύσουν. Διεκδικούμε προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, άρση αναστολών, ένταξη στα ΒΑΕ, επιστροφή 13ου και 14ου μισθού. Για αυτό απεργούμε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.

ΝΥΣΤΕΡΙ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στο νοσοκομείο Αγία Όλγα

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

Την Παρασκευή 4/11, στο τμήμα Βραχείας Νοσηλείας στο τμήμα COVID στο κτίριο 2, παρολίγον να σημειωθεί εργατικό ατύχημα, πιθανώς θανατηφόρο. Ασθενής Covid νοσηλευόμενος έσπασε τη τζαμαρία της στάσης νοσηλευτών και είναι θέμα τύχης το ότι δεν τραυματίστηκε ο ίδιος ή/και το νοσηλευτικό πρσωπικό.

Καταγγέλλουμε τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας στο τμήμα covid, την τραγική έλλειψη προσωπικού στο νοσηλευτικό προσωπικό, σημειώνοντας την εξουθένωση των συναδελφισσών και συναδέλφων που έχουν λιμνάσει στο τμήμα αυτό 3 χρόνια τώρα.

Απαιτουμε από τη Διοίκηση να αναλάβει πλεόν τις ευθύνες της, να αυξήσει άμεσα το δυναμικό της εν λόγω κλινικής με προσλήψεις και όχι μετακινήσεις άλλων νοσηλευτών, καθώς και να φροντίσει για τη νοσηλεία με ειδική μέριμνα ασθενών covid χρόνιων νοσημάτων που απαιτεί πολύ περισσότερα από χορήγηση οξυγόνου.

Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, ΓΝΑ Γεννηματάς