Η Αριστερά
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Στους χώρους δουλειάς και σπουδών

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

«Αγώνας για δημόσια Αγαθά, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις του κεφαλαίου» ήταν το θέμα της συζήτησης που έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ σχημάτων και αγωνιστ(ρι)ων στην Φιλοσοφική της Θεσσαλονίκης. 

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν η Δήμητρα Κομνιανού, εργαζόμενη συγκοινωνιολόγος στον ΟΣΕΘ και υποψήφια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μήτζιας, γραμματέας στο Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός, γενικός γραμματέας ΟΕΝΓΕ, ο Γιώργος Καλημερίδης, δάσκαλος, μέλος της συντακτικής ομάδας του Σελιδοδείκτη και η Σοφία Αυτζίδου, μέλος του Σ.Φ. Ηλ.-Μηχ.  

Η Δήμητρα Κομνιανού αναφέρθηκε στην ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων, εστίασε στα παραδείγματα των μεταφορών από την Αγγλία μέχρι τη Θεσσαλονίκη και έκλεισε με το μεταβατικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που διεκδικεί το ενιαίο και αδιαίρετο αίτημα για κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο, ως αίτημα μεταβατικό που ενώνει τους αγώνες του σήμερα με την προοπτική η εργατική τάξη να έχει τον έλεγχο συνολικά στην οικονομία και στην κοινωνία. 

Ο Γιάννης Μήτζιας αναφέρθηκε στην επίθεση της κυβέρνησης στον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, την τεράστια επιτυχία της συναυλίας που διοργάνωσε το σωματείο της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη και εστίασε στη σημασία της κοινής δράσης των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων στις διεκδικήσεις για τα κοινωνικά αγαθά.


Συζήτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΔΟΥ Γλυφάδας. Φωτό: Βάσια Τσώνη

 

Στα Γκαράζ και στα Γραφεία

Πάνω από 60 εκδηλώσεις, περιοδείες και εξορμήσεις έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε μια σειρά από χώρους εργασίας με την Εργατική Αλληλεγγύη, στα χέρια.   

Στο γκαράζ του δήμου Νέας Ιωνίας στις 5πμ στην έναρξη της βάρδιας, εργαζόμενοι-ες της καθαριότητας αλλά και από άλλες υπηρεσίες του δήμου, συμμετείχαν στην εκδήλωση που οργανώθηκε με ομιλήτρια/ές την Αφροδίτη Φράγκου, τον Ευάγγελο Μιχαηλίδη και τον Νεκτάριο Χάνταρ, υποψήφιους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Βόρειο Τομέα. Οι εργαζόμενοι/ες καλωσόρισαν τους αγωνιστές-τριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενημερώνοντας ότι τη γνωρίζουν πολύ καλά από τον ρόλο της στις μάχες στη γειτονιά και στους ΟΤΑ. Παρόμοια ήταν η ανταπόκριση στο Δήμο Κορυδαλλού, όπου 10 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε στην Επιστασία με ομιλητή τον Παντελή Παναγιωτακόπουλο, υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Α’ Πειραιά ενώ ακολούθησε περιοδεία στο δημαρχείο. Εργαζόμενοι ζήτησαν να τους πάνε ψηφοδέλτια, ενώ δόθηκαν συνολικά 22 εφημερίδες και 6 τεύχη του Περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω.

«Η περιοδεία μας στο γκαράζ του Δήμου Αθήνας κράτησε δύο ώρες» μας λέει η Μαρία Φωτεινού που μαζί με τον Πέτρο Κωνσταντίνου (και οι δύο υποψήφιοι της ΑΝΤΑΣΡΥΑ στην Α’ Αθήνας) επισκέφτηκαν τον χώρο. «Μιλήσαμε με εργάτες/ριες, διοικητικούς και σωματεία. Πολύ ζεστή υποδοχή, δυναμικό κλίμα. Σημαντικό ότι μας ήξεραν και τους δύο οπότε υπήρχε εμπιστοσύνη. Και η κοινή διαπίστωση ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οργανώνει από τα κάτω, μέσα στους χώρους δουλειάς, δεν είναι σαν τα άλλα κόμματα, να θυμάται τον κόσμο μόνο στις εκλογές. Μιλήσαμε για όλες τις μάχες που έχει δώσει η τάξη και τις νίκες που είχε και την αναγκαιότητα αυτό να κλιμακωθεί. Είχαν διάθεση να μας μιλήσουν και να εκφράσουν ερωτήματα. Μέσα σε αυτό το κλίμα οργανώθηκε στο ΣΕΚ μια εργαζόμενη στην καθαριότητα».

«Στις 4/5 έγινε περιοδεία στην Γ’ ΔΟΥ Υπ. Οικονομικών με την Νίκη Αργύρη, υποψήφια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Α’ Αθήνας. Οι περισσότερες συζητήσεις ήταν πολωμένες και είχαν διάρκεια, ένδειξη του κλίματος της ρευστής πολιτικής κατάστασης στην οποία διεξάγονται οι εκλογές» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Νίκος Τουρνάς. «Το γεγονός ότι στο κλιμάκιο υπήρχε σύντροφος συνδικαλιστής στην ΟΣΥΟ βοήθησε στο να δεθεί η γενική συζήτηση με τις εργατικές μάχες του χώρου. Αρκετοί συνάδελφοι έθεταν το ζήτημα ότι πρέπει να καταψηφιστεί η κυβέρνηση, χωρίς παράλληλα να θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους εμπνέει, ενώ μερικοί δήλωσαν επί τόπου ότι θα ψηφίσουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δόθηκαν 9 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και ένα τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός Από τα Κάτω». 

Στη ΔΟΥ Γλυφάδας, την εκδήλωση με ομιλητή τον Μάνο Νικολάου, υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Β' Αθηνών (Νότιος Τομέας), άνοιξε με μια σύντομη τοποθέτηση ο Γιώργος Ρόδης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων στις ΔΟΥ Αττικής και Κυκλάδων, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να δίνεται βήμα προεκλογικά σε αγωνιστές που στηρίζουν το εργατικό κίνημα και δεν τους προβάλλουν τα ΜΜΕ, όπως με τον ίδιο τρόπο αποσιωπούν τους εργατικούς αγώνες. Τη συζήτηση παρακολούθησαν 15 εργαζόμενοι, σε μια ΔΟΥ που, όπως και στις υπόλοιπες, οι περικοπές και οι συγχωνεύσεις έχουν σημάνει τραγική συρρίκνωση του προσωπικού και εξοντωτική εντατικοποίηση της εργασίας.

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 4 Μάη και στο ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια, όπου άνοιξε μια πλούσια συζήτηση, με τα ερωτήματα των εργαζομένων να μην περιορίζονται στο ζήτημα της ψήφου, αλλά κυρίως πάνω στο πως μπορούμε να χτίσουμε μια αριστερά που να οδηγήσει την εργατική τάξη στη νίκη απέναντι στην χρεοκοπία του συστήματος. 


Εκδήλωση στη ΦΛΣ Αθήνας. Φωτό: Ηδονή Σταροπούλου

 

Στις 10 Μάη ΕΑΑΚ
Στις 21 Μάη ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Εκδηλώσεις για την «Επαναστατική Αριστερά στη μάχη των εκλογών» οργάνωσε το ΣΕΚ στις Σχολές σε μια σειρά πανεπιστήμια της Αθήνας.

Τη Δευτέρα 8/5, έγινε η εκδήλωση στη Φιλοσοφική Αθήνας με ομιλήτρια τη Νίκη Αργύρη, υποψήφια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Α’ Αθήνας. «Νομίζω ότι η συζήτηση είχε σημαντικό αντίκτυπο» μεταφέρει η Ηδονή Σταροπούλου, φοιτήτρια στο σλαβικών σπουδών. «Συμμετείχαν νέες συντρόφισσες και κόσμος της σχολής που ενδιαφέρεται για την οργάνωση του αγώνα. Αυτό ήταν και το βασικό θέμα της κουβέντας. Το πώς συνδέουμε τις μάχες του φοιτητικού κινήματος με τις ευρύτερες μάχες. Τη μάχη για την παιδαγωγική επάρκεια, για τα πτυχία μας, για να μην μπουν οι μπάτσοι στις σχολές, με τη συνολική αντίσταση στις επιθέσεις, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, το ρατσισμό, το σεξισμό, τη μάχη για να τελειώνουμε με τη Νέα Δημοκρατία και το σύστημα. Αναφέρθηκε η συμβολή μας στη μάχη ενάντια στη Χρυσή Αυγή, αλλά και στις προσπάθειες που είχαν κάνει φασίστες για να εμφανιστούν στη Φιλοσοφική κι απέτυχαν χάρη στους αγώνες μας. Δόθηκε έμφαση στη μάχη ενάντια στην καταπίεση των ΛΟΑΤΚΙ και την πάλη για απελευθέρωση. Μπήκαν παραδείγματα από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος ενάντια στα σχέδια της Κεραμέως. Σε όλες αυτές τις μάχες είμαστε στην πρώτη γραμμή κι αυτό θέλουμε να αποτυπωθεί και στις εκλογές, τόσο ψηφίζοντας ΕΑΑΚ στις σχολές στις 10 Μάη όσο και δυναμώνοντας την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 21 Μάη».

Στο Πάντειο την Τρίτη 9/5, ομιλητής ήταν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Α΄ Αθήνας, ο οποίος ξεκίνησε βάζοντας την εικόνα της σημερινής κρίσης του συστήματος. Τόνισε τη δυνατότητα του εργατικού ελέγχου με συγκεκριμένα παραδείγματα σύγχρονων αγώνων από τους κλάδους της Υγείας και τον Πολιτισμού, όπου έχει αναδειχθεί η δυνατότητα των εργαζόμενων να επιβάλουν τις δικές τους λύσεις, αμφισβητώντας τη δυνατότητα των αφεντικών και των διευθυντών να κάνουν κουμάντο. 

Στη συζήτηση άνοιξαν πολλά ζητήματα, από τη φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αστικού κράτους, μέχρι το αν υπάρχει εργατική τάξη σήμερα, τη δύναμή της να παλεύει και να νικάει, τη σημασία να είναι οργανωμένη σε επαναστατικό κόμμα. Αναφέρθηκαν ιστορικά παραδείγματα χρήσιμα στο σήμερα, όπως αυτά του Μάη ’68 και της Οκτωβριανής Επανάστασης. «Είστε το μόνο οργανωμένο κόμμα που έχει αντιληφθεί αυτό που λέμε διαθεματικότητα και δεν κάνει τον χαζό διαχωρισμό που συνηθιζόταν περασμένες δεκαετίες ανάμεσα στους εργατικούς αγώνες και τα υπόλοιπα κινήματα» ήταν η διαπίστωση φοιτήτριας που συμμετείχε στη συζήτηση.

Συζήτηση έγιναν επίσης στη Νομική της Αθήνας και στο ΠΑΔΑ με ομιλητή τον Σπύρο Γεωργακόπουλο, υποψήφιο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας.