Περιβάλλον
Ραφήνα: Ανταρσία στα μπαζώματα

7/5, Εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ραφήνα. Φωτό: fb/ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Περίπου 60 άνθρωποι συμμετείχαν στην πετυχημένη εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας το απόγευμα της περασμένης Κυριακής με ομιλητές τον Κώστα Παπαδάκη, συνήγορο Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον Στάθη Παΐζη, εργαζόμενο στον Πολιτισμό, υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ανατολική Αττική.

«Χρειάζεται να θυμηθούμε τους αγώνες που δώσαμε ενάντια σε αυτήν την κυβέρνηση, στα νοσοκομεία ενάντια στη διάλυση της δημόσιας Υγείας την περίοδο της πανδημίας που συνεχίζεται και σήμερα. Τον αγώνα ενάντια στον αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη, τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που οδηγούν σε εγκλήματα όπως των Τεμπών και κορυφώθηκαν στις γενικές απεργίες στις 8 και 16 Μάρτη», τόνισε στην παρέμβασή του ο Ορέστης Ηλίας από την Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ανατολική Αττική. «Δώσαμε μάχη ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή διαδηλώνοντας για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ενάντια στον περιβαλλοντοκτόνο νόμο του Χατζηδάκη, συμμετείχαμε και στηρίξαμε κάθε κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στις ΒΑΠΕ, τις εξορύξεις, ενάντια στην τσιμεντοποίηση των ρεμάτων, όπως συμβαίνει τώρα εδώ στη Ραφήνα, υπερασπίζοντας τους ελεύθερους χώρους. Σας καλούμε να στηρίξετε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές, για να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της λιτότητας, του ρατσισμού, του πολέμου, του σεξισμού, της περιβαλλοντικής καταστροφής και ταυτόχρονα, να στηρίξετε εκείνη την Αριστερά, που πιστεύει ακράδαντα ότι μπορούμε να απελευθερωθούμε και να ανασάνουμε μόνο σε μια κοινωνία, όπου οι άνθρωποι, οι ανάγκες τους και το περιβάλλον θα μπαίνουν πάνω από τα κέρδη».

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε η Εμμανουέλα Τερζοπούλου, μέλος της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας, που ενημέρωσε για τις μακροχρόνιες προσπάθειες των κατοίκων καθώς και για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Μίλησε για την πρόκληση εκ μέρους του δημάρχου και της κυβέρνησης να επιχειρήσουν θρασύτατα μέσα στην προεκλογική περίοδο να ξεκινήσουν τον επικίνδυνο για τους κατοίκους και το περιβάλλον, στένεμα, εγκιβωτισμό και τσιμεντοποίηση του Μεγάλου Ρέματος: 

Λεηλασία

«Όχι μόνο για τα κέρδη της συγκεκριμένης εργολαβίας αλλά για να εξυπηρετήσουν όλα τα σχέδια που θέλουν να μετατρέψουν την Ανατολική Αττική σε προέκταση της Αθήνας, το λιμάνι της Ραφήνας σε Πειραιά (καθώς η Cosco θέλει να διώξει τα επιβατικά από τον Πειραιά) και το Μεγάλο Ρέμα σε Κηφισό. Γύρω από την περιοχή διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Έχουμε απέναντί μας όλους αυτούς που προχωράνε σε λεηλασία της φύσης για το κέρδος. Ζούμε μια λαίλαπα ενάντια στο περιβάλλον στο όνομα της “ανάπτυξης”. 

Υπάρχει ένας κόσμος αγανακτισμένος, μπουχτισμένος με αυτήν την κατάσταση που μοιάζει βουβός, αλλά δεν είναι. Περιμένει να δει μια πρωτοβουλία, κάποιους να μπούνε μπροστά, να το παλέψουν και να το πιστεύουν, και αυτό φάνηκε μέσα από το πώς ο κόσμος αγκάλιασε τις δράσεις που κάλεσε η Κίνηση. Δεν θα σταματήσει αυτή η λαίλαπα περιμένοντας να ψηφίσουμε κάποιον για να μας λύσει τα ζητήματα -και όποιος έρθει να ζητήσει την ψήφο μας θα πρέπει να πάρει θέση γι’ αυτά που γίνονται στην περιοχή μας. Οι ίδιοι άνθρωποι πρέπει να μπούνε μπροστά. Αν δεν κινητοποιούμασταν οι μπουλντόζες θα είχαν ξεκάνει το πιο ευαίσθητο κομμάτι του ρεύματος. Όσο ζούμε σε ένα σύστημα που βασίζεται στο κέρδος, πάντα η λεηλασία του περιβάλλοντος θα είναι μπροστά μας και γι’ αυτό, προσωπικά, πιστεύω σε μια αντικαπιταλιστική προοπτική», είπε, καλώντας όλους-ες να στηρίξουν τον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι.