Εργατικό κίνημα
ΔΗΜΟΙ: “Να συνεχίσουμε τον αγώνα”

16/5, Γενική συνέλευση στον Δήμο Κερατσινίου. Φωτό: ΣΕΚ Κερατσινίου/fb

Μετά το τέλος των εκλογών ανοιχτές είναι οι μάχες και στους δήμους. Μετά από ένα φοβερό τετραήμερο κινητοποιήσεων στις 13-16 Μάη, οι εργαζόμενοι του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας προχώρησαν σε μια από τις πιο μαζικές συνελεύσεις με παραπάνω από 600 εργαζόμενους να συμμετέχουν. Παλεύουν ενάντια στον νόμο Βορίδη που αυτεπάγγελτα βάζει τους δήμους να ασκούν έφεση σε θετικές αποφάσεις δικαστηρίων από προσφυγές εργαζόμενων. Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας γίνεται ο πρώτος δήμος που θα υπακούσει σε αυτόν τον νόμο καθώς στο δημοτικό συμβούλιο υπερψηφίστηκε να προχωρήσει η έφεση με ψήφους 19 υπέρ και 10 κατά. Αυτό σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι του δήμου που είναι στη δουλειά με την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου βρίσκονται στον αέρα.

Η απόφαση της συνέλευσης ήταν ότι αμέσως μετά το τέλος των εκλογών θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και εξουσιοδοτείται το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων να αποφασίσει για το νέο πρόγραμμα των κινητοποιήσεων. «Χρειάζεται να βγει άμεσα το ΔΣ για να συνεχίσει ο αγώνας μας», δηλώνει στην ΕΑ ο Μήτσος Αργυροκαστρίτης, συμβασιούχος εργαζόμενος του δήμου. «Ο αγώνας αυτός πρέπει να κλιμακωθεί απεργιακά και πανελλαδικά. Δεν αφορά μόνο έναν δήμο. Η μάχη είναι για να ξηλωθεί ο νόμος του Βορίδη και η κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Οι δήμοι έχουν γεμίσει συμβασιούχους που ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μόνο και μόνο για να έχουν εργαζόμενους φτηνούς, ελαστικούς, σε ομηρεία και χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Δεν πρέπει να περιμένουμε και τις δεύτερες εκλογές για να ξεσηκωθούμε. 

Αντίθετα, τώρα να συνεχιστεί ο πανεργατικός απεργιακός ξεσηκωμός, όπως τον Μάρτη, για να απαντήσουμε στους δρόμους στα προεκλογικά παραμύθια του Μητσοτάκη. Από τις συμβασιούχες καθαρίστριες στα σχολεία που αρνούνται να τα καθαρίσουν την επομένη των εκλογών, γιατί εξαιρούνται από το εκλογικό επίδομα, μέχρι τους συμβασιούχους covid και τους μόνιμους, να συντονιστούμε για να κλείσουμε απεργιακά τις υπηρεσίες των δήμων για να απαιτήσουμε μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ να μπει μπροστά καλώντας σε πανελλαδική απεργία».