Εργατικό κίνημα
Εκλογές στην Τουρκία: Μάχη στο πλευρό προσφύγων και Κούρδων

Στρατόπεδο προσφύγων στην Τουρκία. Φωτό: EP/FLCKR

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία θα γίνει την Κυριακή 28 Μάη. Σε αυτόν θα αναμετρηθούν ο Ερντογάν που πήρε 49,5% την Κυριακή 14 Μάη και ο Κιλιντσντάρογλου, της «συμμαχίας των έξι» που πήρε το 44,9%. Στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την ίδια μέρα, η Λαϊκή Συμμαχία, δηλαδή ο συνασπισμός των κομμάτων που στηρίζουν τον Ερντογάν εξασφάλισε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Η απάντηση του Κιλιντσντάρογλου και του επιτελείου του σε αυτά τα αποτελέσματα ήταν πρώτα να ρίξει το φταίξιμο στους «αμόρφωτους» και «χαζούς» ψηφοφόρους που ψήφισαν λάθος και στη συνέχεια οι σκληρές επιθέσεις στον Ερντογάν. Οι εφημερίδες εδώ, όσο ασχολούνται με τις εκλογές στην Τουρκία, γράφουν ότι οι επιθέσεις αφορούν τα «εθνικά θέματα», δηλαδή ότι ο Κιλιντσντάρογλου αμφισβητεί τα «κυριαρχικά μας δικαιώματα». 

Στην πραγματικότητα, η κύρια αιχμή της νέας προεκλογικής καμπάνιας του είναι οι χυδαίες επιθέσεις στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Σε ένα από τα τηλεοπτικά του διαγγέλματα φώναζε «Ερντογάν, δεν προστάτεψες τα σύνορά μας» και δήλωσε ότι θα απελάσει τα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία και το Αφγανιστάν. 

Ένας Τούρκος δημοσιογράφος, ο Κεμάλ Σαν δήλωνε στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στις 18 Μάη ότι «Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Κιλιντσντάρογλου έλεγε ότι θα ανοίξει τις πόρτες του Παραδείσου. Τώρα λέει ότι πρέπει να κλείσουν οι πύλες της Κολάσεως». Μαζί με αυτές τις ρατσιστικές επιθέσεις ο Κιλιντσντάρογλου κατηγορεί τον Ερντογάν ότι είναι υποχωρητικός απέναντι στην «τρομοκρατία», δηλαδή το κουρδικό κίνημα μιας και μέχρι το 2015 άφηνε ανοιχτή την πόρτα των διαπραγματεύσεων. 

Είναι μια τακτική που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να «παίξει στο δικό του γήπεδο» όπως επισημαίνει το ίδιο άρθρο, μεταφέροντας τη δήλωση ενός πρώην βουλευτή του CHP -του κόμματος του Κιλιντσντάρογλου- που λέει ότι η στροφή του στη ρητορική ενάντια στους πρόσφυγες και τους Κούρδους «δείχνει απελπισία». 

Όμως, η επαναστατική Αριστερά στην Τουρκία δεν είναι απελπισμένη. Ο Σενόλ Καρακάς, μέλος του Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (DSiP) -του αδελφού κόμματος του ΣΕΚ στην Τουρκία- επισημαίνει σε ένα άρθρο του: 

«Ο λόγος για τον οποίο η Λαϊκή Συμμαχία κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ο Ερντογάν κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν είναι επειδή ο λαός είναι ηλίθιος. Ούτε επειδή οι σεισμοπαθείς είναι αχάριστοι. Συνήθως αυτοί που περνούν το λαό για ηλίθιο αποκαλύπτουν τη δική τους βλακεία. Αυτοί που προσβάλλουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τους συγγενείς τους στο σεισμό εξαιτίας της ψήφου τους, μοιάζουν με εκβιαστές που (όπως και η κυβέρνηση) λένε ότι θα παράσχουν πραγματική βοήθεια με αντάλλαγμα τις ψήφους.

Ο βασικός λόγος για το αποτέλεσμα των εκλογών που δεν έδωσαν στην αντιπολίτευση αυτά  που περίμενε είναι ότι όλες οι ευκαιρίες που έδωσαν οι αγώνες που είχαν αναπτυχθεί ξοδεύτηκαν στην αναμονή για τις εκλογές. 

Ο τρόπος για να απαλλαγούμε από αυταρχικούς ηγέτες δεν είναι μέσω ασπόνδυλων εκλογικών συμμαχιών. Είναι η οικοδόμηση των δυνατοτήτων μαζικού και ενωτικού αγώνα που μπορεί να γεφυρώσει την οργή των εργαζομένων και των καταπιεσμένων από τα κάτω.

Τώρα υπάρχουν εκλογές στις 28 Μαΐου: Από τη μία πλευρά, ο κουρδικός λαός, όσοι είναι υπέρ της απελευθέρωσης των γυναικών, τμήματα της εργατικής τάξης και συνδικαλιστικές οργανώσεις που βρίσκονται κοντά στην Αριστερά και την αντίσταση, όσοι ήρθαν δίπλα-δίπλα την Πρωτομαγιά, ΛΟΑΤΚΙ+, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ήττα του Ερντογάν!

Εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν να αναπνεύσουν. Θέλουν να κινηθούν και να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην ακροδεξιά, ρατσιστική ατμόσφαιρα στο κοινοβούλιο. Εμείς θα είμαστε μέρος αυτού του αγώνα. Αλλά ταυτόχρονα, θα υποστηρίξουμε ότι η ήττα του Ερντογάν είναι μόνο το προοίμιο για να αγωνιστούμε σε πιο ευνοϊκό έδαφος. Δεν θα δώσουμε ούτε λεπτό παραχώρησης στους ρατσιστές που συγχέουν την αντίθεση στον Ερντογάν με τις επιθέσεις στους μετανάστες». 

Αυτό το μήνυμα της Αριστεράς από την Τουρκία είναι πολύτιμο και για μας εδώ. Η εργατική τάξη και στις δυο πλευρές του Αιγαίου δίνει κοινούς αγώνες ενάντια στη φτώχεια, το ρατσισμό και τον εθνικισμό. Ετσι θα σαρώσουμε Μητσοτάκηδες και Ερντογάν.