Καταπίεση και απελευθέρωση
Ξεσηκώνουμε σωματεία και συλλόγους για το Pride

PRIDE 2022 Αθήνα. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Ένα σημαντικός σταθμός για το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα θα είναι το φετινό Pride της Αθήνας, που θα γίνει στις 10 Ιούνη. Η φετινή διαδήλωση Περηφάνιας θα γίνει μέσα σε μια δεύτερη προεκλογική περίοδο, στην οποία οι αγώνες θα έχουν ξανά τον πρώτο λόγο. Η διαδήλωση και η συμμετοχή της επαναστατικής αριστεράς σε αυτή, θα παίξει ρόλο στο να αναδειχθεί το σύνθημα «οι ΛΟΑΤΚΙ+ ζωές έχουν σημασία».

Η επίδραση των αγώνων στο πολιτικό σκηνικό είναι για μια ακόμη χρονιά εμφανής. Το σποτ της οργανωτικής επιτροπής του Pride φέτος έχει στο κέντρο του την ταυτότητα φύλου, την τρανσφοβία αλλά και τη συλλογική αντίσταση στις επιθέσεις. Πρόκειται για ένα μεγάλο προχώρημα από την περίοδο που τα ζητήματα φύλου εξοστρακίζονταν από τη συζήτηση για το κέντρο που μπορεί να έχει μια ημέρα Περηφάνιας. Το προχώρημα αυτό οφείλεται στη συνέχιση των αγώνων για τρανς και συνολικότερα ΛΟΑΤΚΙ+ ορατότητα καθώς και στις γέφυρες που έχουν χτιστεί ανάμεσα στο ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα και την οργανωμένη νεολαία κι εργατική τάξη.

Φέτος η Πρωτοβουλία «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh» βάζει στόχο για μια ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή της οργανωμένης εργατικής τάξης και των φοιτητικών συλλόγων στο Pride της Αθήνας. Μια από τις καθοριστικότερες περσινές συμμετοχές, το πανό της ΟΕΝΓΕ με σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ζακ/τη Zackie Oh», ήρθε σαν αποτέλεσμα παρέμβασης της Πρωτοβουλίας. Επιπλέον, πριν το Pride, τουλάχιστον 14 σωματεία, συνδικάτα και ομοσπονδίες, καθώς και 6 φοιτητικοί σύλλογοι είχαν απαιτήσει με ψηφίσματά τους δικαιοσύνη για τον Ζακ, εν όψει της δικαστικής απόφασης στη δίκη των δολοφόνων του, τον Μάη του 2022. Στο κείμενο του ψηφίσματος όλες αυτές οι συλλογικότητες τόνιζαν την ανάγκη να τσακιστεί η ομοφοβία και η καταπίεση.

Η Πρωτοβουλία βάζει στόχο φέτος όλη αυτή η δυναμική να εμφανιστεί στους δρόμους, πλάι στις δεκάδες χιλιάδες κόσμου που αναμένεται να διαδηλώσουν στο Pride. Τις επόμενες μέρες θα παρέμβει στις συνελεύσεις και τα ΔΣ σωματείων και συλλόγων διεκδικώντας στήριξη και συμμετοχή στο Pride. Θα οργανώσει επίσης ανοιχτή συζήτηση την ημέρα του Pride στην πλατεία Συντάγματος, με κέντρο το τι μάχες δίνει το κίνημα και πώς συνεχίζει για να κερδίσει.

Στην προκήρυξη που έχει ήδη κυκλοφορήσει και θα διακινήσει μαζικά τις επόμενες 2,5 βδομάδες σε χώρους εργασίας, γειτονιές και σχολές, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στην Ελλάδα καμία κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει την ομοφοβία και την τρανσφοβία. Το μόνο που μπορεί να επιβάλει στην πράξη τα δικαιώματά μας είναι οι αγώνες μας και η διεθνής αλληλεγγύη της εργατικής τάξης. Γι’ αυτό σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζί μας στην μεγάλη διαδήλωση του Pride στις 10 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος αγωνιζόμενες/α/οι ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης που θέλει να επιβληθεί πάνω στα σώματά μας. Ελάτε να το οργανώσουμε μαζί!»