«Πρέπει να δούμε την αξιολόγηση των πράξεων. Πόσες απ’ αυτές τις πράξεις που κάνουμε κάθε μέρα χρειάζονται; Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε ότι “δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για σας”. Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των συνανθρώπων...».
Αυτά δήλωσε ευθαρσώς την Πέμπτη 8 Ιουνίου ο καθηγητής Ιατρικής και υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, Σπύρος Πνευματικός, λίγο μετά από τους τρεις νεκρούς που άφησε πίσω, μέσα σε μόλις δύο μέρες, η έλλειψη ασθενοφόρων και προσωπικού του ΕΚΑΒ στην Κω, τη Νέα Μάκρη και την Χαλκιδική.
Την ίδια μέρα το πρωί, ο Μητσοτάκης, θορυβημένος, έσπευσε να κάνει μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο νοσοκομείο του Αγίου Σάββα, αλλά το σωματείο, οι εργαζόμενοι, και ασθενείς του νοσοκομείου που έτυχε να βρίσκονται εκεί, τον υποδέχτηκαν με μια οργισμένη συγκέντρωση
Λίγες ώρες αργότερα ο Μητσοτάκης έθεσε τον Πνευματικό, εκτός ψηφοδελτίου της ΝΔ και παρουσίασε το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία για την δεύτερη τετραετία, «μία επανάσταση στην αναμόρφωση του ΕΣΥ». Προανήγγειλε αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους, μείωση 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις, μείωση 70% του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ, εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά, και πολλά άλλα γλαφυρά.
Απάτη
Πρόκειται για καθαρή απάτη, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των «δεσμεύσεών» του δεν περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για την τριετία 2024-26 που κατέθεσε η ΝΔ πριν περίπου δύο μήνες στην ΕΕ. Με δύο λόγια, άλλα λέει η ΝΔ στους «εταίρους» και άλλα στον κόσμο που αγανακτεί γιατί ξέρει ότι κάθε μέρα κινδυνεύει από τις ελλείψεις στη δημόσια Υγεία. Η ατζέντα της κυβέρνησης δεν είναι άλλη από την περαιτέρω διάλυση του δημόσιου και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Η «επανάσταση» - κατά το «εκάμαμεν επανάσταση» του 1967- υποδηλώνει την ένταση της επίθεσης που έχει στα σκαριά.
Μια ιδέα μας έχει δώσει με τον -«Χάρτη της Υγείας» μιλώντας πριν ένα εξάμηνο στην Κρήτη σε συνέδριο για τα οικονομικά της Υγείας, ο πρώην υπουργός Υγείας Πλεύρης. Εκεί προανήγγειλε κλεισίματα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργούν σαν «αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες».
«Οι αντιλήψεις του Πνευματικού δεν απηχούν αυτές της ΝΔ για την Υγεία» λέει τώρα ο Πλεύρης. Αλλά διαβάστε τι έλεγε τότε στην Κρήτη, όπως το είχαμε καταγράψει στην Εργατική Αλληλεγγύη:
«Μιλώντας για τις “νέες θεραπείες”, ο υπουργός Υγείας είπε ότι “απαιτούν νέους πόρους” και παρόλο που “βοηθούν στην προαγωγή της υγείας, είναι ακριβές”. Ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα φάνηκε στο παράδειγμα που έδωσε για να εξηγήσει τη διαδικασία για την ένταξη μιας νέας θεραπείας στο σύστημα αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ: “Έστω ότι η νέα θεραπεία, στην αρχική της τιμή, προκαλεί μια επιβάρυνση 100 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Αρχικά πραγματοποιείται μια αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες ενδείξεις υπάρχει πράγματι το προσδοκώμενο όφελος ώστε να αποζημιώνεται η θεραπεία. Το ότι μια θεραπεία μπορεί να θεραπεύει 19 ενδείξεις καρκίνου δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποζημιώνεται για 19, γιατί ενδέχεται το καλύτερο προσδόκιμο ζωής να επιτυγχάνεται στις 12 μόνο από αυτές. Έτσι, καθορίζεται ο αριθμός των ασθενών που θα αποζημιώνονται για τη θεραπεία κατά το επόμενο έτος”».
Πόσο διαφέρει η ουσία των δηλώσεων του Πνευματικού από αυτές του Πλεύρη; «Αξιολόγηση». «Κόστος» σε αντιπαράθεση με το «προσδοκόμενο όφελος». Αυτό είναι το θανατερό πρόγραμμα υγείας της ΝΔ για τους καρκινοπαθείς. Και «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει», που έλεγε και ο Πέτσας πριν από μερικούς μήνες.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικογένεια Μητσοτάκη και οι πλούσιοι φίλοι της, έχουν την οικονομική δυνατότητα «προσαρμογής». Και λένε: Όσοι έχουν οικονομίες μιας ζωής, ας τα σκάσουν, ας πουλήσουν το σπίτι τους, ας ενισχύσουν τους καρχαρίες της ιδιωτικής Υγείας, να ανέβουν και οι «δείκτες της οικονομίας». Και όσοι δεν έχουν ας κόψουν το λαιμό τους.
Αυτό είναι το «όραμα» της ΝΔ για την Υγεία εδώ και 30 χρόνια, από το 1993, που ο μπαμπάς Μητσοτάκης έβαζε τα ΜΑΤ μέσα στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία να χτυπάνε τους εργαζόμενους: η διάλυση του ΕΣΥ και οι ιδιωτικοποιήσεις. Και δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πίσω από τις λέξεις για να ανακαλύψει την κρυφή ατζέντα της ΝΔ.
Το αποκαλύπτουν τα ίδια τα πεπραγμένα της την προηγούμενη τετραετία. Αντί η εμπειρία της πανδημίας, όπου η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ θνησιμότητας, να γίνει αφετηρία για να ενισχυθεί το ΕΣΥ -το οποίο οι νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές πολιτικές είχαν ήδη εξουθενώσει- η ΝΔ συνέχισε τα ίδια και χειρότερα.
Όπως και με τον ΟΣΕ, γνώριζε πολύ καλά η ΝΔ ότι στο ΕΚΑΒ λείπουν τουλάχιστον 700 εργαζόμενοι, ότι 30 με 40 ασθενοφόρα βρίσκονται μονίμως με βλάβη, παρκαρισμένα στο υποστελεχωμένο συνεργείο του ΕΚΑΒ αλλά και σε ιδιωτικά συνεργεία. Ότι από το 2016 έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 550 μόνιμοι διασώστες και έχουν προσληφθεί μόλις 46 μόνιμοι. Τα ήξεραν γιατί τα έλεγαν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία. Αλλά δεν έκανε τίποτε για να τα λύσει.
Γνώριζαν
Γνώριζε πολύ καλά η ΝΔ τι συμβαίνει στα νησιά, και τον χειμώνα και το καλοκαίρι που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός τους. Ο γιατρός από την Σέριφο έστειλε δημόσια επιστολή στον Πλεύρη εξηγώντας την παραίτησή του πριν δύο μήνες. Ατελείωτος ο κατάλογος των καταγγελιών των εργαζομένων.
Και τι απαντάει προχθές ο Μητσοτάκης, από την Αιδηψό; «Ήδη εδώ κι έναν χρόνο, δουλεύουμε ένα νέο σχέδιο για μια μονάδα αεροδιακομιδής για την ηπειρωτική Ελλάδα με ευέλικτα ελικόπτερα, σε έξι βάσεις και κάλυψη 24 ώρες το 24ωρο. Τα ελικόπτερα αυτά θα μισθωθούν από το εξωτερικό όπως γίνεται και στη δασοπυρόσβεση…». Μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς οι κάτοικοι της καρβουνιασμένης Βόρειας Εύβοιας!
Καμαρώνει η ΝΔ στις τελευταίες της ανακοινώσεις ότι την τετραετία «εγκρίθηκαν 400 προσλήψεις μόνιμων ιατρών το 2020, 2.625 μόνιμες προσλήψεις το 2021, 4.712 μόνιμες προσλήψεις το 2022, 1.357 μόνιμες προσλήψεις το έτος 2023»… Από αυτές, σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση της ΝΔ έχουν υλοποιηθεί μόλις οι 2.432! Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης των αναγκών, στις 40.000 υπολογίζονται οι κενές οργανικές θέσεις του ΕΣΥ σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. ενώ χιλιάδες είναι οι συνταξιοδοτήσεις κάθε χρόνο. Οργανικές θέσεις που έχουν γίνει πολύ λιγότερες μετά το έγκλημα των συγχωνεύσεων και κλεισιμάτων νοσοκομείων του Άδωνι Γεωργιάδη το 2012-15. Τα κλεισίματα και οι συγχωνεύσεις κλινικών από τα μνημόνια μέχρι σήμερα έχουν κοστίσει 9.000 κλίνες λιγότερες σε όλη την Ελλάδα.
Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα στη ΝΔ για τη νεκρή 19χρονη έγκυο στη Νέα Μάκρη. Αλλά γιατί η Ανατολική Αττική, μια ολόκληρη περιοχή που ανήκει στο αστικό ιστό της πρωτεύουσας, όχι μόνο δεν έχει το δικό της νοσοκομείο -που ζητάνε απεγνωσμένα οι κάτοικοι- αλλά έχουν κλείσει δύο από τα τρία που την εξυπηρετούσαν; Το 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ στα Μελίσσια στέκεται άδειο κουφάρι και το Αμαλία Φλέμιγκ συγχωνεύθηκε με το Σισμανόγλειο, ενώ τα Κέντρα Υγείας Ανατολικής Αττικής στενάζουν από ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και ασθενοφόρων.
Αυτή την πολιτική των περικοπών και των κλεισιμάτων του ΕΣΥ επιχείρησε να συνεχίσει ο Μητσοτάκης καθ’ όλη την τετραετία, απειλώντας με κλείσιμο το Κέντρο Μαστού του Έλενα Βενιζέλου, τη γυναικολογική κλινική του ΓΝΑ Γεννηματάς, το Παίδων Πεντέλης, που ήθελε να το κάνει «μέγα εμβολιαστικό κέντρο», το νοσοκομείο Ιεράπετρας. Εγκλήματα που απέτρεψαν με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι. Όπως συνέχισε και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων: Κατευθύνοντας τις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωράνε σε όλο και περισσότερες εργολαβίες, προωθώντας συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο Ασκληπιείο Βούλας, τη μετατροπή της Ογκολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Αυτή είναι η πραγματικότητα που θέλει για την Υγεία η ΝΔ. Διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων και κονόμα για τα αρπακτικά της Υγείας. Εν μέσω των πιο φονικών κυμάτων της πανδημίας η κυβέρνηση έφερνε προκλητικά πετσοκομμένες δαπάνες Υγείας -μειωμένες κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το 2021 και άλλα 800 εκατομμύρια το 2022.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι κλινικάρχες πανηγυρίζουν για τα κέρδη τους. «Από το 2018 όταν ιδρύθηκε, ο Hellenic Healthcare Group αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα, πρωταγωνιστώντας στη συνεχή ανάπτυξη της ιατρικής και νοσηλευτικής περίθαλψης, μίας αγοράς που παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές στην Ελλάδα» αναφέρει ο όμιλος, ενημερώνοντας ότι το «Υγεία» υπερδιπλασίασε τα καθαρά κέρδη του.
Συγκρίνετε τέλος τις δαπάνες στα νοσοκομεία με την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών του Υπουργείου Άμυνας, όπως η ίδια η ΝΔ τις παρουσιάζει, «από 500 εκατ. ευρώ το 2019 σε 3,4 δις ευρώ το 2022 και σε 2,4 δις ευρώ για το 2023». Περίπου 700% αύξηση για το 2022 και 500% για το 2023...
Αλλά οι «Πνευματικοί» της Νέας Δημοκρατίας ζητάνε να «τραβήξουμε μια γραμμή» στις δικές μας ζωές.

