Με τον σχολιασμό των δικηγόρων πάνω στις καταθέσεις των μαρτύρων της δολοφονικής επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, έγιναν οι δικάσιμες στις 7 και 9 Ιούνη στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο (44η και 45η συνεδρίαση). Η εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης έφερε στο δικαστήριο, όπως τόνισαν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, πολύ κρίσιμα στοιχεία.
Το πρώτο είναι ο δολοφονικός χαρακτήρας της επίθεσης. Τα χτυπήματα που δέχτηκε το βασικό θύμα, ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο οποίος κοιμόταν στην ταράτσα του σπιτιού, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία. «Έμεινε μισολιπόθυμος, “έφυγαν γιατί πίστεψαν ότι είχα πεθάνει”, σας είπε», περιέγραψε ο Θανάσης Καμπαγιάννης. «Αναγκαζόταν να φάει για πολλούς μήνες αλεσμένη τροφή. Δεν μπορεί να δουλέψει βαριές δουλειές, έχει μεταλλικές λάμες, είχε φύγει το σαγόνι και έχει συρματική περίδεση. Ο άνθρωπος όταν πέρναγε από τον μεταλλικό ανιχνευτή για να έρθει εδώ χτυπούσε το μηχάνημα γιατί είχε τα σύρματα».
«Και μόνο το γεγονός ότι έχουμε δεκάδες χτυπήματα στο κεφάλι από 15 άτομα εις βάρος ενός ανθρώπου που κοιμάται, με σίδερα, ξύλα και κλωτσιές και οι οποίοι συνεχίζουν τα χτυπήματα, ενώ βλέπουν το αίμα να τρέχει απ' το κεφάλι του, και μόνο το γεγονός αυτό είναι αποδεικτικό του ανθρωποκτόνου δόλου», συμπλήρωσε ο Κώστας Σκαρμέας. «Τη μάχη που έγινε κάτω στο σπίτι των Αιγυπτίων σάς την περιέγραψαν αναλυτικά και τα τρία αδέρφια, ο Σαάντ, ο Μοχάμεντ και ο Αχμέντ Αμπού Χαμέντ. Το πώς οι δράστες σπάνε παράθυρα, πόρτες, ανοίγουν πυροσβεστήρα που είχαν φέρει οι ίδιοι μαζί τους για την επίθεση και κάνουν τα πάντα για να μπουν μες στο σπίτι των Αιγυπτίων, με προφανή σκοπό να κάνουν τα ίδια που κάνανε και στην ταράτσα».
Το δεύτερο που αναδείχτηκε είναι ότι ο δράστης της επίθεσης είναι η Χρυσή Αυγή. «Όχι ότι οι δράστες είναι στη ΧΑ, αλλά ότι είναι η ΧΑ», τόνισε ο Θ. Καμπαγιάννης, αναλύοντας τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία από τις καταθέσεις: Την προαναγγελία της επίθεσης το απόγευμα της ίδιας μέρας από τον τότε βουλευτή της ΧΑ στον Πειραιά Γιάννη Λαγό, που έχει καταγραφεί στο γνωστό βίντεο. Την απειλή «έλα έξω να σου δείξω τι είναι η ΧΑ» με την οποία οι δράστες δηλώνουν ξεκάθαρα την ιδιότητά τους. Την ενδυμασία τους με μπλούζες της ΧΑ, την οποία επιβεβαίωσαν τα θύματα αλλά και ο μάρτυρας Τατσιόπουλος, γείτονας, που «επανειλημμένα αναγκάζεται να πει ότι όλη η γειτονιά είχε την εικόνα ότι ήταν της ΧΑ». Τον ρόλο του Πανταζή, που αναγνωρίστηκε κατηγορηματικά και από τα τρία αδέλφια Αμπού Χαμέντ, ως επικεφαλής της επίθεσης και ο οποίος ήταν πυρηνάρχης Περάματος.
«Η ολιγόλεπτη επίθεση από 15-20 άτομα οπλισμένα, που οι περισσότεροι φορούν μαύρες μπλούζες της Χ.Α και δηλώνουν την πολιτική τους ταυτότητα, είναι τυπική του modus operandi της οργάνωσης», είπε ο Κ. Σκαρμέας, τονίζοντας με τη σειρά του την αναγνώριση του Πανταζή και των άλλων δραστών με κάθε βεβαιότητα από τα θύματα, καθώς και την επιβεβαίωση της ενδυμασίας δυο δραστών με τις μπλούζες της ΧΑ από την αστυνομικό Πολυχρονίδου η οποία έκανε τις συλλήψεις και η οποία κατέρρριψε ταυτόχρονα «και τους υπόλοιπους -ούτως η άλλως αδύναμους- ισχυρισμούς της υπεράσπισης ότι ο Μαρίας φόραγε ναρθηκάκι στο χέρι και δεν μπορούσε να βαρέσει κι ότι ο Πανταζής βρέθηκε εκεί γιατι είχε πάει να βάλει βενζίνη σε ένα μπιτόνι για το μηχανάκι. Ούτε ναρθηκάκι ούτε μπιτόνι υπήρχε σε κανέναν, είπε η αστυνομικός».
Ρατσιστικό κίνητρο
Το τρίτο που αναδείχτηκε είναι ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν ρατσιστικό που απορρέει από τη ναζιστική ιδεολογία. «Δεν υπάρχει κίνητρο προσωπικό, δεν υπήρχαν προηγούμενα μαζί τους. Δεν θα γινόταν η επίθεση αν η ΧΑ δεν ήταν ναζιστική οργάνωση που στοχοποιεί τους ξένους, και εκείνη τη μέρα τους Αιγυπτίους», είπε ο Θ. Καμπαγιάννης. «Είναι η ναζιστική ιδεολογία, είναι το ρατσιστικό μίσος, η υποταγή της βούλησης και της προσωπικότητάς τους στο πλαίσιο, τον σχεδιασμό και τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, και είναι, κοντά σε αυτά, η συγκεκριμένη στοχοποίηση των Αιγυπτίων ψαράδων από την Χρυσή Αυγή και τον Λαγό, με δεδομένο μάλιστα ότι, όπως προέκυψε από τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων, δεν υπάρχουν άλλοι Αιγύπτιοι ψαράδες στο Πέραμα με μαγαζί, με αυτοκίνητα ή, εν πάση περιπτώσει, εργαζόμενοι σε ψαράδικα εκεί», συμπλήρωσε ο Κώστας Παπαδάκης.
Ο ίδιος συγκέντρωσε τα στοιχεία που αποδεικνύουν τον σχεδιασμό της επίθεσης από το τάγμα εφόδου και τα οποία ήταν: Η γνώση εκ μέρους των δραστών του καταστήματος, του σπιτιού και των οχημάτων των Αιγυπτίων ψαράδων που ήταν και τα μόνα που χτύπησαν. Η γνώση της συνήθειας ενός επισκέπτη του σπιτιού να κοιμάται στην ταράτσα. Η άριστη κατόπτευση του τρόπου πρόσβασης σε ταράτσα και σπίτι. Η προμήθεια του οπλισμού (ξύλα, σίδερα, ρόπαλα, πυροσβεστήρας). Ο σχεδιασμός της παραβίασης των εισόδων του σπιτιού. Το σχέδιο για εξαναγκασμό των ενοίκων σε έξοδο από το σπίτι με την χρήση του πυροσβεστήρα. Η απόκρυψη και η ετοιμότητα των μεταφορικών μέσων των δραστών με στάθμευση τους σε τέτοιο σημείο που να εξασφαλίζει την ικανότητα διαφυγής τους χωρίς εμπόδιο και κυρίως χωρίς την καταγραφή του αριθμού κυκλοφορίας τους. Η ακριβής τήρηση χρονοδιαγράμματος της επίθεσης. Η επίδειξη της ταυτότητας με τις μπλούζες και τις φράσεις του Πανταζή. Η ιεραρχία και η πειθαρχία στη συλλογική κοινή δράση, καθώς ο αρχηγός δίνει τις εντολές και οι υπόλοιποι άλλοι υπακούουν. Ο σχεδιασμός της ανθρωποκτονίας ενός ανθρώπου που κοιμάται.
Πολλά από αυτά τα στοιχεία ανέδειξε και ο Θ. Θεοδωρόπουλος, συνήγορος της οικογένειας Φύσσα. Μεγάλο μέρος του σχολιασμού των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής αφορούσε στην κατάρριψη όλων των ισχυρισμών με τους οποίους η υπεράσπιση προσπαθεί να πλήξει την αξιοπιστιία θύματων και αυτοπτών μαρτύρων. Επίσης στην ανάδειξη μιας σειράς στοιχείων που αποδεικνύουν συγκάλυψη εκ μέρους των αστυνομικών αρχών, με χαρακτηριστικότερο τη δυνατότητα που δόθηκε στους δράστες να αλλάξουν μέσα στη ΓΑΔΑ τις μπλούζες τους πριν φωτογραφηθούν και οδηγηθούν στον ανακριτή.