Η Αριστερά
Φεστιβάλ “Αναιρέσεις”: Αναζητήσεις για απελευθερωτική προοπτική

Το τριήμερο 9, 10 και 11 Ιούνη έγινε, στη Γεωπονική, το Φεστιβάλ Αναιρέσεις, που διοργανώνει η νΚΑ και το ΝΑΡ και φέτος συμπλήρωσε 30 χρόνια παρουσίας. Ήταν ένα ζωντανό Φεστιβάλ, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου όλων των ηλικιών, με πολλές συναυλίες, αποκορύφωμα η παρουσία της Λένας Πλάτωνος μαζί με τον Γιάννη Παλαμίδα, τη Σαββίνα Γιαννάτου και τον Στέργιο Τσιρλιάγκο, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, workshops και τρεις μεγάλες πολιτικές εκδηλώσεις. 

Χρειάζεται να σταθούμε στις πολιτικές εκδηλώσεις γιατί, σε σχέση με προηγούμενα φεστιβάλ, δεν ήταν "κάπου εκεί" αλλά, αντίθετα, χαρακτήρισαν το φετινό και ως προς το προχώρημα της πολιτικής συζήτησης και ως προς την μαζική παρουσία κόσμου που τις παρακολούθησε. Και οι τρεις εκδηλώσεις ήταν κεντραρισμένες στη πολιτική συζήτηση και στις αναζητήσεις της περιόδου. 

Η πρώτη, την Παρασκευή, ήταν πάνω στις πολιτικές εξελίξεις, μετά τις εκλογές του Μάη, στις προοπτικές που ανοίγονται για τους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας, τα καθήκοντα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σ' αυτή την περίοδο και μπροστά στη νέα εκλογική μάχη που έχει να δώσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 25η Ιουνίου. Τις εισηγήσεις κάνανε η Μαρία Μπικάκη από το ΝΑΡ, ο εκπαιδευτικός Γιάννης Μαρίνης, ο Κώστας Παπαδάκης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Μαρία Καραμπέλη από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή στο χώρο της δημόσιας Υγείας. Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκ των οποίων και αυτή του Γιάννη Σηφακάκη από το ΣΕΚ.

Συζήτηση

Η δεύτερη, το Σάββατο, ήταν αφιερωμένη στην Τέχνη και τον Πολιτισμό («Πολιτισμός: “Ευγενική χορηγία”, εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό;»), μία συζήτηση που έχει έρθει ορμητικά στο προσκήνιο από τους αγώνες των καλλιτεχνών και των φοιτητών μέχρι τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Μουσείων και φτάνει μέχρι την απελευθερωτική προοπτικής της Τέχνης. Αυτό αποτυπώθηκε και στις εισηγήσεις (Ιωάννα Τσιαμούρα, Στάθης Γκότσης, Σάββας Στρούμπος και Κατερίνα Φώτη) και στις παρεμβάσεις. 

Μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον είχε και η κυριακάτικη εκδήλωση: "Reset the system: Όρια και Προοπτικές της Τεχνολογίας στην εξέλιξη της ανθρωπότητας" με εισηγητές τον Αλέξανδρο Γεωργίου, τον Τέλη Τύμπα και τον Κώστα Μπουγιούκο. Η συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και πόσο αυτή θα επηρεάσει τη ζωή και την εργασία μας, τη "νέα εργατική τάξη" που δουλεύει "μπροστά και πίσω" από τις νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές και ο δήθεν "ουδέτερος ρόλος" της επιστήμης και της τεχνολογίας μέσα στον καπιταλισμό ήταν μερικά από τα θέματα που άνοιξαν και εισηγητικά και από το ακροατήριο.

Ζούμε στην εποχή που ο κόσμος του αγώνα διψάει για συζητήσεις και απαντήσεις απέναντι σε ένα σύστημα που περνάει τη χειρότερη ιδεολογική κρίση του. Οι Αναιρέσεις το επιβεβαιώσαν. Σειρά έχει τώρα το τριήμερο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2023, που διοργανώνει το ΣΕΚ, στις 7 - 9 Ιούλη, με περισσότερες συζητήσεις κεντραρισμένες πάνω σε όλα τα ζητήματα που ανοίγονται στη πάλη για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας.  

Γιώργος Ράγκος