Εργατικό κίνημα
Χειρόφρενο ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ στο Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ

3/7 Γενικό Συμβούλιο ΑΔΕΔΥ στο Νοβοτέλ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στις 3/7 δεν αποφασίστηκε τίποτα, με ευθύνη των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ. Η μόνη πρότασή τους ήταν η εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 5/7 για να αποφασίσει για τη συνέχεια ή μη της απεργίας-αποχής στην αξιολόγηση -που συνεχίζουν τα δικαστήρια να βγαζουν παράνομη- και όλα τα άλλα ζητήματα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ζήτησαν την επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής από το Γενικό Συμβούλιο, αλλά χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. 

«ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΜΕ μένουν στα μισά του δρόμου σε προσαρμογή με την λάθος εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών. Αντίθετα οι Παρεμβάσεις είχαν πολύ συγκεκριμένη πρόταση: επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής και ανυπακοή στην αξιολόγηση, στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ μαζί με τα νοσοκομεία στις 12/7, ορισμός από τώρα του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ και ψήφισμα για τους διωκόμενους εκπαιδευτικούς του Πειραιά. Και όλα αυτά σαν απόφαση Γενικού Συμβουλίου που είναι ανώτερο από την Εκτελεστική Επιτροπή», δηλώνει ο Χρίστος Αργύρης, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ και ΔΣ σωματείου εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς.

«Σε αυτό το ΓΣ για πρώτη φορά έφτασαν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να βάζουν ακόμα και το θέμα ότι δεν μπορούμε να μιλάμε όλοι τον ίδιο χρόνο, επικαλούμενοι τους συσχετισμούς στην ΑΔΕΔΥ, ακόμα και στο κοινοβούλιο. Η ΔΑΚΕ είχε το θράσος να αναφέρει το ποσοστό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να μας πει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε και ότι αν βγει κινητοποίηση ενάντια στην κυβέρνηση, ο κόσμος θα πετάει ντομάτες γιατί την υπερασπίζεται. Η ΠΑΣΚΕ έφτασε στο σημείο να λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε ενάντια στην αξιολόγηση μετά τα Τέμπη, συνεχίζοντας το αφήγημα της κυβέρνησης για ευθύνη του σταθμάρχη.

Αυξήσεις μισθών

Στα σκαριά υπάρχει νομοσχέδιο για το μισθολογικό των δημοσίων υπαλλήλων. Απέναντι στο χρόνιο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων για αυξήσεις των μισθών, οι οποίοι έχουν καταρρεύσει από τα χρόνια των μνημονίων, η κυβέρνηση απαντάει τώρα με την υπόσχεση για αυξήσεις «σε βάθος τετραετίας». Και τι θα γίνει με τους συμβασιούχους που σε κάποιες υπηρεσίες είναι ήδη πλειοψηφία; Αυτοί δεν παίρνουν μισθολογική αύξηση. Επίσης, αυτές τις αυξήσεις θέλει να τις κάνει σε σύνδεση με την αξιολόγηση. Δεν ξεχνάμε ότι όταν ο Μητσοτάκης ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η αξιολόγηση ήταν συνδεδεμένη με δυσμενείς μεταθέσεις και απολύσεις.

Τέλος δεν υποτιμούμε τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την εκλογική τους άνοδο είναι τεράστιες. Με τη ρατσιστική της πολιτική και την υπουργοποίηση φασιστών με γραβάτα όπως ο Πλεύρης, ο Άδωνις και ο Βορίδης. Το εργατικό κίνημα πάλεψε αντιφασιστικά και έβαλε τους νεοναζί στη φυλακή, χρειάζεται να κάνει και τώρα το ίδιο».