Εργατικό κίνημα
Ηθοποιοί: Γενική συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών 24/2

Έναν χρόνο μετά τις γιγαντιαίες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, οι οποίες ξεπέρασαν σε μαζικότητα του κλάδου κάθε προηγούμενο, οι δρόμοι παίρνουν και φέτος φωτιά με φοιτητές και πανεπιστημιακούς να χαλάνε τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τους αγρότες να διανύουν την Ελλάδα και να πλημμυρίζουν την Αθήνα. 

Μέσα σε αυτή τη χρονική συγκυρία πρόκειται να πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών το Σάββατο 24/2. Κρίσιμη η θεματολογία της, ενόψει της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η απουσία της οποίας στερεί από τον κλάδο μισθολογική και εργασιακή αξιοπρέπεια για πάνω από μια δεκαετία. Το κρισιμότερο, ωστόσο, είναι η γενικότερη υποβάθμιση του πολιτισμού με τις πετσοκομμένες επιχορηγήσεις και τα προεδρικά διατάγματα που απαξιώνουν και ουσιαστικά ακυρώνουν τις σπουδές μας, εξομοιώνοντας τες με το απολυτήριο λυκείου. Όλα αυτά, βέβαια, στο συνολικότερο πλάνο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την καταπάτηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στα πρότυπα των κολεγίων του εξωτερικού.

Οι καλλιτέχνες οφείλουμε, επομένως, να δώσουμε μία διπλή μάχη. Από τη μία, ενάντια στους μεγαλοεργοδότες παραγωγούς που θα αρνηθούν τη συλλογική σύμβαση, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συνεχίζουν να θησαυρίζουν εις βάρος μας. Από την άλλη, όμως, πρόκειται για μία μεγαλύτερη μάχη ενάντια στην ίδια την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους ταγούς της, με στόχο την συνολικότερη αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό. 

Στη θεματολογία, εξίσου, προστίθεται και η προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης στις 28 του Φλεβάρη, ένα χρόνο μετά την κρατική δολοφονία στα Τέμπη, με την ακρίβεια να αυξάνεται ραγδαία και τους μισθούς μας να μειώνονται με την ίδια ταχύτητα, παρά τις εικονικές αυξήσεις για τις οποίες πανηγυρίζει ο Κ. Μητσοτάκης. Γι αυτό πρέπει να παλέψουμε για να μην λείπει ούτε ένα θέατρο από τον "απεργιακό χάρτη".

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι καλλιτέχνες, είναι η ώρα που μπορούμε να ρίξουμε τη κυβέρνηση των δολοφόνων. Στηρίζουμε στον δρόμο τους αγώνες των φοιτητών, των αγροτών και των εργαζομένων στην υγεία. Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία της 28ης Φλεβάρη και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις με το βλέμμα στην απεργία της 8ης Μάρτη, κλιμακώνοντας τη μάχη για το έμφυλο ζήτημα, που ειδικά ο κλάδος μας έχει μεγάλο ιστορικό αλλά και πρωτοπόρα δράση.

Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος,
ηθοποιός, Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών