Εκπαίδευση και Νεολαία
Καταλήψεις: Χτίζουμε την κοινή δράση

15/2, Διαδήλωση των φοιτητικών καταλήψεων στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στις κατειλημμένες σχολές. «Φοιτητές – Εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που οργάνωσε η κατάληψη της ΣΔΟΚΕ – ΠΑΔΑ το Σάββατο 17/2. 

Ο Πάνος Φράγκος, φοιτητής από τη σχολή μεταφέρει: «Η εκδήλωση αυτή θεωρώ ότι ήταν πολύ σημαντική καθώς επιβεβαίωσε ότι οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες δίνουμε κοινούς αγώνες ενάντια στην κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό αναδείχτηκε ιδιαίτερα στην ομιλία της Αργυρής Ερωτοκρίτου, γιατρού στον Ευαγγελισμό και μέλος του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, η οποία τόνισε ότι οι υγειονομικοί στηρίζουν έμπρακτα τους φοιτητές/ριες στον αγώνα τους για δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια Παιδεία. Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να συνδεθεί το φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 22/2 με την απεργία των υγειονομικών. Επίσης τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να δώσουμε δυναμικά το παρών στις 28 Φλεβάρη στην πανεργατική απεργία έναν χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών, που απέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερης σημασίας, η Αργυρή ανέδειξε τη σημασία της απεργιακής 8ης Μάρτη. Είναι σημαντικό να βουλιάξει η Αθήνα εκείνη την μέρα ώστε να τσακίσουμε τον σεξισμό και να αναδείξουμε το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης. Υπήρχαν αρκετοί φοιτητές στην εκδήλωση και μίλησαν επίσης εργαζόμενοι στον επισιτισμό εκφράζοντας την συμπαράστασή τους  στον αγώνα ενάντια στην Παιδεία των ταξικών φραγμών».

Εκδήλωση ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έγινε την προηγούμενη ημέρα και στην κατάληψη του Παντείου από τον Σύλλογο ΔΕΠ Παντείου, τον Σύλλογο ΕΔΙΠ Παντείου και τον φοιτητικό σύλλογο της σχολής. Ο Σύλλογος ΔΕΠ Παντείου έχει κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις για να σταθεί στο πλευρό των φοιτητών, κόντρα στις απεργοσπαστικές προσπάθειες τηλεξεταστικής. 

«Σε παρέμβασή της η Αργυρή Ερωτοκρίτου δήλωσε την στήριξη των υγειονομικών στον αγώνα διαρκείας των φοιτητών λέγοντας ότι η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων είναι κοινή» μεταφέρει ανταπόκριση του ΣΕΚ στις Σχολές. «Απεύθυνε κάλεσμα για συντονισμό των φοιτητών με τους εργάτες της Υγείας την επόμενη Πέμπτη στις 22/2 μέρα της 24ωρης πανυγειονομικής απεργίας και του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Κάλεσμα έκανε για την απεργία στις 8 Μάρτη για να κορυφώσουμε την μάχη ενάντια στην κυβέρνηση του σεξισμού και των ιδιωτικοποιήσεων. Τέλος θύμισε το κίνημα των καταλήψεων του 2006-07 λέγοντας ότι η κοινή δράση με την ΠΟΣΔΕΠ και την απεργία διαρκείας που είχε κηρύξει ήταν βασικός παράγοντας για τη νίκη του κινήματός τους ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16».

Το απόγευμα της Δευτέρας 19/2 ήταν καλεσμένη σύσκεψη με πρωτοβουλία της κατάληψης ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ, με τους φορείς του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για το συντονισμό του αγώνα. 

«Η κυβέρνηση πιέζεται από τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος και όλης της κοινωνίας ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και προσπαθεί να εξαναγκάσει τα ιδρύματα να προχωρήσουν τις τηλεξετάσεις, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να σταματήσει τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις μας. Διατάσσεται ακόμη και εισαγγελική έρευνα για τέλεση ποινικών αδικημάτων για όσους καθηγητές δεν συμμορφώνονται με τις εντολές του Υπουργείου για εφαρμογή της τηλεξεταστικής! Μάλιστα αναγκάστηκε να επιβάλλει με δεύτερη εγκύκλιο την τηλεξεταστική ως υποχρεωτική, επειδή η πλειοψηφία των καθηγητών διαφώνησε. Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει πάρει θέση! Η ΠΟΣΔΕΠ με τις στάσεις εργασίας και τις απεργίες είναι στο πλάι των φοιτητών και εναντιώνεται στην τηλεξεταστική. Όλοι οι φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΠΑΔΑ οφείλουν να καταγγείλουν τώρα τις πιέσεις της κυβέρνησης. Οι καθηγητές να μην ενδώσουν στους εκβιασμούς και να πάρουν σαφή θέση ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και όλων των μέτρων που έχουν παρθεί για να καταστείλουν τους αγώνες μας. Είναι αναγκαίο ο αγώνας αυτός να είναι κοινός και στο δικό μας ίδρυμα όπως συνέβη και στο ΕΚΠΑ με την κατάληψη στο ΚΛΕΙΔΙ και την απόφαση των μελών ΔΕΠ για αποχή από την τηλεξεταστική αλλά και την απόφαση των μελών ΔΕΠ του Παντείου για τριήμερη απεργία ενάντια στην τηλεξεταστική», υπογραμμίζει στο κάλεσμά της η κατάληψη. 

Ανάλογη πρωτοβουλία πάρθηκε τη Δευτέρα 19/2 και στο Πολυτεχνείο Χανίων όπου φοιτητικός σύλλογος, μέλη ΔΕΠ και οι σύλλογοι ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικών προχώρησαν σε κοινή σύσκεψη συντονισμού.