Εκπαίδευση και Νεολαία
Καταλήψεις: Κλιμακώνουμε μέχρι τη νίκη

15/2, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Το κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνεχίζει με καταλήψεις κι απεργίες, μαζικές διαδηλώσεις και συνελεύσεις, σύνδεση των φοιτητών με το εργατικό κίνημα, ρίχνοντας στο κενό όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει φρένο με απειλές, εκβιασμούς, διώξεις και καταστολή.

Ένα ακόμα βήμα μπροστά θα κάνει την Πέμπτη 22/2, όπου έχει οριστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, την ίδια μέρα που οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία προχωρούν σε πανυγειονομική απεργία. Θα βρεθούν μαζί στον δρόμο οι αγώνες για τη διάσωση των δύο μεγάλων δημόσιων κοινωνικών αγαθών, της Υγείας και της Παιδείας που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης. Η σύνδεση των δύο μετώπων έχει χτιστεί βήμα-βήμα από την αρχή του κινήματος των καταλήψεων πριν από εφτά εβδομάδες, από τις εξορμήσεις των φοιτητών στα δημόσια νοσοκομεία και τις παρεμβάσεις στις συνελεύσεις και τις εκδηλώσεις τους, μέχρι τη συνάντηση των κινητοποιήσεων φοιτητών κι υγειονομικών την 1η Φλεβάρη και τη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ σε αλληλεγγύη με το πανελλαδικό συλλαλητήριο των καταλήψεων στις 8 Φλεβάρη.

Την περασμένη εβδομάδα το φοιτητικό κίνημα συνέχισε για έκτη συνεχόμενη Πέμπτη να διαδηλώνει μαζικά στο κέντρο της Αθήνας και όλων των πόλεων. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, παρά τη συνεχή βροχή και με τα πανό των κατειλημμένων σχολών βάδισαν μέχρι τη Βουλή. Στάση εργασίας κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε αλληλεγγύη με τον αγώνα του φοιτητικού κινήματος. Στο τέλος της διαδήλωσης συνεδρίασε το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων στην κατειλημμένη Νομική, που καλεί σε συνέχεια του κινήματος για έβδομη εβδομάδα. 

Κοινή μάχη

Σε κλιμάκωση με νέο γύρο καταλήψεων και κοινή μάχη με τις κινητοποιήσεις εργαζομένων κι αγροτών καλεί το ΣΕΚ στις Σχολές. Σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Κλιμακώνουμε με νέο γύρο γενικών συνελεύσεων σε όλες τις σχολές και νέες αποφάσεις για πενθήμερες καταλήψεις. Οργανώνουμε το φοιτητικό κίνημα από τα κάτω με συντονιστικά σε όλες τις καταλήψεις που οργανώνουν εκδηλώσεις κι εξορμήσεις σε γειτονιές κι εργατικούς χώρους. Για να νικήσει το φοιτητικό κίνημα συνδεόμαστε με τους αγώνες των εργαζομένων. Με τα συντονιστικά των καταλήψεων οργανώνουμε εξορμήσεις σε όλα τα νοσοκομεία για να τα ξεσηκώσουμε εν’ όψει της απεργιακής κινητοποίησης των υγειονομικών στις 22 Φλεβάρη. Την επόμενη Πέμπτη 22/2, φοιτητικές καταλήψεις κι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα βρεθούμε μαζί στο δρόμο. Στηρίζουμε τα μπλόκα των αγροτών κι ετοιμαζόμαστε να διαδηλώσουμε μαζί τους την Τρίτη 20/1 που ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα και συνεχίζουμε με την πανεργατική απεργία στις 28/2. Καλούμε όλους τους συλλόγους να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργιακή 8 Μάρτη, όπως ήδη έχουν κάνει πολλοί σύλλογοι πανελλαδικά για να γενικεύσουμε την σύγκρουση με την κυβέρνηση με τις γυναίκες μπροστά, ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση. Με φοιτητικές καταλήψεις, εργατικές απεργίες κι αγροτικά μπλόκα μπορούμε να τσακίσουμε την κυβέρνηση. Διεκδικούμε λεφτά για Υγεία και Παιδεία – όχι για φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα».

Πράγματι οι γενικές συνελεύσεις που άρχισαν να γίνονται τη Δευτέρα 19/2 αποφάσιζαν τη συνέχεια των καταλήψεων και τη συμμετοχή στους επόμενους σταθμούς του κινήματος.