ΕΡΤ: Όχι στα κλεισίματα και τις απολύσεις

Σαν συνέχεια, την Τετάρτη 21/9, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πραγματοποιούν στάσεις εργασίας 12-4μμ και 7μμ-11μμ και διαδηλώνουν από κοινού με τα Συνδικάτα των δεκάδων υπό κατάργηση-συρρίκνωση Οργανισμών στη 1μμ στην Κλαυθμώνος.

Ο αγώνας ξεκίνησε την Πέμπτη 15/9 όταν η κυβερνητική επίθεση -με την εφεδρεία, τις απολύσεις των συμβασιούχων, το κλείσιμο της ΕΤ1 και της Ραδιοτηλεόρασης, τα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις ραδιοφωνικών σταθμών, τις περικοπές μισθών- μπήκε προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν την ίδια μέρα έξω από τη Βουλή συμμετέχοντας στη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 4μμ που κήρυξε η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Μαχητικές αποφάσεις

Είχε προηγηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ που είχε πάρει μαχητικές αποφάσεις με τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα, αλλά και πιέσεις προς την ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ να κλιμακώσει: «Είναι ουτοπικό να δούμε 151 ΔΕΚΟ σε απεργία διαρκείας; Βλέπετε εσείς άλλη μορφή αντίδρασης εκ μέρους των εργαζομένων; Και εάν το θεωρείτε ουτοπικό, πότε θα μας ενημερώσετε για το τι θεωρείτε ρεαλιστικό και άμεσο;» ρωτούσε ανάμεσα σε άλλα η Κατερίνα Ζέρβα σε γράμμα της προς την ΠΟΣΠΕΡΤ.

“Με ένα ισοπεδωτικό τρόπο, όπως γίνεται σε όλους τους κλάδους, προσπαθεί η κυβέρνηση να καταργήσει τη δημόσια τηλεόραση, να επιβάλει την εργασιακή εφεδρεία και βέβαια να απολύσει δια παντός τους συμβασιούχους που πολύ ωραία τόσα χρόνια κάνουν τη λάντζα και μόλις λήξει η σύμβαση στο δρόμο. Προσωπικά είμαι μελλοντική άνεργος”, μας είπε η Τζούλη Τσίγκα, συμβασιούχος δημοσιογράφος στην ΕΡΤ.

Εξω από τη Βουλή, οι εργαζόμενοι δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ. “Είμαστε σήμερα εδώ για να υπερασπιστούμε την ύπαρξη και το χαρακτήρα της ΕΡΤ”, μας είπε η Αννα Κωνσταντακάκη, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ, “Οταν κλείνει ένα κανάλι όπως η ΕΤ1 κλείνει ένα δίκτυο πληροφόρησης, πράγμα απαράδεκτο. Εχουν βάλει σε μια μαρμίτα και ανακατεύουν κόσμο, διαχωρίζουν προσωπικό με το ποιος έχει συμπληρώσει χρόνια και σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν. Λένε ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στην ΕΡΤ και το Γενάρη προσελήφθησαν με υπογραφές υπουργών 700 άτομα γιατί δεν μπορούσε να βγει το πρόγραμμα.

Η ΕΡΤ δε χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό, αλλά από το ανταποδοτικό τέλος. Η κυβέρνηση περνά τις απόψεις της από τα άλλα Μέσα -ο ΣΚΑΪ πχ έχει δώσει βήμα σε πάρα πολλούς- και δε χρειάζεται πια την ΕΡΤ. Χρειάζεται πολύ καλή μεθόδευση για να απαντήσουμε. Στη συνέλευση των δημοσιογράφων έγινε πρόταση η ΕΤ1 να λειτουργεί ως κανάλι των εργαζόμενων που να διοχετεύουν τις θέσεις τους”.

Η μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση ανάγκασε την ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ να καλέσει γενική συνέλευση των εργαζόμενων την επόμενη ημέρα, 16/9, στο προαύλιο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, όπου αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζόμενων στην ΕΤ3 που, ανάμεσα σε άλλα, αποφάσισε ότι: “Δεν αποδεχόμαστε καμιά διαδικασία απόλυσης εργαζομένων, είτε ονομάζεται εφεδρεία μέσω κριτηρίων (όπως γίνεται τώρα με το 10% του προσωπικού), είτε ονομάζεται εφεδρεία μέσω αξιολόγησης (όπως θα γίνει με το υπόλοιπο 90%)”.

Διαβάστε επίσης

Συγκοινωνίες: Απεργίες διαρκείας

Σε αναβρασμό Υγεία - Πρόνοια

ΑΠΕ

Χ.Κ. Τεγόπουλος

ΟΣΕ

Δήμος Αθήνας

Δομές Ψυχικής Υγείας: 48ωρη απεργία - Όχι στις απολύσεις

Βοήθεια στο Σπίτι