Μαθητές - Φοιτητές – Εκπαιδευτικοί ενωμένοι νικητές

Η ΟΛΜΕ συνεδρίασε και αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 48ωρη των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ενώ για τη συνέχεια προτείνει στις ΕΛΜΕ να οργανώσουν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις στις 20 και 21 του Οκτώβρη με πρόταση για 3ήμερη απεργία στις 24-25-26 του μήνα. Η συνέλευση των Προέδρων θα γίνει το Σάββατο, στις 22 του μήνα.

Η ΔΟΕ προτείνει στους Συλλόγους Δασκάλων «πραγματοποίηση έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων σε όλους τους Συλλόγους για τη χάραξη της παραπέρα αγωνιστικής πορείας του κλάδου. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εισηγείται στις Γενικές Συνελεύσεις τη συνέχιση του αγώνα με κινητοποιήσεις διαρκείας, με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων (όπως το 2006) αμέσως μετά τη 48ωρη απεργία της 19ης και 20ης του Οκτώβρη».

Οι Παρεμβάσεις τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι χρειάζεται το ΔΣ να προσδιορίσει την ημερομηνία της Συνέλευσης των Προέδρων, πράγμα που δεν έχει κάνει ως τώρα. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί της «Τάξης μας», με προκήρυξη που κυκλοφορούν, καλούν τους δασκάλους να στηρίξουν την πρόταση για 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες και καλούν την Ομοσπονδία να συντονιστεί με την πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία από τη Δευτέρα.

Την Τρίτη 18 Οκτώβρη, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καλούν σε κινητοποίηση με στάσεις εργασίας στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα και ανάλογες κινητοποιήσεις στις πόλεις της περιφέρειας.

Αυτές οι προτάσεις ήρθαν κάτω από την πίεση και τη διάθεση της βάσης αφού στις Γενικές Συνελεύσεις η απαίτηση είναι για άμεση απεργιακή κλιμάκωση και συντονισμό με όλα τα κομμάτια της εργατικής τάξης που ξεσηκώνονται.

Στο Σύλλογο Δασκάλων Αριστοτέλης έγινε πλούσια συζήτηση και πάρθηκαν ουσιαστικές αποφάσεις για την οργάνωση της 48ωρης απεργίας και της συνέχειας με επαναλαμβανόμενες απεργίες.

«Η συνέλευση μας που έγινε την Πέμπτη είχε 100 άτομα. Είκοσι δύο άτομα πήραν το λόγο. Πολλοί από αυτούς μιλούσαν για πρώτη φορά, συνάδελφοι που δεν είναι συνδικαλιστές», μας περιγράφει η Ανθή Αθανασούλα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου. «Άνοιξαν πολλές συζητήσεις ‘δεν έχουμε χρήματα’, ‘πρέπει να πάμε πιο σκληρά, με απεργιακές φρουρές’, ‘να μην φύγουμε από το Σύνταγμα’. Η πλειοψηφία ήταν με την απεργία διαρκείας, να ελέγχουμε οι ίδιοι την απεργία μας. Συγκροτήθηκε μετά το τέλος της συνέλευσης απεργιακή επιτροπή. Δύο ομάδες ενημέρωσης την επόμενη μέρα επισκέφτηκαν δύο διαφορετικά σχολεία για την απεργία. Την Κυριακή φτιάξαμε πανό και πικέτες για να τα βάλουμε έξω από τα σχολεία μας. Ακόμα αποφασίσαμε να κηρύξει ο Σύλλογος μας επιπλέον 3 ώρες στάσεις εργασίας ως συμπλήρωμα στη στάση εργασίας της ΔΟΕ την Τρίτη για την κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας. Έτσι, θα έχουμε απεργία και πριν την 48ωρη. Οι γονείς επίσης είναι αγανακτισμένοι. Ρωτούν τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι. Προτείνουν διάφορους τρόπους να δράσουν, όπως καταλήψεις των σχολείων».

Πενθήμερες

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινούνται και ΕΛΜΕ. Παράδειγμα είναι η απόφαση της συνέλευσης της Ε’΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, η οποία πάρθηκε παρά το γεγονός ότι η ΟΛΜΕ δεν πραγματοποίησε την απεργία που είχε υποσχεθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες με Γ.Σ. κάθε εβδομάδα και συμμετοχή στα συλλαλητήρια με άλλους κλάδους που τώρα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Συμμετοχή στην Πανελλαδική συνέλευση των Πρωτοβάθμιων σωματείων. Συγκρότηση επιτροπής απεργιακού αγώνα. Συμμετοχή στο συλλαλητήριο πρωτοβάθμιων σωματείων Ανατ. Αττικής, Σάββατο 22/10, ώρα 11.00, Σταυρός Αγίας Παρασκευής».

Η μαζική παρουσία στις Γενικές Συνελεύσεις είναι κρίσιμη για να παρθούν αποφάσεις για κλιμάκωση με απεργία διαρκείας. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι οι ηγεσίες δεν θα κάνουν πίσω την πιο κρίσιμη στιγμή, την ώρα που δεκάδες κλάδοι ξεσηκώνονται και μπορεί να υπάρξει ένα πανεργατικό τσουνάμι που να ανατρέψει κυβέρνηση-Τρόικα και τα μέτρα τους.

Ταυτόχρονα, η δημιουργία απεργιακών επιτροπών σε κάθε Σύλλογο Δασκάλων και ΕΛΜΕ και η οργάνωση Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής θα δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν περισσότεροι αγωνιστές της βάσης στη μάχη της απεργιακής κλιμάκωσης, να οργανωθούν απεργιακές περιφρουρήσεις στα σχολεία, να ανοίξουν τα απεργιακά ταμεία για την ενίσχυση των πιο αδύναμων οικονομικά εκπαιδευτικών. Αυτός είναι ο δρόμος για μια απεργία που θα φέρει νικηφόρα αποτελέσματα σε συνδυασμό με το υπόλοιπο απεργιακό κύμα.

Διαβάστε επίσης

Πανεπιστημιακοί

Μαθητές Anticapitalista

Καταλήψεις με τον αέρα της Πανεργατικής