ΕΑΣ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ): Πλήρωσαν τα δεδουλευμένα - απολύουν συμβασιούχους

Από την Παρασκευή 30/8 που ανακοινώθηκε και η λύση των συμβάσεών τους επικρατεί αναταραχή με τα μέλη του Σωματείου των Συμβασιούχων να επισκέπτονται τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Σιαφάκα για να διερευνήσουν τις προθέσεις των διοικούντων. «Πρόκειται για κυβερνητική απόφαση», ήταν η απάντηση της εργοδοσίας, που το μόνο που την νοιάζει είναι να ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές των υπουργών.

«Μιλάμε για 250 εργαζόμενους με υψηλή κατάρτιση και μάλιστα εξειδικευμένοι για τις ανάγκες των ίδιων των ΕΑΣ, που εδώ και 5 χρόνια είναι όμηροι των κατά καιρούς διοικήσεων. Σήμερα αφού τους έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα και απεργοσπαστικά απέναντι στους μόνιμους, έρχονται να τους πετάξουν στο δρόμο», τονίζει μιλώντας στην Ε.Α. ο Γιώργος Πατρώνας εργαζόμενος στην ΠΥΡΚΑΛ του Υμηττού. «Μάλιστα χρησιμοποιούν αισχρές δικαιολογίες, που τις έχουμε ξανακούσει στο παρελθόν σε παρόμοιες καταστάσεις, για βύσματα της προηγούμενης κυβέρνησης και γαλάζια παιδιά. Ξέρουμε πολύ καλά πως οι μονάδες δεν μπορούν να δουλέψουν χωρίς τους 250 συμβασιούχους αφού καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των συμβασιούχων. Ξέρουμε πολύ καλά τι θα πει να χάνεις την δουλειά σου. Οι συνάδελφοι αυτοί, που βρισκόμαστε δίπλα-δίπλα στους ίδιους χώρους εδώ και 5 χρόνια, όχι μόνο εργάζονταν με τις χειρότερες συνθήκες, χωρίς δικαιώματα και με εισοδήματα πείνας, αλλά τώρα πετιούνται και στο δρόμο. Ο αγώνας τους για σταθερή και μόνιμη εργασία είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων στα ΕΑΣ που βλέπουμε το μέλλον μας να είναι αβέβαιο.

Διεκδίκηση

Ο αγώνας μας εδώ και εβδομάδες μας απέδειξε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Η αποπληρωμή των δεδουλευμένων μετά από εβδομάδες κινητοποιήσεων, απεργιών, συγκεντρώσεων και επισχέσεων, μας αφήνει ένα μικρό συναίσθημα νίκης. Είναι πραγματικά μεγάλη η ανακούφιση για όλους μας. Όμως δεν τρέφουμε καμιά αυταπάτη. Βλέπουμε τι γίνεται τώρα με τους συμβασιούχους συναδέλφους μας και γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά πως από Σεπτέμβρη μας περιμένει μια πολύ δύσκολη σαιζόν. Σε συνάντηση των συνδικαλιστών με εργαζόμενους την προηγούμενη Παρασκευή (30/7) τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα. Από την μία η αποπληρωμή των δεδουλευμένων είχε ανεβάσει ψυχολογικά όλους τους εργαζόμενους, από την άλλη οι σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι από Σεπτέμβρη δεν άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας.

Μπορεί τώρα να πληρωθήκαμε όλα τα δεδουλευμένα (δυο μήνες και τα επιδόματα άδειας) και με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις μας να καταφέραμε να πάρουμε μια βαθιά οικονομική ανάσα ενόψει των διακοπών μας που ξεκινήσανε από την Δευτέρα 2/8 αλλά γνωρίζουμε καλά, πως το σχέδιο της κυβέρνησης να τα ξεπουλήσει όλα στους ιδιώτες δεν πρόκειται να μας αφήσει ανέγγιχτους. Ξεκουραζόμαστε για να έχουμε μπροστά μας όλη την αναγκαία δύναμη για να αντεπεξέλθουμε στις σημαντικές μάχες που έρχονται τους επόμενους μήνες» .