Ρατσισμός, πόλεμος, περιβάλλον - Η αντίσταση στις ΗΠΑ του Ομπάμα

Οι κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη, Τετάρτη 28/7, όταν ο Ομοσπονδιακός Δικαστής έβγαλε παράνομες τις πιο ακραίες διατάξεις του ρατσιστικού νόμου που ψηφίστηκε στην πολιτεία της Αριζόνα (ήδη η Πολιτεία της Αριζόνα άσκησε έφεση σε αυτήν την απόφαση).

Εκατοντάδες ισπανόφωνοι και συμπαραστάτες τους βγήκαν αυθόρμητα στους δρόμους χτυπώντας τύμπανα και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο νόμο. Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις ακόμα διαδηλωτές στο κέντρο του Φοίνιξ επειδή ανάρτησαν πανώ που έγραφε «σταματήστε το μίσος». Διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις ενάντια στο νέο ρατσιστικό νόμο έγιναν σε μια σειρά από πόλεις των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι ο Μπάρακ Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει το νόμο αντισυνταγματικό, όλο αυτό διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία δεν έχει κάνει τίποτα για να υπερασπίσει τα δικαιώματα των λατίνων, που τον στήριξαν μαζικά πριν τις εκλογές.

Ο νέος ρατσιστικός νόμος δίνει τη δυνατότητα στους αστυνομικούς να κάνουν έλεγχο «νομιμότητας» και να συλλαμβάνουν όποιον μετανάστη σταματήσουν στο δρόμο. Ηδη οι αστυνομικοί της Αριζόνα πέρασαν «ταχύρυθμη εκπαίδευση» για να αναγνωρίζουν εύκολα όσους «μιλάνε σπαστά αγγλικά»...Ο νόμος επιβάλλει επίσης στους νόμιμους μετανάστες να έχουν πάντα μαζί χαρτιά και απαγορεύει στους εργολάβους να παίρνουν για δουλειά εργάτες μιας μέρας - που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν χαρτιά. Η εφαρμογή του θα βάζει στο στόχαστρο το μισό εκατομμύριο των λατίνων μεταναστών της Αριζόνα.

Όμως οι αντιρατσιστές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν: «Είμαστε χαρούμενοι που τα δικαστήρια μπλοκάραν μερικές από τις διατάξεις του νόμου, αλλά θα συνεχίσουμε μέχρι να ανατρέψουμε ολόκληρο το νόμο» δήλωσε ο Πάμπλο Αλβαράδο από το Πανεθνικό Δίκτυο Εργατών μιας Ημέρας. «Το σήμερα θα είναι χειρότερο από το χθες γιατί πλέον υπάρχουν περισσότεροι νόμοι στα βιβλία, περισσότερα εργαλεία για τους μπάτσους».