ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Οχι στο σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών

O σταθμός μεταφόρτωσης σκουπιδιών αποτελείται από ενα μηχάνημα (σπαστήρα) που πολτοποιεί βαριά αντικείμενα για να μεταφερθούν στη χωματερή. Στην πραγματικότητα είναι μια μικρή χαβούζα-χωματερή με άγνωστες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων και των εργαζόμενων.

Το κόστος της αγοράς του σπαστήρα δεν έχει κοινοποιηθεί από τη διοίκηση του δήμου, αλλά ακούγονται εξωφρενικά ποσά. Η διοίκηση Παχατουρίδη δεν ενημέρωσε κανέναν γι´αυτό το έργο και προσπάθησε να το φτιάξει μέσα στο καλοκαίρι ελπίζοντας ότι κανείς δεν θα το πάρει χαμπάρι. Γελάστηκαν.

Η επιτροπή κατοίκων κάνει συνέλευση κάθε βδομάδα, μαζεύει υπογραφές και έχει κάνει εξόρμηση ενημέρωσης στους εργαζόμενους του δήμου. Την Τρίτη 27/7 κάναμε διαδήλωση από τον κεντρικό πεζόδρομο του Περιστερίου στο χώρο του γκαράζ. Φτάνοντας στο γκαράζ διαπιστώσαμε ότι η διοίκηση είχε κλειδαμπαρώσει την πύλη με λουκέτο. Μετά από λίγο έφτασαν η αντιδήμαρχος καθαριότητας Ευσταθιάδου και ο αντιδήμαρχος οικονομικών Λώλος (επαγγελματική ιδιότητα: συνοριοφύλακας). Και οι δυο τους είναι γνωστοί τραμπούκοι της παρέας του Παχατουρίδη. Επιτέθηκαν με απίστευτα κοσμητικά επίθετα στην επιτροπή κατοίκων.

«Είναι πολλά τα λεφτά...»

Την Πέμπτη 29/7 κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο. Εκεί η διοίκηση παραδέχτηκε ότι παρανομεί, αλλα ισχυρίστηκε ότι δεν έχει επιλογή. Εκτός εαυτού ξανά οι παραπάνω αντιδήμαρχοι άρχισαν να βρίζουν και να απειλούν. Η διοίκηση Παχατουρίδη δείχνει με τη στάση της ότι δεν αντέχει να εμποδίσει κανείς τη δημιουργία αυτού του «έργου». Φαίνεται ότι εν όψει Καλλικράτη θέλει να ισχυροποιήσει και τη θέση της και την τσέπη της. Είναι πολλά τα λεφτά... Δυστυχώς, οι παρατάξεις της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΝ) επέλεξαν να λείπουν από το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η διοίκηση Παχατουρίδη προσπαθεί μανιωδώς να διασπάσει τους εργάτες και χρησιμοποιώντας κάθε βρόμικο μέσο που χρησιμοποιούν τα αφεντικά, δηλαδή απειλές και φιλοδωρήματα, θέλει να πείσει μια μερίδα εργατών ότι αν φύγει από αυτό το χώρο το γκαράζ θα χάσουν τη δουλειά τους. Το σωματείο του δήμου Περιστερίου στην εφημερίδα που βγάζει καταγγέλλει τη δημιουργία του σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών, την παρανομία της διοίκησης και τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργάτες καθαριότητας. Δεν δέχεται τους εκβιασμούς του Παχατουρίδη.

Τα γεγονότα στο Περιστέρι είναι ένα μικρό δείγμα για το τι θα σημάνει ο Καλλικράτης σε μια σειρά δήμους: καταστροφή στο περιβάλλον, ιδιωτικοποιήσεις και δημάρχους που θα βάζουν τον κόσμο να διαλέξει με ποιον από όλους τους τρόπους θα θέλει να διαλυθεί η γειτονιά του. Η επιτροπή κατοίκων θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της και σε συνεργασία με το σωματείο του Δήμου θα στείλει στα σκουπίδια τον Παχατουρίδη, τους αντιδημάρχους του, τις μπίζνες τους και τον Καλλικράτη.

Λίλιαν Μπουρίτη, Περιστέρι