Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Ξεκινάνε οι πενθήμερες στα νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται και η απεργιακή δράση. Την Τετάρτη 14 Ιούλη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να ορίσει τις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχει αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ηδη μια σειρά Ενώσεις και γενικές συνελεύσεις νοσοκομειακών γιατρών σε όλη τη χώρα έχουν προχωρήσει σε αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης απορρίπτει ήδη κατηγορηματικά και η συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που έγινε στις 10 Ιούλη και αποφάσισε την κήρυξη απεργίας κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου και συμμετοχή σε συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή. 

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εκρηκτική» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Κώστας Καταραχιάς από το Νυστέρι, γιατρός στο νοσοκομείο Αγία Σοφία και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ. «Στο νοσοκομείο έχουμε ήδη πάρει απόφαση για στήριξη της πρότασης για 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες. Το αμέσως επόμενο διάστημα χρειάζεται να εντείνουμε τη δράση με περιοδείες ενημέρωσης για το νομοσχέδιο, με δημιουργία απεργιακών επιτροπών που να οργανώσουν τους συνάδελφους σε κάθε νοσοκομείο».

Απεργιακές κινητοποιήσεις, όμως, αποφασίζουν ήδη και Σύλλογοι εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, όπως στον Ευαγγελισμό και το Νοσοκομείο Σάμου-Ικαρίας. 

Eυαγγελισμός

«Στις 1.400 κενές οργανικές θέσεις προστίθενται άμεσα πάνω από 140 λόγω συνταξιοδότησης και απόλυσης 60 συναδέλφων (35 ιατροί και 25 λοιπών κλάδων) με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Πρόσληψη δεν έχει γίνει ούτε μια» αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου εργαζομένων στον Ευαγγελισμό και συνεχίζει: «Κανένα μνημόνιο, καμιά τρόικα, καμιά αντεργατική νομοθεσία δεν θα σταματήσει τον αγώνα μας για αποκλειστικό δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας. Κηρύσσουμε από τώρα 24ωρη απεργία όταν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας κατατεθεί και πάει για ψήφιση στη Βουλή».

Νοσοκομείο Σάμου-Ικαρίας

Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωράνε και οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας Ικαρίας που έχουν αποφασίσει 5ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα προαύλια των νοσοκομείων την Τρίτη 13 Ιούλη. Την ίδια μέρα αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να κλείσει για ένα 24ωρο, τις υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν προσλήψεις, καταβολή δεδουλευμένων, καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στα νοσοκομεία, την έγκριση νέων οργανισμών στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του νομού που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων: «Με το καινούργιο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση προωθείται η οριστική διάλυση της Υγείας με τελικό στόχο την παράδοσή της στους ιδιώτες και στη ζούγκλα της αγοράς».

ΠΟΕΔΗΝ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με τις επιθέσεις να κλιμακώνονται η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ μοιάζει να βρίσκεται σε άλλον πλανήτη:

Σε σχέση με τις περικοπές στους μισθούς, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ βεβαιώνει ότι «για τα εισοδηματικά το Συνδικαλιστικό Κίνημα θα έχει την δυνατότητα και την ευκαιρία να αναπτύξει πρωτοβουλίες το προσεχές διάστημα. Με την βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας έχουμε τη δυνατότητα να ανακτήσουμε τις μισθολογικές απώλειες»! Ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει επιδείξει τέτοια σιγουριά για τους «οικονομικούς δείκτες της χώρας»...

Οσον αφορά στο νομοσχέδιο για την υγεία, οι εργαζόμενοι περιμένουν ακόμα να δουν την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας που εξουσιοδοτήθηκε να αναλύσει το νομοσχέδιο και να αποφασίσει για τη στάση της - λες και το νομοσχέδιο θα μπορούσε να εγκυμονεί κάτι το θετικό για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τη δημόσια υγεία.

Ακόμα και για το ασφαλιστικό, στο οποίο εμφανίστηκε να διαφωνεί κάθετα, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ δεν έκανε τίποτε παραπάνω από το να συμμετάσχει τυπικά στις απεργίες της ΑΔΕΔΥ.

Σε κάθε νοσοκομείο, με γενικές συνελεύσεις και αποφάσεις σωματείων χρειάζεται να παρθούν αποφάσεις όπως στην Ικαρία και τον Ευαγγελισμό, αναγκάζοντας την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να καλέσει τώρα απεργιακές κινητοποιήσεις.

Γιώργος Πίττας


Εργαζόμενοι στην ΕΑΣ - Μαζική κινητοποίηση

Με μια μαζική κινητοποίηση την Δευτέρα 12/7 και συμβολικό κλείσιμο του δρόμου μπροστά στο Υπ. Άμυνας στην Μεσογείων οι εργαζόμενοι στην Αμυντική Βιομηχανία απέδειξαν πως οι κινητοποιήσεις μπορούν να φέρνουν αποτέλεσμα. Η κινητοποίηση ακολούθησε τη μαζική συμμετοχή τους στην Πανεργατική Απεργία στις 8 Ιούλη, όπου συγκρότησαν το πιο μαζικό και δυναμικό μπλοκ του συλλαλητηρίου. 

Οι εργαζόμενοι στην ΕΒΟ Αιγίου, στα εργοστάσια της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας και Υμηττού και σε άλλες μονάδες της αμυντικής βιομηχανίας είναι απλήρωτοι από τον Μάη. Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης μέχρι και χθες δεν είχαν σαφείς απαντήσεις για το πότε θα αρχίσουν να πληρώνονται. Η επίσχεση εργασίας και οι συνεχείς κινητοποιήσεις τους ανάγκασαν την διοίκηση να αρχίσει να πληρώνει τα μεροκάματα που χρωστάει αλλά και τον Υφυπουργό Άμυνας Μπεγλίτη να συναντήσει το Δ.Σ. του σωματείου και εκπροσώπους των εργαζόμενων. Όπως και στην ΕΘΕΛ την προηγούμενη εβδομάδα έτσι και τώρα, μόλις οι από πάνω άρχισαν να συνειδητοποιούν πως οι εργαζόμενοι δεν αστειεύονται και πως κλιμακώνουν σταδιακά τις κινητοποιήσεις τους, τότε αρχίζουν να ψάχνουν για λύσεις. 

«Έχουν κόψει μισθούς, άδειες, επιδόματα, τα πάντα! Μας έχουν αφήσει απλήρωτους από τον Μάη και φτάσαμε 12 Ιούλη και δεν ξέρουμε τι θα γίνει στις 15 Ιούλη», ανέφερε στην Ε.Α. ο Γιώργος Πατρώνας εργαζόμενος στην ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού. «Με την επίσχεση και το πάγωμα της παραγωγικής διαδικασίας έχουν θορυβηθεί. Είδαν και στην Πανεργατική το μέγεθος της συμμετοχής και καταλαβαίνουν πως είμαστε έτοιμοι για όλα. Αυτός είναι και ο λόγος που ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν χρήματα και πως θα πληρώσουν τα χρωστούμενα του Μάη. Το ζήτημα είναι πως αν έχουν ξεκινήσει τις περικοπές και τις καθυστερήσεις στην μισθοδοσία σημαίνει πως στο μέλλον θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να εξεγερθούν, η μόνη διέξοδος για εμάς είναι ο συντονισμένος αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης του ΔΝΤ και της ΕΕ, που δεν είναι άλλα από την ιδιωτικοποίηση, το ξεπούλημα, τις απολύσεις».

«Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει δουλειές στα ελληνικά εργοστάσια και διώχνει παραγγελίες στο εξωτερικό», τονίζει ο Κώστας από την μονάδα της Ελευσίνας. «Σήμερα η κυβέρνηση Παπανδρέου έρχεται να δώσει μια τεράστια παραγγελία σε Γερμανικές βιομηχανίες μόνο και μόνο για να πάρει από την Μέρκελ το πράσινο φως για το σχέδιο στήριξης. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι γνωστό. Απαξίωση των ελληνικών μονάδων. Κλείσιμο της παραγωγής, και ξεπούλημα στους ιδιώτες με ότι σημαίνει αυτό. Εμείς δεν έχουμε τίποτα περισσότερο από το να παλέψουμε για την ίδια μας τη ζωή».


ΜΕΤΡΟ: Εβγαλαν την απεργία παράνομη - Συνέχιση του αγώνα κόντρα στην τρομοκρατία

Παράνομη και καταχρηστική έκριναν τα αστικά δικαστήρια την απεργία των εργαζόμενων του ΜΕΤΡΟ, αποδεικνύοντας πως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί ακριβώς τις ίδιες πρακτικές που ακολουθούσε και η δεξιά όλα τα προηγούμενα χρόνια. 

Ο εκβιασμός σε εκατοντάδες εργαζόμενους που δεχόντουσαν τηλεφωνήματα από τη Διοίκηση όλο το βράδυ για να μην απεργήσουν και η ανακοίνωσή της πως μέχρι τις 23 Ιούλη θα καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις της απέναντι στα αιτήματα τον εργαζόμενων, δείχνει απλά τον πανικό που έχει σκορπίσει η αγωνιστική διάθεση των εργαζόμενων. Ο πανικός της διοίκησης του ΜΕΤΡΟ απέναντι στην απειλή για μια 24ωρη είναι εμφανής. Τώρα που διοίκηση και υπουργείο είναι στριμωγμένοι είναι η ώρα ο αγώνας να κλιμακωθεί και οι εργαζόμενοι να τα κερδίσουν όλα. 

Η απόφαση για απεργία είχε παρθεί μέσα από μια μαζικότατη, οργισμένη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 2/7 και με την ψηφοφορία εκατοντάδων εργαζόμενων οι οποίοι εξουσιοδότησαν την διοίκηση του Δ.Σ. του Σωματείου να περάσει σε κινητοποιήσεις. Παρά την εμφανή προσπάθεια της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ να μην υπάρξει απαρτία και να μην παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις εκατοντάδες εργαζόμενοι έδωσαν το παρόν και απάντησαν με πραγματική πυγμή σε κάθε προσπάθεια να διαλυθεί η συνέλευση. Τα γιουχαΐσματα των εργαζόμενων στην προηγούμενη ηγεσία του σωματείου ήταν χαρακτηριστικά του κλίματος που επικρατεί.

Την ώρα που απολύονται 280 συμβασιούχοι αφήνοντας το σημαντικότερο μεταφορικό μέσο της πρωτεύουσας με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε όλα τα πόστα, και την ώρα που μισθοί, δώρα και συντάξεις πετσοκόβονται, δεν είναι μόνο λογικό αλλά και αναγκαίο οι εργαζόμενοι να χρησιμοποιούν το υπέρτατο όπλο της απεργίας για να διαμαρτυρηθούν απέναντι στις πολιτικές που τους θέλουν να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα. Η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζόμενων που έχει κατακτηθεί με αγώνες και καμιά κυβέρνηση ή δικαστήριο δεν έχει το δικαίωμα να το αφαιρεί, εκφοβίζοντας τους αγωνιζόμενους για τα δίκαια αιτήματά τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ όλο αυτόν τον καιρό έδειξαν πως δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Η συμμετοχή τους σε όλες τις πανεργατικές, αλλά και στις συντονισμένες κινητοποιήσεις όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά κυρίως οι αποφάσεις τους για κινητοποιήσεις διαρκείας, όπως η τριήμερη που πραγματοποίησαν εντός του Ιούνη, αλλά και η τωρινή απόφασή τους για απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμα και μέσα στον Ιούλη, αποδεικνύουν πως και θέλουν και έχουν την δύναμη να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση και τις πολιτικές της. Οι διαγραφές στελεχών της ΠΑΣΚΕ που στηρίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποδεικνύουν τον φόβο της κυβερνητικής παράταξης για έναν γενικευμένο ξεσηκωμό των εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ και σε όλες τις συγκοινωνίες.

Επιτροπή αγώνα

Απέναντι στους ωμούς εκβιασμούς της κυβέρνησης και εκείνων των συνδικαλιστών που την στηρίζουν, οι εργαζόμενοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά βήματα συσπείρωσης και συντονισμού. Η Επιτροπή Αγώνα που εκλέχθηκε μέσα από την Γενική Συνέλευση με την συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων δεν πρέπει να μείνει στους τύπους αλλά να πάρει τα πράγματα στα χέρια της. 

Οι απόψεις περί «επικουρικότητας» της Επιτροπής Αγώνα θα πρέπει να ξεπεραστούν με την κοινή δράση της επιτροπής με το Σωματείο, και όλοι μαζί να οργανώσουν με εξορμήσεις σε όλους τους σταθμούς και τα αμαξοστάσια, με καμπάνιες συμπαράστασης και ενημέρωσης του κοινού, με απεργιακές φρουρές, με απεργιακό ταμείο, με όλα εκείνα τα εργαλεία και τα όπλα που είναι αναγκαία για να χτιστεί ένα συμπαγές απεργιακό μέτωπο που θα δώσει τις αναγκαίες μάχες διαρκείας που πλησιάζουν. 

Η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούλη που πήρε η Γενική Συνέλευση δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Είναι μια απεργία που πρέπει να πραγματοποιηθεί και γιατί πλησιάζει η ώρα των απολύσεων για τους 280 συμβασιούχους, και γιατί οι περικοπές σε μισθούς και δώρα αλλά και οι επιθέσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα θα συνεχιστούν. Ταυτόχρονα στις δημόσιες συγκοινωνίες υποβόσκει και η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος που θα σημάνει περαιτέρω περικοπές σε προσωπικό και εισοδήματα. 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως αναφέρει: «Οι απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζονται και η μείωση των μισθών οδηγούν σε ελλιπή συντήρηση συρμών και εγκαταστάσεων, μειωμένο επίπεδο ασφάλειας των επιβατών και χειρότερες συνθήκες εργασίας. Το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερες υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό και απαξίωση του μέσου με σκοπό την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα που είναι ξεκάθαρο ότι ετοιμάζουν... Το ΜΕΤΡΟ λειτουργεί 100% αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν απαιτεί ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του φορολογούμενου... Ως εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας υποστηρίζουμε την ασφαλή και ποιοτική μετακίνηση του επιβατικού κοινού και ζητάμε την κατανόηση του γιατί ο αγώνας μας είναι κομμάτι του αγώνα όλων των εργαζόμενων. Ζητάμε τη στήριξη του κόσμου γιατί η νίκη μας θα δώσει δύναμη σε όλους τους άλλους αγώνες».

Κυριάκος Μπάνος