Το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ, γλάστρες στον ανασχηματισμό ΓΑΠ

Ο μύθος για το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» καλλιεργήθηκε επίμονα όλο το προηγούμενο διάστημα. Ήρθε όμως ο ανασχηματισμός για να επιβεβαιώσει ότι τα «παλιά και έμπειρα» στελέχη δέχθηκαν πρόθυμα να γίνουν γλάστρες στην κυβέρνηση του ΓΑΠ που βάζει πλώρη να διεκπεραιώσει τις επιθέσεις του «επικαιροποιημένου» Μνημόνιου.

Ο Παπουτσής που «οργιζόταν» με τον Σαχινίδη, βάζει πλάτη για να μετακινηθεί ο Χρυσοχοΐδης και το αστυνομικό δαιμόνιό του στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η Φώφη Γεννηματά θα διακοσμεί την Άννα Διαμαντοπούλου στο κλάδεμα των σχολείων, αφήνοντας τη σφαγή των νοσοκομείων στον δοκιμασμένο σφαγέα των ασφαλιστικών ταμείων Λοβέρδο. Η «διαφωνούσα» Λούκα Κατσέλη αναλαμβάνει το νέο γύρο της επίθεσης στην κοινωνική ασφάλιση. Ο Σκανδαλίδης, ο Κουτσούκος, ο Κουσελάς σπεύδουν να ενισχύσουν το προφίλ της κυβέρνησης με αυθεντικές πινελιές από «ορίτζιναλ» ΠΑΣΟΚ και συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Όλες αυτές οι κινήσεις μαρτυρούν την αδυναμία στην οποία έχει φτάσει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Όσο και αν οι προπαγανδιστές της διακηρύσσουν ότι ξεπέρασε τον κάβο της εργατικής αντίστασης, ο ανασχηματισμός ομολογεί ότι αναζητάει ερείσματα για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη οργή των εργαζόμενων και στις απεργίες και στις κάλπες.

Εξευτελισμός

Το γεγονός ότι η αναζήτηση συνεργασιών και ερεισμάτων φτάνει μέχρι το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη, όπως δείχνει η κοινή στήριξη για τον Τατούλη, είναι άλλο ένα δείγμα για τον εξευτελισμό των στελεχών από το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της υπουργικής καρέκλας.

Γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο και επίκαιρο το παλιό καλό σύνθημα «Όχι άλλες αυταπάτες, ή με το ΠΑΣΟΚ ή με τους εργάτες». Η Εργατική Αλληλεγγύη το είχε προβάλει το 1987, όταν οι απεργοί των Δήμων συγκρούονταν με τα ΜΑΤ στις χωματερές ενάντια στο τότε «σταθεροποιητικό» πρόγραμμα λιτότητας του Σημίτη και του Ανδρέα Παπανδρέου. Ύστερα από τόσα χρόνια και τόσα «σταθεροποιητικά» προγράμματα δεν δικαιολογούνται άλλες ψευδαισθήσεις ότι «η πατρίδα και η οικονομία θα σωθεί» μέσα από υποκλίσεις στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και το ΔΝΤ. 

Η βάση του ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να γυρίσει τις πλάτες της στους υπουργούς που δέχονται να υπηρετήσουν τα ανοίγματα στο Ισραήλ και τις επιθέσεις στους εργάτες, ντόπιους και μετανάστες.

´Ολος αυτός ο κόσμος μπορεί να υπολογίζει ότι σε κάθε βήμα της ανταρσίας του θα βρει στο πλευρό του τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Μαζί προχωρήσαμε βήμα - βήμα στο μεγαλύτερο κύμα πανεργατικών απεργιών όλη τη χρονιά. Ήμασταν μαζί και το 1985 και στις απεργίες της ΕΑΣ και της Ιονικής και στα αντιπολεμικά κινήματα και του 1999 και του 2003. Μαζί θα συνεχίσουμε και το σημερινό κύμα αντίστασης, αρχίζοντας από τη Θεσσαλονίκη και το αντικυβερνητικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ.

Αυτό το κύμα είναι το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά. Η έκταση και η ένταση της κρίσης του συστήματος είναι τέτοια ώστε σήμερα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ η αντικαπιταλιστική διάσταση της εργατικής αντίστασης. Ελάτε να τη χτίσουμε μαζί μέσα από τις γραμμές της Εργατικής Αλληλεγγύης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.