ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Θυμηθείτε και στηρίξτε!

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημιουργήθηκε στις 22 Μάρτη του 2009 με τη συμμετοχή μιας σειράς οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών-τριών της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς.

Η δημιουργία της δεν ήταν προϊόν πολιτικών συνοικεσίων από αυτά που μας έχουν συνηθίσει τα κόμματα της κυρίαρχης τάξης, και ενίοτε της επίσημης αριστεράς. Προέκυψε μέσα στους αγώνες που έδωσαν οι εργαζόμενοι και οι νέοι ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή, με αποκορύφωση το Δεκέμβρη του 2008.

Απέναντι στην υποχωρητικότητα και τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το σεχταρισμό του ΚΚΕ, προτάχθηκε η ανάγκη για μια κοινή πολιτική έκφραση του μεγαλύτερου φάσματος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Οι δυνάμεις που βρέθηκαν στην ίδια πλευρά -στις απεργίες των εκπαιδευτικών, στις μαθητικές καταλήψεις το 2006, την επαύριο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, στην υπεράσπιση της Κ. Κούνεβα- συμμετείχαν στις 31 Γενάρη του 2009 στη συγκέντρωση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που ξεχείλισε το Σπόρτινγκ. Στις 22 Μαρτίου του 2009, η μεγάλη πλειοψηφία των οργανώσεων και των ανένταχτων αγωνιστών-τριών, μέσα από πλατιές αντικαπιταλιστικές συνελεύσεις σε πολλές πόλεις και γειτονιές, προχώρησαν στη συνέλευση στην Αθηναϊδα, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία του μετώπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αντίθετα με τα όσα προφήτευαν λογής-λογής Κασσάνδρες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ήταν μια ευκαιριακή προεκλογική συγκόλληση. Στα πάνω από τρία χρόνια της ζωής της, παρά το μικρό μέγεθος η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε όλες τις μεγάλες μάχες που έχουν ανοίξει τον καιρό των Μνημονίων.

Παράδοση

Το έχει πετύχει αυτό γιατί, παρά το νεαρό της ηλικίας της κουβαλάει στις αποσκευές της, μια μεγάλη παράδοση, την παράδοση της επαναστατικής αριστεράς που από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τη Μεταπολίτευση μέχρι τους αγώνες ενάντια στο βρώμικο '89, όταν η επίσημη αριστερά του Ενιαίου ΣΥΝ συμμάχησε με τη δεξιά του Μητσοτάκη, δεν σταμάτησε ποτέ να μάχεται. Το χρωστάει, βέβαια, και στους χιλιάδες – κυριολεκτικά και πολιτικά - νέους αγωνιστές που μέσα από τις γραμμές της μάχονται ασταμάτητα στους χώρους δουλειάς, στους χώρους εκπαίδευσης, στις γειτονιές.

Τον Οκτώβρη του 2010, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκανε ακόμα ένα βήμα συγκρότησης, προχωρώντας στην 1η Συνδιάσκεψη της στο Περιστέρι με τη συμμετοχή πάνω από 900 εκλεγμένων αντιπροσώπων από όλη τη χώρα, που εκλέγουν την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή και το Πανελλαδικό της Συντονιστικό.

Στην εκλογική της παρουσία, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημειώνει μια συνεχή άνοδο, καταφέρνοντας να πάρει 22.000 ψήφους στις Ευρωεκλογές τον Ιούνη του 2009 και 24.737 στις Βουλευτικές Εκλογές τον Οκτώβρη του 2009 - με αποκορύφωμα τις περιφερειακές και νομαρχιακές εκλογές το Νοέμβρη του 2010, οπότε τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτινάσσονται στις 100.000 ψήφους (χωρίς μάλιστα να έχει ψηφοδέλτια στη Στερεά Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα, όπου οι προϋποθέσεις του Καλλικράτη εμποδίζουν το κατέβασμα) και ποσοστό περίπου 2%, κερδίζοντας έδρες σε 7 από τις 11 περιφέρειες και εκλέγοντας δημοτικούς συμβούλους σε περισσότερους από 12 δήμους σε όλη τη χώρα.

Σε αυτές τις δύο σελίδες θυμίζουμε κάποιες από τις μεγάλες στιγμές των τελευταίων χρόνων και το ρόλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κάθε μια από αυτές. Και καλούμε κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια, με την ψήφο του στις εκλογές της 6ης Μάη, αλλά και με την ενεργή του συμμετοχή στους σκληρούς αγώνες την επομένη των εκλογών, να στηρίξει και να στείλει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Βουλή.
Στις 17 Δεκέμβρη 2009, και ενώ ψηφίζεται ο προϋπολογισμός-προΐμιο των μνημονίων που ακολουθούν, οι ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ αρνούνται να καλέσουν έστω και μια 24ωρη. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις σε πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικάτα για να γίνει η 17 Δεκέμβρη μέρα πανεργατικής απεργίας, καλεσμένης από τα κάτω – όπως και συμβαίνει. Ο δρόμος για τις 17 πανεργατικές απεργίες έχει ανοίξει. Το Μουσείο και η Πατησίων καθιερώνεται στις πανεργατικές σαν ο χώρος συγκέντρωσης των πιο μαχητικών κομματιών της εργατικής τάξης.

 
Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια στους μετανάστες και τα παιδιά τους – μια ακόμα ανεκπλήρωτη υπόσχεση του ΠΑΣΟΚ - πάει πετσοκομμένο για ψήφιση στη Βουλή. Στις 7 Φλεβάρη του 2010 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παίρνει ξεκάθαρη αρνητική θέση, καταγγέλλοντας τους ρατσιστικούς περιορισμούς αλλά και την πολιτική σκοπιμότητα: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιζητά την συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στην αντεργατική πολιτική του Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης και προσφέρει ως αντάλλαγμα ένα σκληρότερο νομοσχέδιο». Μια σκοπιμότητα που μερικούς μήνες αργότερα αργότερα καταντάει πολιτική συμμαχία και κυβέρνηση.

 
Καμιά περίοδο χάριτος

Στις 4 Οκτώβρη 2009, την ημέρα των βουλευτικών εκλογών που έφεραν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανακοινώνει την εκτίμησή της για τα αποτελέσματα:

“Η νίκη του ΠΑΣΟΚ περισσότερο εκφράζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στη Ν.Δ. παρά μια θετική ψήφο για το πολιτικό και κυβερνητικό πρόγραμμά του…Να είναι σίγουρη η νέα κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν θα δώσουν καμιά περίοδο χάριτος, δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή ή αναμονή. Ταυτόχρονα το εύρος της ήττας της Ν.Δ καταδεικνύει το τι περιμένει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας την ίδια πολιτική. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης που συνεχίζεται, οι όποιες αντεργατικές αποφάσεις για τους μισθούς, τις συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα, την ανεργία θα αποτελέσουν αιτίες πολέμου για τους εργαζόμενους”.

Μια εκτίμηση-πρόβλεψη, που σήμερα πια δεν χωράει καμιά αμφισβήτηση.
Αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης

27-28 Μάρτη του 2010 γίνεται η διήμερη συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Σινέ Κεραμεικός. Προβάλλονται οι θέσεις της απέναντι στο χρέος και την κρίση, που στη συνέχεια θα συγκεκριμενοποιηθούν ακόμα περισσότερο στο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης, ρήξης και ανατροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: στάση πληρωμών-διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο, απαγόρευση των απολύσεων, αντικαπιταλιστική ρήξη με την ΕΕ.

Η πρόταση της διαγραφής του χρέους λοιδορείται από τα επίσημα ΜΜΕ, αλλά κερδίζει έδαφος. Την ίδια περίοδο ο Α. Τσίπρας προβάλλει σαν απάντηση στην κρίση «τα ευρωομόλογα» και το ΚΚΕ στέκεται εχθρικό στο αίτημα της διαγραφής του χρέους – για να αλλάξει στη συνέχεια και ορθά τη στάση του. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και σήμερα να εμμένει σε «τριετή αναστολή».

Από τον Κεραμεικό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει κάλεσμα αγώνα: «Κλιμακώνουμε με απεργιακούς αγώνες διαρκείας σε όλους τους κλάδους».Πανεργατική απεργία 5 Μάη και Marfin

Στην ιστορική πανεργατική απεργία 5 Μάη 2010, που σημαδεύεται από τις δολοφονίες στη Marfin, η κυβέρνηση ΓΑΠ προσπαθεί να αξιοποιήσει την τραγωδία για να περάσει στην αντεπίθεση. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καταγγέλλει άμεσα και χωρίς μισόλογα:

«Απέναντι σε αυτή τη μεγαλειώδη κινητοποίηση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απάντησε με το μοναδικό τρόπο που της είχε απομείνει: την ωμή βία απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές με στόχο να διαλύσει την κινητοποίηση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι δυνάμεις καταστολής φέρουν την ουσιαστική πολιτική και ηθική ευθύνη για το θάνατο τριών εργαζομένων στην τράπεζα Marfin. Η απροκάλυπτη αστυνομική βία, οι συνεχείς επιθέσεις ενάντια σε μια τεράστια πανεργατική διαδήλωση, η εγκληματική στάση των δυνάμεων καταστολής, η μετατροπή του κέντρου της Αθήνας σε πεδίο μάχης, διαμόρφωσαν το έδαφος για να έχουμε αυτή την τραγική εξέλιξη. Ευθύνη, όμως, έχει και η εργοδοσία και η εγκληματική στάση της Τράπεζας Marfin και του ιδιοκτήτη της και εκκολαπτόμενου πολιτικού αστέρα Βγενόπουλου…».
Όλοι ενωμένοι

Απέναντι στην προσπάθεια διάσπασης σε δημόσιους υπάλληλους και ιδιωτικούς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παίρνει ξεκάθαρη θέση. Οργανώνει από τα μέσα τους αγώνες και καλεί σε συμπαράσταση σε μια σειρά χώρους, όπως τις δημόσιες συγκοινωνίες, που ο Γενάρης του 2011 τις βρίσκει στο μάτι του κυκλώνα. «Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ δεν είναι ’ρετιρέ’ και συντεχνίες. Υπερασπίζονται κατακτήσεις δεκαετιών. Παλεύουν για τα δικά μας δικαιώματα. Χρειάζονται την αλληλεγγύη μας στον αγώνα διαρκείας που έχουν ξεκινήσει με συνεχείς στάσεις εργασίας και απεργίες» αναφέρει η ανακοίνωση συμπαράστασης στους απεργούς στις συγκοινωνίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.


Συνένοχοι στη σφαγή

3 Ιούνη του 2010 γίνεται η εγκληματική επίθεση του Ισραήλ στο στόλο των αγωνιστών που πηγαίνει στη Γάζα, στον οποίο συμμετέχουν και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουν μαχητικά στις διαδηλώσεις καλώντας «να σταματήσουμε τους δολοφόνους του πειρατικού κράτους του Ισραήλ» και καταγγέλλουν ανοιχτά την ελληνική κυβέρνηση σαν «συνένοχη στη σφαγή”.
Το κάστρο της Κερατέας

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει ενεργά στα γεγονότα της Κερατέας για την μη κατασκευή της χωματερής. Στις 29 Μαρτίου 2011 καταγγέλλει: «Από τις 3.00 σήμερα το μεσημέρι (Τρίτη) η πόλη της Κερατέας θυμίζει την βομβαρδισμένη από το ΝΑΤΟ Λιβύη, καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ με δακρυγόνα, χημικά και θωρακισμένα οχήματα επιχειρούν να εισβάλλουν στην πόλη. Οι πολίτες προβάλλουν μαχητικά μια άλλη πολιτική κατεύθυνση στην διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, που να προτάσσει την ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση, την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος».
Ενάντια στα ρατσιστικά πογκρόμ

Στις 16 Μάη 2011 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει στην αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Αθήνας στο οποίο πλέον οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής εκπροσωπούνται από το Μιχαλολιάκο. Εχει προηγηθεί το μαζικό πογκρόμ ενάντια σε δεκάδες μετανάστες από τους νεοναζί, υπό τα βλέμματα των αστυνομικών, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δολοφονείται ένας μετανάστης στα Πατήσια. Η πλατεία μένει κατειλημμένη από τους αντιφασίστες και ένα νέο πογκρόμ εμποδίζεται. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση που «καταφεύγει στην κρατική καταστολή και τη συνεργασία με τις παρακρατικές συμμορίες της Χρυσής Αυγής για να σκορπίσει τον τρόμο στην πόλη μας».
Ενάντια στην καταστολή...

Η πανεργατική απεργία στις 15 Δεκεμβρίου του 2010 βρίσκει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακόμα πιο δυνατή, μετά την επιτυχία στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του προηγούμενου μήνα. Τα μπλοκ της γίνονται στόχος της ΕΛ.ΑΣ που επιτίθεται με λύσσα για να τα διαλύσει. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει:

«Η προσπάθεια να κτυπήσουν ειδικά το μαζικότατο μπλοκ του Συντονισμού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην Αθήνα, τα μπλοκ των καθηγητών και των δασκάλων, των μεταναστών εργατών, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, έπεσε στο κενό καθώς οι διαδηλωτές αντιστάθηκαν και υπεράσπισαν το δικαίωμά τους στη διαδήλωση. Ήταν τέτοια η τυφλή αγριότητα των χτυπημάτων στο μπλοκ της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών όπου τραυματίστηκε βαριά με χτύπημα στο κεφάλι και το πρόσωπο η Ελένη Μπούμπουρα, μέλος του ΣΕΚ και υποψήφια με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».

Στη διάρκεια των τελευταίων δύο αυτών των χρόνων εκατοντάδες μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χτυπήθηκαν άγρια από τα ΜΑΤ, κρατήθηκαν σαν προσαγωγές- που αρκετές φορές έγιναν συλλήψεις – παλεύοντας στην πρώτη γραμμή του αγώνα.
...στις εφεδρείες και τα χαράτσια

Το μέτρο της εφεδρείας-απολύσεων σπεύδει να κατεβάσει το Σεπτέμβρη του 2011, ο Βενιζέλος γυρνώντας με την ουρά στα σκέλια από την Πολωνία έχοντας κάνει γαργάρα τις υποσχέσεις για “σκληρή διαπραγμάτευση”. Ανακοινώνονται τα χαράτσια. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπαίνει στη μάχη και για τα δύο:

«Η πολιτική αυτή δεν θα περάσει! Θα ανατραπεί μαζί με την κυβέρνηση που την εφαρμόζει!- Έκτακτες γενικές συνελεύσεις παντού.- Άμεσος συντονισμός όλων των σωματείων για κοινό απεργιακό αγώνα διαρκείας» αναφέρει η ανακοίνωσή της για την εφεδρεία στο δημόσιο.

«Καλούμε όλα τα σωματεία, τους επιστημονικούς συλλόγους και τις επαγγελματικές ενώσεις, τις φοιτητικές καταλήψεις, τα κινήματα ανυπακοής ‘δεν πληρώνω’, τις λαϊκές συνελεύσεις των πλατειών σε πόλεις και γειτονιές με συλλογικές αποφάσεις να απορρίψουν τα νέα χαράτσια, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας και να καλύψουν τα μέλη τους στη μη καταβολή τους».
Το καλοκαίρι των πλατειών

Το ξέσπασμα των πλατειών και των αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος και στις γειτονιές της Αθήνας. Το εξεγερτικό πνεύμα της πλατείας Ταχρίρ φτάνει μέσω Ισπανίας και στην Ελλάδα. Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουν μαζικά στο κίνημα των πλατειών, που στην πανεργατική απεργία στις 15 Ιούνη 2011 αφήνει για λίγες ώρες τη χώρα χωρίς κυβέρνηση. Τελικά, ο ΓΑΠ δεν τα βρίσκει με τον Σαμαρά. Ακολουθεί η 48ωρη απεργία στις 28-29 Ιούνη. Στην ανακοίνωσή της, 29/6/11, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προαναγγέλλει τη συγκυβέρνηση Παπαδήμου: «Αυτή δεν είναι δημοκρατία, είναι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η δημοκρατία τους είναι ανύπαρκτη, όσο ανύπαρκτη είναι και η νομιμοποίηση αυτής της κυβέρνησης και των αποφάσεων που παίρνει».
Στο πλευρό των απεργών

Από το φθινόπωρο του 2011 και μετά, μαζί με τις επιθέσεις της νέας κυβέρνησης οξύνονται και οι επιθέσεις των αφεντικών.

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα - Χαλυβουργία, Αλτερ, Ελευθεροτυπία, Νότος Γκάλερι, Ιντρακόμ, Αλάπις, ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό – ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις διαρκείας ενάντια στα κλεισίματα των νοσοκομείων, στον ΟΕΚ, τον ΟΕΕ. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι στην πρώτη γραμμή για να χτίσουν τη συμπαράσταση και το συντονισμό της βάσης στους αγώνες. Οι εργατικοί αγώνες συνδέονται με τη μάχη ενάντια στα χαράτσια: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνει το παρών και εκφράζει «την υποστήριξή της σε κάθε αποφασιστικό αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης. Καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία, το οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα να στηρίξουν με κάθε τρόπο την κατάληψη στο Κέντρο της ΔΕΗ στην Μεσογείων και το γενικότερο κίνημα ανυπακοής».
Νόμος Διαμαντοπούλου

Στις 26 Αυγούστου 2011 με προτάσεις των δυνάμεων που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ξεκινάνε καταλήψεις ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου. Αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Είναι γελασμένοι, όμως, εάν πιστεύουν ότι αυτό το έκτρωμα θα εφαρμοστεί. Με καταλήψεις, απεργίες και διαδηλώσεις, με πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό συντονισμό από τα κάτω ο νόμος-πλαίσιο μπορεί να ανατραπεί».

Σήμερα, ο νόμος Διαμαντοπούλου είναι πιο παγωμένος από νεκρό.
Απεργιακή έκρηξη του Οκτώβρη

19-20 Οκτώβρη 2011, Πανεργατική απεργία. Ολος σχεδόν ο Οκτώβρης κυλάει με τα μισά υπουργεία κατειλημμένα, απεργία διαρκείας στους δήμους, τα νοσοκομεία στους δρόμους,. Στις 19 Οκτώβρη, γίνεται η μαζικότερη πανεργατική απεργία που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Στις 20 Οκτώβρη, δολοφονείται από τα χημικά της αστυνομίας ο απεργός του ΠΑΜΕ Δημήτρης Κοτζαρίδης. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την επίθεση ενάντια στο ΠΑΜΕ και καλεί σε «κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απεργίες, καταλήψεις, αποκλεισμούς και μετά την Πέμπτη, σε ένα αγώνα διαρκείας μέχρι να πέσει η κυβέρνηση, να ανατραπούν τρόικα, ΕΕ, ΔΝΤ και να επιβληθεί η θέληση του λαού. Σε ένα αγώνα που θα τον πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία, με συνελεύσεις βάσης και επιτροπές αγώνα».

Το ζωντάνεμα μετά από δεκαετίες των επιτροπών αγώνα, των επιτροπών βάσης στους χώρους δουλειάς ήταν ένα από τα πιο μεγάλα προχωρήματα του εργατικού κινήματος.
Η 28η Οκωβρίου

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χωρίς δισταγμούς χαιρετίζει «τις μαζικές διαδηλώσεις στις παρελάσεις της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, που ματαίωσαν την κυβερνητική επιχείρηση εξωραϊσμού των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων». Μέλη της, στη Θεσσαλονίκη θα στοχοποιηθούν από τα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους στη διαμαρτυρία. Είναι το τελικό χτύπημα στην κυβέρνηση Παπανδρέου που καταρρέει. Το διήμερο 29-30 Οκτώβρη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιεί την πρώτη της Συνδιάσκεψη.
Καμιά αναστολή των αγώνων

Νοέμβρης 2011. Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ με πρωθυπουργό Παπαδήμο είναι γεγονός. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απαντάει: «Καμιά αναστολή των αγώνων! Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός! Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα με την ίδια ορμή των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων που κόλλησαν στον τοίχο την κυβέρνηση Παπανδρέου. Καμιά αναστολή, καμιά ανακωχή με τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας του κεφαλαίου. Κλιμάκωση τώρα με νέες απεργίες και καταλήψεις ώστε να ακυρώσουμε τις συμφωνίες της 26ης Οκτώβρη, να σπάσουμε τις περικοπές και τα χαράτσια, να αποκρούσουμε τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις».
Ενάντια στη Χρυσή Αυγή

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο ΚΕΕΡΦΑ και σωματείων προς τον Αγιο Παντελεήμονα στις 17 Μάρτη 2012 καταγγέλλοντας την απαγόρευση. Στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 11 Μάρτη στον Πειραιά, μετά από τραμπούκικη επίθεση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής σε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ. Σε μαζική πορεία στις 29 Μάρτη στου Ζωγράφου μετά την επίθεση χρυσαυγιτών, αλλά και στην μεγάλη αντιφασιστική συναυλία που οργανώνεται στην Καλλιθέα.
12 Φλεβάρη

Στις 8 Φλεβάρη 2012, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε γενική απεργία και αγώνα διαρκείας, καταλήψεις κτιρίων και χώρων δουλειάς ενάντια στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

«Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και του τραπεζίτη πρωθυπουργού, απομονωμένη από τον λαό, πανικόβλητη μπροστά στην λαϊκή κατακραυγή και την θύελλα που πλησιάζει ετοιμάζεται για ένα ακόμα πραξικόπημα. Να ψηφίσει κυριακάτικα με την διαδικασία του κατεπείγοντος την επαίσχυντη δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που την συνοδεύουν» γράφει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Ο άθλιος θίασος των 2 τελευταίων χρόνων βρέθηκε και πάλι επί σκηνής. Η τρόικα, η χυδαία γραφειοκρατία των Βρυξελλών, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί να κάνουν τους κακούς, η θλιβερή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (Παπανδρέου, Βενιζέλος, Κουτρουμάνης, Λοβέρδος) με επικεφαλής τον τραπεζίτη Παπαδήμ(ι)ο σε ρόλο καλού μαθητή. Οι Σαμαράς, Καρατζαφέρης σε ρόλο «σκληρών διαπραγματευτών»! Να διώξουμε όλο αυτόν τον θλιβερό θίασο από την σκηνή! Μπορούμε να νικήσουμε»!

Η ατέλειωτη λαοθάλασσα στις 12 Φλεβάρη και οι τρεις μέρες Γενική Απεργίας που προηγήθηκαν θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό όλων όσων τις έζησαν. Οι αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνουν δυναμικά το παρον στην πρώτη γραμμή. Τα σχέδια για «παράταση του έργου της κυβέρνησης» πάνε περίπατο. Η δανειακή σύμβαση υπογράφεται, αλλά οι πιέσεις των αφεντικών της ΕΕ και των αφεντικών γενικότερα, για αναβολή των εκλογών δεν πιάνουν τόπο.
Στους δρόμους την 25η Μαρτίου

Τελικό χτύπημα στην κυβέρνηση Παπαδήμου τα γεγονότα της 25ης Μαρτίου. Επί μέρες υπουργοί και ΜΜΕ εξαπολύουν όργιο τρομοκρατίας για να αποτρέψουν διαμαρτυρίες την 25η Μαρτίου. Και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τσιμπάνε στην προβοκατορολογία και αντί να καλέσουν, αποτρέπουν τον κόσμο από το να συμμετέχει. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ο μόνος πολιτικός σχηματισμός που καλεί ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα και πρωτοστατεί στο να γίνουν διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα δεκάδες μέλη της να συλληφθούν και να δεχθούν την αστυνομική βία. Πιο πριν, στις γειτονιές, βγαίνει με το σύνθημα «να κάνουμε τις παρελάσεις λαϊκές εργατικές διαδηλώσεις». «ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. Τους τραντάξαμε στις 12 Φλεβάρη, να ετοιμάσουμε την οριστική ανατροπή τους στις 24-25 Μάρτη»! Σε λίγες μέρες ανακοινώνονται οι νέες εκλογές στις 6 Μάη.

Διαβάστε επίσης

Στηρίξτε-ψηφίστε ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Πρωτομαγιά ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ

H κεντρική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΜΠΡΟΣΤΑ!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κάθε πόλη και γειτονιά

Το μήνυμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απλώνεται σε όλους τους εργατικούς χώρους

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Προεκλογικές συγκεντρώσεις